TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.06.2010 04:30:01

Vláda nehodlá připustit prodražení dostavby Temelína a plánuje post vládního zmocněnce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda má na svém pondělním zasedání projednat obsazení vládního zmocněnce pro rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Podle informací, které zjistil server Aktuálně.cz, je smyslem zavedení této funkce zvýšení průhlednosti celé zakázky a snížení ceny.

Podle Aktuálně.cz by se mohlo jednat o dosavadního velvyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušku.

Vládní zmocněnec by převzal dohled nad průběhem zakázky o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, aby nedošlo k jejímu zbytečnému prodražení. Před tímto scénářem právě Bartuška již dříve varoval. "Vypadá to, že se začínáme smiřovat s tím, že jsme drahou zemí. Podobně jako naše dálnice stojí třikrát tolik, co stály jinde, tak i naše reaktory budou stát víc," prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas 6 již dříve Bartuška.

Kolik má celá dostavba Temelína vlastně stát, ČEZ dosud nezveřejnil, ale spekulace hovoří o stovkách miliard korun. To by bylo násobně více, než stály podobné projekty v zahraničí, a dostavba Temelína by se tak stala nejdražším projektem svého druhu na světě.

V současnosti je ČEZ ve fázi výběrového řízení na dodavatele a zároveň koncem května předal ministerstvu životního prostředí kompletní dokumentaci pro vypracování studie pro posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Výběrové řízení je nyní ve fázi přípravy zadávací dokumentace a jsou v něm tři zájemci o tuto obří zakázku: francouzská společnost Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company a Westinghouse Electric Czech Republic a konsorcium společností ŠKODA JS, JSC Atomstroyexport a JSC OKB Gidropress. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře 2012.

Atomstrojexport je přední ruskou společností, která se specializuje na stavbu jaderných elektráren v zahraniční. Podle stránek společnosti je kontrolována Federální agenturou pro jadernou energii (Rosatom). Větší část akcií (50,2 procenta) Atomstrojexportu patří společnostem Zarubežatomenergostroj (44 procent) a Tvel (6,2 procenta), které stát kontroluje prostřednictvím Federální agentury pro jadernou energii, a 49,8 procenta patří Gazprombance, která je největší ruskou nestátní bankou. Většinu jejích akcií vlastní společnost Gazprom. Společnost Atomstrojexport v současnosti buduje jaderné elektrárny v Číně, Indii a Íránu.

"Tato zakázka nemůže být posuzována bez kontextu dalších zakázek v této oblasti, a to především bez meziskladu paliva a dodávek paliva," řekl již dříve Mediafaxu Jiří Schneider, šéf Pražského institutu bezpečnostních studií na dotaz možného bezpečnostního rizika této zakázky. "Pokud by Rusové získali jen jednu z těchto zakázek, tak se nic neděje, ale pokud by získali všechny, může to znamenat ohrožení, protože ruské energetické společnosti jsou prostřednictvím neprůhledných akciových struktur velmi často ovládány přímo ruským státem," dodal Schneider.

Areva je francouzskou společností, jejíž většina patří Francii a zbytek německé společnosti Siemens. Jedná se o jednu z největších světových společností v oblasti jaderné energetiky, jejíž portfolio nabízených produktů zahrnuje i řadu dalších věcí z oblasti energetiky. Kromě jádra se společnost angažuje i ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, jakými jsou biomasa či větrná energie.

Westinghouse Electric Company je ameriská společnost, jejíž historie sahá až do 19. století. V současné době se specializuje na vše, co se týká jaderné energetiky: je dodavatelem jaderného paliva, projektantem řady elektráren a distributor technologií.

K zahájení stavby by podle posledních známých odhadů mělo dojít v roce 2013.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688