TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.06.2010 01:00:02

E15 - První PPP projekt: Armáda na něj nemá peníze

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Armáda se svým stále napjatějším rozpočtem se stane opět pokusným králíkem, informuje pondělní vydání deníku E15.

Tentokrát nebude testovat v boji nevyzkoušené stíhačky Gripen nebo transportéry Pandur, ale realizovat vůbec první pilotní projekt spolupráce soukromého a veřejného sektoru v Česku (PPP). Ministerstvu obrany přitom již nyní chybějí peníze na výcvik vojsk v příštích letech a hrozí mu další škrty kvůli snižování deficitu státního rozpočtu. To je i důvod, proč je proti dostavbě a pětadvacetiletému provozu části Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích za 2,6 miliardy korun, které minulé pondělí schválila překlenovací vláda Jana Fischera.

„Za současného stavu není možné se dlouhodobě zavázat k úhradě nákladů tohoto investičního projektu,“ píše se v návrhu vládního usnesení předloženého ministerstvem obrany, který má deník E15 k dispozici. Úřad ministra a vicepremiéra Martina Bartáka chtěl projekt ukončit a zároveň zrušit výběrové řízení, které vyhrálo konsorcium vedené společností Metrostav Development. Sám Barták je však jiného názoru. K prosazení PPP mu podle důvěryhodného zdroje deníku E15 blízkého Fischerovu kabinetu pomohla šéfka rezortu zdravotnictví Dana Jurásková. Ta předložila vládě analýzu poradenské firmy Deloitte, která varovala před arbitráží ze strany vítěze tendru.

„Pokud Bartákovi nevyjde post velvyslance ve Spojených státech, chce být ředitelem střešovické vojenské nemocnice. A proto o projekt usiluje,“ vysvětlil zdroj. Těmto informacím nahrává skutečnost, že dosavadní šéf nemocnice Štefan Brunclík před týdnem překvapivě požádal o uvolnění z funkce. „Měl jsem pocit, že jsem za šest let ve funkci ředitele již splnil cíle, které jsem si dal. Teď je čas jít jinam,“ řekl Brunclík serveru euro.cz. Na funkci ředitele má být vypsáno výběrové řízení. Trvalo šest let než o vůbec prvním PPP na celorepublikové úrovni, který se v tuzemsku podařilo dotáhnout do finále, rozhodl kabinet.

Z obsáhlé zprávy o projektu čítající přes sto stran mimo jiné vyplývá, že bude o 269 milionů levnější, než kdyby ho ministerstvo obrany realizovalo formou běžné veřejné zakázky. Rezort bude vítěznému konsorciu po dobu 25 let platit za výstavbu i služby ročně přes 220 milionů. To znamená, že dohromady uhradí více než pět a půl miliardy. V diskontovaných hodnotách, v nichž se koncesní zakázky počítají, je to 2,6 miliardy. V nemocnici vznikne ubytovna pro personál, ubytovna hotelového typu, parkoviště a relaxační zařízení včetně plaveckého bazénu. Privátní partner zajistí design, výstavbu, financování a pětadvacetiletý provoz. „Do ceny PPP projektů jsou zahrnuty i náklady na rekonstrukce, tedy na celý životní cyklus. Za pětadvacet let musejí být objekty předány zadavateli jako nové,“ řekl předseda Asociace PPP Marek Ditz.

K dosud v Česku nevyzkoušeným projektům se staví rezervovaně nejen šéf rezortu financí Eduard Janota, ale i premiér Jan Fischer. „Jsou případy, u kterých PPP vede ke skrytému zvyšování dluhu, někdy dost rafinovanému. Na druhé straně neexistuje důvod, abychom tuto metodu automaticky smetli pod stůl,“ řekl nedávno deníku E15 ministerský předseda. O prvních devíti pilotních PPP rozhodl v roce 2004 kabinet Vladimíra Špidly.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688