TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.06.2010 09:21:01

Pražané si přejí v čele metropole ženu, tvrdí průzkum SANEP

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražané chtějí na postu primátora města ženu, tvrdí průzkum agentury SANEP, zveřejněný ve středu. Nejvíce hlasů (18,6 procenta) získala současná zastupitelka za Věci veřejné Markéta Reedová, přízeň si vysloužila kvůli ostré kritice projektu Opencard a primátora Pavla Béma.

Druhé místo v průzkumu obsadila se ziskem 12,9 procenta hlasů starostka Prahy 2 a nově zvolená poslankyně za ODS Jana Černochová. Třetím nejvíce preferovaným kandidátem na primátorský post je současný starosta Prahy 6 a poslanec ODS Tomáš Chalupa, kterého by si přálo ve vedení pražského magistrátu 11,5 procenta dotázaných Pražanů.

Vítězství TOP 09 v Praze ovšem není absolutní zárukou pro to, aby obyvatelé metropole chtěli primátora z této politické strany. Pravděpodobný kandidát na primátorský post za TOP 09, poslanec František Laudát, obsadil až čtvrté místo, byť se ztrátou pouhé jedné desetiny procentního bodu za Tomášem Chalupou, s 11,4 procenta hlasy.

Za poměrně významný úspěch lze podle průzkumu SANEP považovat páté místo, které obsadil sociálnědemokratický zastupitel a nově zvolený zákonodárce Petr Hulínský (10,1procenta), který patří na pražském magistrátu mezi nejvýraznější osobnosti ČSSD.

Až na šestém místě skončil s 4,1 procenta stávající primátor Pavel Bém (ODS). Ten by však měl podle názoru v souhrnu 73 procent dotázaných Pražanů již nyní rezignovat na primátorský post.

Nejméně přijatelnými kandidáty na post primátora jsou pro Pražany nynější náměstek primátora a úřadující šéf pražské ODS Pavel Klega (2,4 procenta) společně se svým stranickým kolegou a rovněž náměstkem primátora Béma, Rudolfem Blažkem, který získal pouze 1,9 procenta hlasů.

Někoho jiného než osm nabízených možných kandidátů by volilo 11,5 procenta dotázaných, mezi nimiž dominují voliči Strany zelených. Vzhledem k volebnímu debaklu Strany zelených, která se po květnových volbách již do Poslanecké sněmovny nedostala, je tak i velice nepravděpodobné, že by tato strana mohla v nadcházejících podzimních volbách uspět se svým případným kandidátem na primátorský post.

Jak naznačuje průzkum společnosti SANEP, velké sympatie Pražanů ve prospěch Markéty Reedové a Jany Černochové dávají velké šance jedné z těchto kandidátek být historicky první primátorkou hl. města Prahy. Že je zájem o ženy v politice, ostatně ukázaly i květnové volby do Poslanecké sněmovny, po nichž do poslaneckých lavic usedl dosud největší počet zástupkyň něžného pohlaví.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688