TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.05.2010 17:51:00

Česká Poslanecká sněmovna je příliš silná, shodli se odborníci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pravomoci sněmovny jsou příliš silné, je potřeba posílit postavení vlády. Vleklá krize české politiky se však nevyřeší bez nalezení alespoň minimálního společenského konsensu a odpovědnosti politiků, shodli se v pondělí odborníci na konferenci Je kancléřský systém řešením politické nestability v ČR?

Konference se konala ve sněmovně pod záštitou předsedy ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS), mezi účastníky byli například děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch či ústavní právník Jan Kysela.

Podle Bendy se odborníci shodli na tom, že v Česku je třeba posílit postavení vlády oproti parlamentu. "Sněmovna si ve velké míře osobuje právo vládnout místo vlády," řekl Benda. Zároveň upozornil, že většina řečníků preferovala změny českého volebního systému, které by přinášely větší odpovědnost vítězné straně a dávaly šanci na vytvoření stabilních vládních většin. V této souvislosti také poslanec zdůraznil, že musí existovat stabilní vládní většina. "Bez ní jsou všechny ostatní prvky posilování vlády jen zakrýváním skutečné příčiny problému," konstatoval Benda.

Účastnící také zdůraznili zavedení systému pozitivního vyslovení nedůvěry, tedy povinnosti zvolit nového předsedu vlády před pádem kabinetu. Podle nich by se tak výrazně eliminovaly snahy parlamentní opozice stále destabilizovat vládní většinu. "Také by nikdy nemohlo dojít k situaci pádu vlády uprostřed českého předsednictví EU bez představy opozice, co bude dál," dodal poslanec.

Odborníci se domnívají, že kancléřský systém, či případné konstruktivní vyslovení nedůvěry, tak jak to funguje v Německu, není samo o sobě řešením. Podle nich nelze mechanicky přenášet německý model do České republiky bez ostatních státotvorných prvků. V Německu je totiž výkonná moc v rukou spolkové vlády, v jejímž čele stojí spolkový kancléř. Ten má právo jako hlavní představitel výkonné moci vydávat politické rámcové směrnice pro řízení jednotlivých ministerstev. Kancléř je také jedinou osobou, která je opravdu volena Spolkovým sněmem (dolní komorou parlamentu). Ministři vlády jsou pak jmenováni na základě kancléřova návrhu prezidentem.

Denisa Čermáková, cermakova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688