TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2010 11:26:12

České dráhy v prvním čtvrtletí hospodařily se ziskem dva miliony korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Čistý zisk Českých drah za letošní první čtvrtletí byl o 125 milionů korun vyšší než loni ve stejném období. Na středeční tiskové konferenci to oznámilo vedení drah.

První čtvrtletí tohoto roku je historicky prvním obdobím, kdy byly ČD v zisku bez toho, že byl započítán výsledek nákladní dopravy, nyní zajišťované společností ČD Cargo. Současně výsledek nevylepšoval ani prodej majetku, jak tomu bylo několikrát v minulosti, zdůraznilo vedení drah.

Celkové tržby za období leden až březen 2010 dosáhly 6,5 miliardy při nákladech šest miliard korun. Zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) byl 535 milionů korun. "Je to meziroční zlepšení o 21 procent," uvedl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

"Firmy neumírají na čisté ztráty, nýbrž na špatné cash flow. Proto více dáme na ukazatele EBIT zachycující provozní hospodářský výsledek a EBITDA, tedy výsledek před odpisy, protože vyjadřují životaschopnost firmy," uvedl Michal Nebeský, ekonomický náměstek ČD.

"Miliardové zlepšení je podle ředitele ČD primárně dáno zvýšením tržeb a lepším hospodařením drah," prohlásil Žaluda a poukázal na to, že se daří snižovat osobní náklady a výdaje za trakční energie.

Elektrickou energii si dráhy nyní nakupují samy, což přineslo úspory v řádu desítek milionů korun. Zdražení nafty však může v příštím období přinést vyšší náklady na trakční energie.

Náklady na údržbu železničních kolejových vozidel byly v prvním čtvrtletí vyšší o 59 milionů než loni a dosáhly výše 241 milionů. Chystají se také výrazné modernizace vozového parku s náklady v řádu miliard korun.

ČD znovu poukázaly na to, že nyní dostávají méně peněz od krajů. Jejich úhrady klesly o 56 milionů korun na tři miliardy.

České dráhy měly ke konci čtvrtletí přes 27 tisíc zaměstnanců. Provozují přes dva tisíce lokomotiv a motorových vozů, vagonů mají k dispozici více než tři tisíce tři sta. Za rok přepraví více než 160 milionů cestujících.

Ludek Vainert, vainert@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688