TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.06.2010 11:18:00

Topolánek: Za volební úspěch vděčíme i Řecku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Za možnost sestavovat středopravou vládu vděčí ODS krizi v Řecku a úspěchu nových stran TOP 09 a Věcí veřejných, napsal v dopisu delegátům víkendového kongresu předseda ODS Mirek Topolánek. Zároveň kritizuje spolustraníky, opozici i prezidenta Václava Klause.

"Hloubku této volební prohry podtrhuje fakt, že ODS získala dokonce ještě o sto tisíc hlasů méně než v roce 2002. Tedy ve své vůbec nejhorší době," píše expředseda strany. To, že se občanští demokraté neocitli ve stejné situaci jako ČSSD, nestojí "jako kůl v plotě" a má koaliční potenciál, je podle Topolánka díky dlouhodobé a trpělivé práci. "Jen a jen díky tomu tu dnes nevzniká koalice vítězné sociální demokracie s menšími stranami. Zatím...," varuje.

Bývalý šéf vyzval delegáty kongresu, aby ODS zůstala nositelkou liberálních a konzervativních ideálů a držela se strategie "tvrdé jádro, měkký obal". Dále akcentuje nutnost vylepšení politické taktiky, a to zejména v personálních otázkách.

"Marná sláva, mise i strategie jsou vám k ničemu, když pro občany nejste jejich věrohodnými nositeli," píše Topolánek s tím, že "strana, která se neustále hádá, jejíž poslanci se podílejí na pádu vlastní vlády a která prakticky neustále po osm let zpochybňuje svého lídra, nakonec přestává být pro voliče čitelná a přitažlivá". Bývalý předseda se pustil i do kritiky často zmiňované skutečnosti, že v ODS převážily regionální a obchodní zájmy nad zájmy celku.

Citlivou otázku tzv. regionálních kmotrů připomněl opakováním nutnosti personální výměny. "Vždy jsem říkal, že musí jít o skutečnou generační výměnu, ne o kosmetické změny či palácový převrat a že je třeba rozbít některé regionální struktury," napsal.

Poslední listopadový kongres Topolánek popsal jako pokus o převrat, který stranu prý stál minimálně pět procent preferencí. "Je evidentní, že mělo v tom případě jít spíše o změnu širšího vedení, včetně výkonné rady, než o nic neřešící popravu lídra," uvedl. K této kritice připojil i výzvu, aby na současném kongresu ODS přistoupila k opravdu zásadní generační výměně.

Ostré kritiky se od Topolánka dočkali i Jiří Paroubek (ČSSD) a prezident Václav Klaus, které viní ze svržení vlády. Shození vlády bylo zásadní strategickou chybou Jiřího Paroubka, který hrál slepě podle Klausových not," píše.

Naopak v podstatě kladného ohodnocení se od Topolánka dočkala TOP 09. "Po vzniku TOP 09 se pravicové hlasy přerozdělily a prakticky až do voleb zůstaly preference ODS a TOP 09 spojitými nádobami. Konečný součet 37 procent odpovídá tomu, kolik tyto dvě strany měly v červnu 2009, kdy TOP 09 vznikla," napsal. Vznik TOP 09 byl podle něj logickým důsledkem vývoje v KDU-ČSL a výsledkem osobních ambicí Miroslava Kalouska (TOP 09). "Za situace, kdy zde byl jasný odpor k oběma velkým stranám a kdy ODS dostala schopného a pro veřejnost věrohodného konkurenta, bylo jasné, že výsledku nad 30 procent nedosáhneme," napsal expředseda.

Za vlastní chyby Topolánek označuje posazení Vlastimila Tlustého na post ministra financí, znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky a nominace Jana Fischera na post premiéra. "Já se vám všem, a také české veřejnosti, tak náchylné věřit mediálním bludům, ze srdce za tato personální pochybení omlouvám,"napsal Topolánek.

V závěru svého dopisu Topolánek vyzval delegáty, aby dali silný mandát Petru Nečasovi, aby provedli maximální možnou generační změnu a aby vrátili ODS důvěryhodnost.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688