Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.05.2010 09:46:59

Odhady výsledků ČEZ za 1Q10 - čistý zisk bude na úrovni 17 mld.Kč

Společnost ČEZ zveřejní své konsolidované výsledky hospodaření dle IFRS za první
čtvrtletí  2010 v úterý 11. května 2010 před otevřením trhu.

První čtvrtletí je pro ČEZ typicky nejsilnějším obdobím roku. Během prvních tří měsíců ČEZ obvykle generuje více než třetinu celoročního zisku díky příznivému vlivu sezónnosti (zima a s ní související spotřeba  elektřiny a tepla) i rozložení účtování některých nákladových položek během roku.  Předpokládáme, že i tentokrát ČEZ v prvním kvartále vytvořil více než třetinu celoročního zisku, přesto se bude jednat o meziroční pokles o více než 11%. Důvodem je poměrně výrazný meziroční pokles realizované ceny prodané elektřiny (cca -15% y/y). Ten bude částečně kompenzován meziročním růstem spotřeby elektřiny, vyšším využitím jaderných elektráren či pozitivním vlivem nově konsolidovaných aktiv. Předpokládáme, že ČEZ potvrdí své celoroční výhledy.


Tržby
 
  Hlavním faktorem ovlivňujícím tržby ČEZ v 1Q2010 budou již tradičně ceny, za které společnost prodala elektřinu na velkoobchodním trhu. Na rozdíl od minulosti ovšem tentokrát nepůjde o dvojciferný růst cen, nýbrž o pokles. ČEZ v 1Q prodával elektřinu za průměrnou cenu 54 EUR/MWh, což je o 13% (resp. v vyjádření o téměř 15%) méně než před rokem. Tento meziroční pokles cen prodané elektřiny bude hospodaření ČEZ tížit i po zbytek roku 2010
 
  Negativní vývoj cen elektrické energie bude částečně kompenzován jinými faktory. Především, první tři měsíce letošního roku byly teplotně podprůměrné a s tím (a částečně s mírným oživením ekonomiky, hlavně v oblasti těžkého průmyslu) bude souviset meziroční růst spotřeby elektrické energie (v lednu +0,7% y/y, v únoru +2,3% y/y, v březnu oček. +2,5% y/y, celkově za kvartál +1,9% y/y). 
 
  Celkově tak očekáváme, že tržby skupiny ČEZ za první tři měsíce roku 2010
dosáhnout 51,4 mld. , což by znamenalo 3,6% meziroční pokles.


Provozní náklady a ziskovost
 
  Pokles cen elektřiny se částečně projeví i v dosažených  ziskových maržích
společnosti ČEZ. Marže na úrovni EBITDA podle naší projekce klesne z 58,8%
na 53,9% vlivem poklesu tržeb a fixní části nákladů.  Pokles bude navíc omezen tím, že v prvním čtvrtletí měla společnost ČEZ k dispozici (až na 3. blok JE Dukovany v březnu) jaderné zdroje v „plné zbroji“. Jejich  vyšší provozní efektivita znamená pozitivní dopad na provozní marže
 
  V letošním roce očekáváme růst odpisů související s novými  aktivy a investičními projekty na 25,5 mld. z 22,9 mld. v roce 2009 (+11,4% y/y). V samotném prvním čtvrtletí počítáme s odpisy ve výši 6,2 mld. (5,4 mld. v 1Q2009). Tento nárůst odpisů znamená, že  pokles EBITDA očekáváme nižší než pokles EBIT – konkrétně čekáme pokles EBITDA o 8,4% na 27,7 mld. a pokles EBIT o 13,4% na 21,5 mld. EBIT marže by měla klesnout z 48,3% na 41,8%.
 
Finanční výsledek 
 
  Za první čtvrtletí 2010 očekáváme poměrně silný finanční výsledek.  Ten by měl být způsobený několika faktory. Jedním z nich  je vyšší příspěvek aktiv konsolidovaných ekvivalencí (oček. +620 mil. ), dalším očekávané pozitivní přecenění akciových opcí MOL a FX zisky.  

  Díky výše zmíněným faktorům, které  budu jen částečně kompenzovány vyššími očekávanými úrokovými náklady, očekáváme  jen nepatrný negativní finanční výsledek (-60 mil. ).
 
Čistý zisk 
 
  Zisk  před zdaněním by na základě výše uvedených předpokladů měl dosáhnout 21,4 mld. , meziročně o 10,7% méně. Při  předpokládané efektivní sazbě dani ve výši 20% (19,2% v 1Q2009) a po odpočtu podílů připadajících minoritním akcionářům tak očekáváme,  že ČEZ v prvním kvartále vytvořil svým akcionářům čistý zisk ve výši 16,9 mld.  . To představuje 11,3% meziroční pokles. V přepočtu na jednu akcii vychází čistý
zisk na 31,5
 
Výhled na rok 2010 a dividenda ze zisku 2009
 
  Investoři jsou v současné době spíše než na hospodářské výsledky  ČEZ zvědavi na novinky kolem dividendy. Připomínáme, že  ČEZ letos posunul (kvůli politické situaci a volbám) konání valné hromady o více než měsíc oproti zvyklostem, na 29. června.  Nejpozději do konce května by tak měl rozeslat pozvánky na valnou hromadu. My i nadále očekáváme, že na ŘVH bude schválena dividenda ve výši 55 na akcii. 
 
  Nemyslíme si, že výsledky za 1Q přinesou důvod k revizi  aktuálně platného
výhledu hospodaření společnosti ČEZČEZ plánuje letos dosáhnout čistého zisku ve výši 46,7 mld. , my počítáme se ziskem o něco vyšším (48,2 mld. ) především kvůli pozitivnímu příspěvku finančního výsledku (opce MOL).

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688