TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.06.2010 09:16:07

Evropské banky ožívají a pronajímají si tisíce metrů nových kanceláří

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropské banky ožívají a roste jejich zájem o pronájem nových kancelářských ploch, hlavně v Paříži a Londýně; aktivnější ve vztahu k realitám jsou banky i v České republice. Uvádí to studie Banking Briefing, kterou vydává poradenská společnost Cushman & Wakefield a jejíž výsledky zveřejnila v úterý.

Od loňského října do letošního března si banky v Evropě pronajaly přes 400 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Je to téměř dvojnásobek oproti předešlým šesti měsícům (duben září 2009). Z toho dvě třetiny transakcí se uskutečnily ve vyhlášených bankovních lokalitách v Paříži a Londýně.

Oživení trhu vyvolaly velké transakce, kdy si jednotlivé banky pronajaly více než 10 tisíc metrů čtverečních. V Evropě bylo uzavřeno devět nájemních smluv o tomto rozsahu. Rekord drží jednoznačně Paříž, kde si banka Crédit Agricole pronajala 80 tisíc metrů čtverečních.

"V České republice si banky doposud v letošním roce pronajaly kolem sedmi tisíc metrů čtverečních. Je to zhruba 10 procent všech kancelářských transakcí uzavřených v tomto období. Ve většině případů šlo o rozšíření stávající plochy, jako například u bank ČSOB a Barclays, které se rozrostly v budovách Avenir a Gemini v Praze. Nejnovější transakce se uskutečnila v Brně, kde si Česká spořitelna pronajala 2000 metrů čtverečních pro své školící centrum v Campus Science Parku Brno," řekla Radka Novaková, vedoucí kancelářského týmu v Cushman & Wakefield. "Další banky, jako například Unicredit nebo Komerční banka, aktuálně hledají projekty, které by jim umožnily konsolidaci do jednoho objektu. Takže se možná již brzy dočkáme objemnějších transakcí," dodala.

"V českých poměrech je za velkou transakci považován pronájem více než pěti tisíc metrů čtverečních. Transakce řádově v desítkách tisíc metrů jsou u nás spíše výjimečné, jako příklad můžeme uvést budovu ČSOB v pražských Radlicích s plochou okolo 45 tisíc metrů čtverečních. Z nedávných transakcí uveďme například Kooperativu, která si v Karlíně zakoupila objekt o velikosti 22 tisíc metrů čtverečních. Budova je momentálně ve výstavbě, nastěhování se plánuje na konec roku 2011," uvedl Alexander Rafajlovič, vedoucí výzkumu trhu v Cushman & Wakefield.

V posledních měsících se podle společnosti Cushman & Wakefield začal prosazovat nový trend banky si nechávají budovu postavit na klíč a pak se stanou jejím vlastníkem. Tento trend je zatím zřejmý v Londýně a Paříži, odkud se může šířit dál do zemí s nedostatkem kancelářských ploch kategorie A. Nedostatek kvalitních kanceláří na některých evropských trzích způsobilo zastavení výstavby během světové krize.

"V České republice tento trend zatím výrazněji nepociťujeme. Řada bank se snaží o konsolidaci svých realitních portfolií, zbavují se nepotřebných nemovitostí a stěhují se do pronajatých prostor. Ty svojí flexibilitou, často i nižší energetickou náročností, lépe vyhovují jejich aktuálním potřebám," řekla Novaková.

Od loňského října do letošního března vzrostl v Evropě podíl bankovních transakcí na všech kancelářských pronájmech na 11 procent. V České republice se banky, pojišťovny či jiné finanční instituce na celkových pronájmech kanceláří podílely ve stejném období celkem 26 procenty (okolo 40 tisíc metrů čtverečních). Druhá dvě nejsilnější odvětví z hlediska pronájmu kanceláří jsou informační technologie a telekomunikace. Firmy z těchto dvou oborů si pronajaly shodně po 14 procentech ze všech v Česku pronajatých kanceláří.

Cushman & Wakefield je největší soukromá firma poskytující služby v oboru komerčních nemovitostí na světě. Byla založena v roce 1917, má 231 kanceláří v 58 zemích a více než 13 tisíc zaměstnanců. Na český trh firma vstoupila v roce 1993 a v současnosti ve své pražské a bratislavské kanceláři zaměstnává 128 lidí.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688