Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  12.05.2010 14:32:56

ČNB nesouhlasí s Konvergenční zprávou ECB

Česká národní banka (ČNB) nesouhlasí s Konvergenční zprávou Evropské centrální banky (ECB) z roku 2010, v níž ECB hodnotí hospodářskou a právní konvergenci devíti členských států Evropské unie (EU). Konkrétní výhrada se týká nového pohledu ECB na finanční nezávislost národních centrálních bank konstatujícího, že záporná výše vlastního kapitálu „může nepříznivě ovlivnit“ schopnost centrální banky plnit její úkoly. ČNB upozorňuje, že ztráty vzniklé v minulých letech z účetního přecenění devizových rezerv za celou dobu její existence nepodlomily její nezávislost a důvěryhodnost, které jsou i v mezinárodním měřítku hodnoceny jako velmi vysoké.

Začlenění tématu kapitálu centrální banky do Konvergenční zprávy ECB je neopodstatněným odklonem od zásady Evropské unie o rovném zacházení,“ uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. „Tímto tématem se nezabývala žádná z předchozích konvergenčních zpráv, ačkoli problematika neuhrazených ztrát není nová a ze zemí EU se týká kromě České republiky rovněž Slovenska.“

Požadavek na kapitálové vybavení národních centrálních bank byl do Konvergenční zprávy ECB – pro ČNB velmi překvapivě – doplněn teprve v pokročilé fázi jejího projednávání. K dotčeným pasážím ČNB opakovaně vznesla kritické připomínky a předložila řadu argumentů na podporu názoru, že záporná úroveň vlastního kapitálu[1] neohrožuje její finanční nezávislost. Tato jednání, vedená přímo s ECB i na úrovni Evropského systému centrálních bank (ESCB), nevedla k přijetí kompromisu, který by ČNB mohla akceptovat. Z tohoto důvodu se ČNB rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas s Konvergenční zprávou ECB.

Konkrétně ČNB považuje za zcela nepřijatelné konstatování v části týkající se přímo České republiky, že „záporný kapitál může nepříznivě ovlivnit schopnost národní centrální banky plnit úkoly v rámci ESCB i na národní úrovni. S ohledem na budoucí přijetí eura by měla být ve vhodném časovém horizontu České národní bance poskytnuta přiměřená částka kapitálu, aby byla dodržena zásada finanční nezávislosti.“

ČNB má doma i v zahraničí velmi dobrou pověst jako důvěryhodná a zcela nezávislá centrální banka. Za celou dobu její existence se nestalo, že by její kapitálová pozice jakkoli podrývala její nezávislost či omezovala rozhodování a operační schopnosti. Proto je ČNB přesvědčena, že o její právní i faktické nezávislosti nemůže být pochyb. Pro ČNB negativní kapitál nepředstavuje problém a centrální banka je schopna dostát svým finančním závazkům.

Kumulované finanční ztráty v rozvaze ČNB odrážejí účetní ztráty z přecenění devizových rezerv v prostředí nízké inflace a trendového posilování nominálního kurzu koruny. Toto nízkoinflační makroekonomické prostředí je jasným úspěchem měnové politiky ČNB. Kumulované ztráty nikdy neměly negativní vliv na měnovou politiku ČNB a neomezily její schopnost vykonávat veškeré úkoly v rámci ESCB. Konvergenční zpráva ECB jasně uznává "orientaci měnové politiky (ČNB) na dosažení cenové stability" v režimu cílování inflace.

Tématu negativního kapitálu centrálních bank se ČNB dlouhodobě věnuje ve výzkumných pracích. Ty vedou k závěru, že ČNB bude schopna ztráty z předchozích období pokrýt z budoucích zisků[2] plynoucích zejména z ražebného (příjmu z emise peněz) při očekávaném poklesu tempa trendového zhodnocování měny. Zisky vytvořené v letech 2008 a 2009 umožnily snížit kumulovanou ztrátu ČNB z téměř 200 miliard korun na současných 152 miliard korun.[3]

Podporu názoru ČNB poskytuje mimo jiné i zpráva zveřejněná v květnu 2009 Bankou pro mezinárodní platby (BIS), která uvádí jako další příklady centrálních bank úspěšně fungujících s neuhrazenými ztrátami Izrael a Chile, což jsou úspěšné, nízkoinflační a konvergující ekonomiky podobně jako ČR:

„Například v Chile, České republice a Izraeli - centrální banky léta úspěšně fungují se záporným kapitálem … V České republice zůstaly příjmy centrální banky z emise peněz na dostatečně vysoké úrovni, aby zajistily důvěru v postupné doplnění kapitálu v budoucnu,“ uvádí tato zpráva vypracovaná skupinou světových centrálních bankéřů a nazvaná „Issues in the Governance of Central Banks“.[4]

V Konvergenční zprávě ECB se nejméně jednou za dva roky hodnotí pokrok dosažený těmi členskými státy Evropské unie, které dosud nepřijaly euro, ale zavázaly se k tomuto kroku v budoucnu, při plnění jejich závazků týkajících se uskutečňování hospodářské a měnové unie. Zpráva posuzuje vedle hospodářské konvergence také slučitelnost vnitrostátních právních předpisů se zákonodárstvím EU – v této právní části dokumentu se doporučení ke kapitálovému vybavení ČNB objevilo, ačkoli není podloženo žádným evropským ani tuzemským právním ustanovením.

Doporučení ECB obsažené v Konvergenční zprávě se neopírá o žádný právní předpis ani není konvergenčním kritériem. I z těchto důvodů – a také s ohledem na věcnou situaci ČNB, kterou naše argumentace odráží – nesouhlasíme s jeho začleněním do Konvergenční zprávy,“ uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Tak, jak postupně vznikla, bude naše kumulovaná ztráta také postupně umazávána z budoucích zisků ČNB,“ dodal guvernér.

 

 

Marek Petruš

Ředitel komunikace a mluvčí ČNB


 

Poznámky pro novináře:

Konvergenční zpráva Evropské centrální banky byla dnes zveřejněna pod následujícím odkazem na stránce ECB (zpráva je zde k dispozici ke stažení i v českém jazyce):

http://www.ecb.int/pub/convergence/html/index.en.html

 

Co to je Konvergenční zpráva?

Konvergenční zpráva ECB hodnotí hospodářskou a právní konvergenci devíti členských států EU. Jde o Bulharsko, Českou republiku, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko. Všech devět států se zavázalo přijmout euro, což znamená, že musí usilovat o splnění všech kritérií konvergence.

Vypracováním Konvergenční zprávy je ECB povinna nejméně jednou za dva roky nebo na žádost členského státu s dočasnou výjimkou podat Radě Evropské unie zprávu „o pokroku dosaženém členskými státy, na které se vztahuje výjimka, při plnění jejich závazků týkajících se uskutečňování hospodářské a měnové unie“. Stejným úkolem byla pověřena i Evropská komise, která rovněž připravila zprávu, a obě zprávy se Radě předkládají souběžně.

ECB ve zprávě hodnotí, zda v případě těchto devíti států bylo dosaženo vysokého stupně udržitelné hospodářské konvergence, zda jsou jejich vnitrostátní právní předpisy slučitelné se zákonodárstvím EU a zda jsou plněny statutární požadavky, které jsou předpokladem pro to, aby se národní centrální banky plně začlenily do Eurosystému.

 

Česká národní banka

 

Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

 

 


[1] K 31.12.2009 činil vlastní kapitál ČNB -136,02 miliardy .

[2] Odborný pohled na téma postupného umazávání ztrát centrální banky nabízí práce nazvaná „Central Bank Losses and Economic Convergence“ autorů Martina Cincibucha, Tomáše Holuba a Jaromíra Hurníka, která byla dnes zveřejněna v publikaci ČNB Economic Research Bulletin pod následujícím odkazem:

http://www.cnb.cz/en/research/research_publications/erb/download/ERB_No1_2010.pdf

[3] Vývoj hospodářského výsledku ČNB v posledních letech je dokumentován v grafu v poznámkách pro novináře.

[4] Zpráva „Issues in the Governance of Central Banks“ je k dispozici ke stažení pod následujícím odkazem:

http://www.bis.org/publ/othp04.htm

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688