TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.05.2010 08:36:00

Většina stran podmiňuje prolomení těžebních limitů krajským referendem

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Všechny parlamentní strany kromě komunistů se staví k prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách opatrně. Část stran ho podmiňuje uskutečněním referenda, všechny shodně požadují majetkové vypořádání s občany obcí dotčených těžbou.

Otázku prolomení limitů těžby hnědého uhlí by podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka mělo rozhodnout krajské referendum. Prolomení limitů tak socialisté podmiňují souhlasem občanů a rozvojem kraje, zaměstnaností. Strana chce také záruky těžebních firem, že omezí negativní dopady těžby.

Paroubek tvrdí, že prolomení limitů nebude možné v případě, že se těžaři nevyrovnají s občany dotčených obcí. "Zároveň by také musely těžební společnosti v mnohem větším měřítku investovat do ochrany životního prostředí a také do rozvoje dalších odvětví průmyslu tak, aby se zmenšila závislost hospodářství kraje na těžbě uhlí a energetice," uvedl.

Občanští demokraté by pro prolomení limitů těžby uhlí zvedli ruku, ale těžba v severních Čechách je podle nich "možná jen na základě vypořádání všech majetkových vztahů v dané oblasti a splnění všech dalších
zákonných podmínek případné těžby". Místopředseda ODS David Vodrážka odmítl možnost krajského referenda. "Je důležité se především věnovat vztahu dotčených lidí a jejich majetků, kterého se celý problém ohledně prolomení limitů těžby týká," odmítl Vodrážka rozšířit otázku limitů těžby na celý kraj.

Stranou, která veřejně prohlašuje, že chce prosadit prolomení limitů těžby, je KSČM. Zdůvodňuje to především vysokou mírou nezaměstnanosti v Ústeckém kraji a zajištěním dlouhodobé energetické soběstačnosti Česka. Komunisté by však chtěli, aby byl v regionu v případě prolomených limitů více podporován sport a menší a drobní podnikatelé. "Velký důraz je třeba věnovat tvorbě fondu škod a náhrad, který je tvořen pro rekultivaci po skončení důlní činnosti. Tento fond musí být tvořen v takové výši, aby bylo umožněno nejen zrekultivovat prostor po důlním díle, ale aby část prostředků byla věnována obcím a městům v regionu, který je důlní činností zasažen," sdělil předseda KSČM v Mostě Radek Belej.

Naopak pro zachování územních ekologických limitů v severních Čechách se vyslovili lidovci. Podle jejich předsedy Cyrila Svobody je strana připravena podvolit se výsledku krajského referenda. "Pokud se lidé v referendu vysloví pro, tak se prolomení limitů patrně nevyhneme," poznamenal.

Jednoznačnými odpůrci rozšířené těžby uhlí v severních Čechách jsou zelení. "Naše strana již dříve ukázala, že není součástí kartelu moci a peněz, který dusí českou ekonomiku a demokracii. Prolomení těžebních limitů a bourání severočeských vesnic jsou zářivým příkladem toho, jak průmysloví giganti ovládají českou politiku. Zelení jsou jediná věrohodná síla, která se tomu postaví," uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Prolomit uhelné limity nechce ani strana TOP 09. Hlavní je pro ni podpora obnovitelných zdrojů. "Jsme jednoznačně proti prolomení limitů těžby uhlí. Podle našeho soudu je krajina už natolik zdevastovaná, že pokračování v této činnosti není z morálního ani jiného hlediska možné," řekl senátor Bedřich Moldan (TOP 09). Pozornost se musí zaměřit na obnovitelné zdroje. "Je nutné podporovat obnovitelné zdroje, je nutné pokračovat v podpoře, protože v několika desetiletích tu zřejmě žádné jiné než obnovitelné zdroje nebudou," odpověděl na dotaz Mediafaxu Moldan.

Ze stran, které mají reálnou šanci proniknout po volbách do Poslanecké sněmovny, odmítají porušit limity těžby Věci veřejné. Naopak Strana práv občanů - zemanovci by podle dřívějšího vyjádření svého předsedy Miloše Zemana co nejrychleji těžební limity v severních Čechách prolomila. "Zásoby uhlí na dalších 50 let nemůžete jen tak nechat ležet ladem. Zejména v době, kdy by naše elektrárny musely být bez paliva odstaveny, nebo by musely dovážet drahé zahraniční uhlí," řekl Zeman.

Stávající limity těžby uhlí ochraňují obce v severních Čechách už téměř dvacet let. Před lety odmítli v referendu obyvatelé Horního Jiřetína a Černic rozšíření těžby. Další hlasování se od té doby neuskutečnilo.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688