TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  19.05.2010 10:16:01

NWR zvýšila prodej uhlí o 30% a koksu o 171%, výnosy vzrostly o 37 procent

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přední středoevropský producent černého uhlí a koksu New World Resources (NWR) zvýšil v prvním čtvrtletí prodej uhlí o 30 procent a koksu o 171 procent; konsolidované výnosy z pokračujících činností se meziročně zvýšily o 37 procent na 329 milionů eur. Firma zveřejnila předběžné výsledky ve středu.

NWR vytěžila od ledna do března letošního roku 2747 tisíc tun uhlí a vyrobila 251 tisíc tun koksu, prodala 2652 tisíc tun uhlí a 279 tisíc tun koksu. Nárůstu prodeje uhlí o 30 procent a prodeje koksu o 171 procent dosáhla díky zlepšeným podmínkám na trhu.

Konsolidované výnosy z pokračujících činností dosáhly 329 milionů eur (cca 8,225 miliardy korun), což znamená nárůst o 37 procent. Přesto NWR vykázala čistou ztrátu 14,5 milionu eur (cca 369 milionů korun).

EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) z pokračujících činností dosáhl 57 milionů eur (cca 1,425 miliardy korun), což znamená nárůst o jedno procento.

"NWR si v prvním čtvrtletí roku 2010 vedla dobře, ruku v ruce s tím, jak naše trhy pokračovaly v obnově po dopadech finanční krize. Výnosy vzrostly ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku o více než třetinu v důsledku zvýšených objemů prodeje všech našich produktů," uvedl Mike Salomon, předseda představenstva NWR. "Trhy s uhlím obecně nadále odrážejí zlepšující se situaci, přičemž obzvlášť prodeje koksovatelného uhlí a koksu jsou důvodem k optimismu. Obdobně jako v jiných regionech se nárůst produkce oceli ve střední a východní Evropě jeví jako silný, a proto si uchováváme svůj pozitivní výhled na budoucnost trhů s uhlím a koksem," dodal.

Pro letošní rok firma předpokládá výrobu 11,5 milionu tun uhlí a jednoho milionu tun koksu. Externí prodeje uhlí plánuje v objemu 10,5 milionu tun, z toho 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí a pět milionů tun energetického uhlí.

"V dubnu 2010 jsme úspěšně vyjednali nové ceny uhlí a koksu a zajistili si znatelný nárůst cen včetně těsnějšího přizpůsobení kontraktačního období globálním trhům s uhlím," uvedla NWR ve své zprávě. Sjednané ceny 80 procent celkového očekávaného prodeje koksovatelného uhlí (počítají se za japonský účetní rok 2010) jsou v průměrné výši 163 eur za tunu, což je o 58 procent více než v předchozím čtvrtletí a o 87 procent více než byla průměrná cena v roce 2009. Ceny zbývajících dvaceti procent sjednávané čtvrtletně činí průměrně 135 eur za tunu pro druhý letošní kvartál. Ceny koksu pro druhé čtvrtletí 2010 sjednala firma na 255 eur za tunu.

"Evropská ekonomika nadále vykazuje známky nestability a nejistoty, a proto věříme, že naše rozhodnutí fixovat cenu 80 procent produkce koksovatelného uhlí na japonský fiskální rok 2010 ve shodě s cenami na světovém trhu je rozumnou strategií s ohledem na zajištění vyšších marží a ziskovosti," uvedl Salomon.

New World Resources je výhradním vlastníkem společnosti OKD, největší černouhelné těžební společnosti v České republice a jednoho z největších producentů ve střední Evropě co do výnosů a objemu. Společnost obsluhovala v roce 2009 zákazníky v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Polsku, Maďarsku a Německu. Vloni vyprodukovala 11 milionů tun uhlí a 843 tisíc tun koksu. Jejím spolumajitelem je Zdeněk Bakala.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688