TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.06.2010 13:01:10

Ernst & Young: Zahraniční investoři v Česku loni vytvořili o třetinu méně nových pracovních míst

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V České republice v loňském roce vznikly díky zahraničním investicím takřka čtyři tisíce nových pracovních míst, což je zhruba o třetinu méně než v roce 2008. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Ernst & Young, kterou zveřejnila ve středu.

Příliv zahraničních investic byl výrazným způsobem poznamenán ekonomickou krizí, která provázela téměř celý rok 2009. Největší propad zájmu nových investorů nastal podle statistik agentury CzechInvest přesně v polovině minulého roku. "Rozhodování zahraničních investorů o uskutečnění projektu bylo do značné míry ovlivněno negativním výhledem poptávky a jejích výkyvů. Řada firem navíc musela omezovat stávající kapacity a optimalizovat efektivnost svého provozu. To se logicky projevilo ve vyšší nezaměstnanosti a nižším počtu kmenových zaměstnanců," prohlásil zástupce agentury CzechInvest Michal Stieber.

Zájem zahraničních investorů o Českou republiku vzrostl až v posledním čtvrtletí minulého roku. "Důvodem bylo začínající oživení světové ekonomiky, které přímo ovlivnilo investiční aktivitu například v odvětvích zpracovatelského průmyslu, sdílených služeb nebo vývoje IT. Řada finálních výrobců přehodnotila dosavadní dodavatelsko-odběratelské vztahy, inovovala své výrobky a následně zadala zakázky novým dodavatelům. Tlak na snižování nákladů přiměl řadu těchto dodavatelů umístit svůj nový projekt či relokovat stávající provoz do výhodnější lokality, kterou je například právě Česká republika," uvedla analýza poradenské společnosti Ernst & Young.

Česká republika sice zaznamenala 29procentní meziroční pokles nových pracovních míst vytvořených díky zahraničním investorům (z 5 626 v roce 2008 na 3 993 v roce 2009), přesto v tomhle ohledu zůstává na jedenáctém místě z evropských zemí. Jednašedesát přímých zahraničních investic v České republice za loňský rok znamená třicetiprocentní pokles (v roce 2008 jich bylo 87) a řadí ČR na čtrnácté místo v rámci Evropy.

Analýza ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která zahraniční investice hodnotí podle investované částky, je k ČR mnohem přísnější. Objem přímých zahraničních investic do ČR podle ministerstva loni klesl na 52,2 miliardy korun, což je o polovinu méně než o rok dříve (110,1 miliardy korun v roce 2008). MPO z toho usuzuje, že ČR prochází nejhorším hospodářským útlumem od devadesátých let minulého století.

Zatímco do Česka stejně jako celého regionu střední a východní Evropy se investoři nijak zvlášť nehrnuli (pokles investičních projektů až o 40 procent), v západní Evropě počty projektů spíše stagnovaly nebo mírně rostly. Zavedené západoevropské ekonomiky si podle analýzy Ernst & Young víceméně udržely či mírně zvýšily počty investičních projektů, i když objemově byly menší. Země střední a východní Evropy však pokračovaly v poměrně razantním pádu, který se ukázal již v loňských statistikách. Z tohoto regionu si nejlépe vedlo Polsko, které i přes velký propad zejména v investicích do výroby, stále dokázalo přilákat relativně vysoký počet přímých investic, což ho vyneslo na osmé místo z hlediska počtu projektů a páté z pohledu počtu vytvořených pracovních míst.

Dařit se v pomyslném souboji o přímé zahraniční investice začalo podle analýzy poradenské společnosti také zemím dále na východ. Rusko vloni přilákalo o 17 procent více investičních projektů než v roce 2008, což jej řadí na páté místo v žebříčku nejatraktivnějších evropských zemí, z hlediska počtu vytvořených pracovních míst je třetí. Relativně novou destinací je Turecko, které zejména díky čínským investicím do oblasti automobilového průmyslu dosáhlo v Evropě na čtvrté místo co do počtu vytvořených pracovních míst díky zahraničním investorům.

"Nové trendy lze pozorovat i z hlediska původu investic tradičně silné země jako USA, Německo a Japonsko začínají dotahovat takzvané země BRIC tedy Indie, Čína, Brazílie a Rusko, které jsou třetím nejvýznamnějším investorem. Především čínské investice do Evropy zaznamenaly značný nárůst, počet čínských projektů vzrostl o třetinu (z 87 na 111), co do počtu vytvořených pracovních míst je Čína na třetím místě (za USA a Německem)," zjistili analytici Ernst & Young.

Největší propad zaznamenala v roce 2009 odvětví, která vyžadují masivní investice, dále odvětví, která se v posledních letech přesouvala do zemí střední a východní Evropy, a rovněž sektory tradičně spojované s rozvíjejícími se ekonomikami. Nejhorší výsledky vykazují v loňském roce investiční projekty v automobilovém a těžařském průmyslu a v dopravě. Snížily se ale také investice do ekonomických služeb a do vývoje softwaru. Vedle toho však existují i odvětví, která jsou, jak se zdá, vůči ekonomické krizi odolnější konkrétně potravinářský a farmaceutický průmysl či elektroenergetický sektor. Těm se vloni podařilo přilákat více investic než v roce 2008.

Nejvíce pracovních míst v Evropě podle Ernst & Young tradičně vzniklo v automobilovém sektoru, a to jak v západní, tak ve střední a východní Evropě. "Zatímco se však automobilový průmysl v západní Evropě podílí na pracovních místech z 10 procent, v regionu střední a východní Evropy je 41 procent všech pracovních míst vytvořeno v tomto sektoru. Dále se již oba regiony poměrně zásadně liší. Na druhém a třetím místě co do počtu vytvořených pracovních míst v západní Evropě jsou sektory ´business services´ a software, ve střední a východní Evropě to je potravinářský a elektronický průmysl," porovnala analýza.

Střední a východní Evropa je stále automobilovou baštou. "Osmdesát procent vytvořených pracovních míst v evropském automobilovém průmyslu je právě zde. Navíc se sem tlačí investoři z Číny, kteří si tak chtějí zajistit přístup na vyspělé evropské trhy a zároveň počítají s tím, že jim přítomnost v Evropě pomůže zlepšit image a zvýšit důvěryhodnost jejich produktů. Loňská investice Cherry Automobile v Turecku je prvním příkladem tohoto trendu," prohlásila Součková.

Podle Součkové se dá v letošním roce čekat mírné oživení zájmu investorů o evropský region. "V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl počet nově ohlášených investičních projektů, což dokládá, že důvěra se investorům vrací. Očekáváme, že i přes současné problémy společné měny dojde v letošním roce k celkovému mírnému nárůstu zahraničních investic směřujících do Evropy a že bude vytvořeno minimálně tolik nových pracovních míst jako vloni," řekla Součková.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688