TNBiz (TN.cz)
Bydlení  |  16.06.2010 10:36:06

Fincentrum: Hypoindex v květnu výrazně klesl na 5,12 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokles úrokových sazeb domácích hypotečních úvěrů v květnu pokračoval, souhrnný hypoindex společnosti Fincentrum klesl meziměsíčně o 0,22 procentního bodu na 5,12 procenta. Společnost o tom informovala ve středu.

Situace svědčí především klientům, kterým se blíží doba refixace úvěru, ale i těm, kteří zvažují pořízení nového bydlení na úvěr. Průměrná úroková sazba již jedenáct měsíců v řadě vykazuje klesající trend a navíc v posledních měsících se tempo poklesu dramaticky zrychluje.

K poklesu úrokových sazeb došlo ve všech sledovaných fixačních variantách, nicméně největší korekci zaznamenaly hypotéky s jednoletou a pětiletou fixací, u nichž průměrná úroková sazba klesla meziměsíčně o 20, resp. 21 bazických bodů. Konkrétně u pětiletých fixací to znamená, že se banky dostaly na úroveň 5,08 procenta. V meziměsíčním srovnání tento posun znamená u dvoumilionové hypotéky s desetiletou splatností snížení měsíční splátky o 223 .

„Pokles hodnoty Fincentrum Hypoindexu byl způsoben snížením úrokových sazeb napříč fixacemi. Mírný protichůdný efekt měla změna struktury v jednotkách procent ve prospěch dražších tříletých fixací na úkor levnějších pětiletých,“ komentuje aktuální vývoj Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Hypoteční banky v květnu poskytly v celkovém úhrnu 4253 hypoték v objemu 7,121 miliardy korun. V porovnání s předchozím měsícem to znamená o 425 úvěrů a 730 milionů korun více. Poprvé v tomto roce také vzrostl počet a objem poskytnutých hypoték v meziročním srovnání. Oproti květnu 2009 banky poskytly o 3,6 % úvěrů více a celkový objem vzrostl o 4,7 %.

Průměrná částka poskytnuté hypotéky v květnu meziměsíčně nepatrně vzrostla na 1 674 294 korun, nicméně z dlouhodobého hlediska tento ukazatel spíše stagnuje v pásmu mezi 1,6 a 1,7 milionu korun. V loňském roce ve stejném období činila průměrná výše úvěru 1,657 milionu korun.

Fincentrum hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688