Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  29.04.2010 10:22:19

Situace na US akciových trzích ze dne 28.04.10


Akciové trhy v USA ve středu zastavily pokles z předešlého dne a mírně posilovaly. Zpráva o snížení ratingu Španělska již neměla takovou sílu jako překvapivé snížení ratingu Řecka a Portugalska. Americká centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na stávající rekordně nízké úrovni 0 – 0,25%. Blue Chips index Dow Jones posílil o 0,48% na 11,045.27 bodů, širší index S&P 500 vzrostl o 0,65% na 1,191.36 bodů a technologický Nasdaq Composite se zvýšil o 0,01% na 2,471.73 bodů.

                                                                                                     

Akcie tedy nakonec opět ukázaly svou sílu a po středečním razantním poklesu dokázaly růst. To ovšem neznamená, že korekce na trzích směrem dolů pod vlivem evropských událostí a turbulentního finančního sektoru v USA (aféra Goldman Sachs) nemůže pokračovat v příštím týdnu nebo ještě v závěru tohoto týdne.

 

Americká centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 0 - 0,25%. Proti hlasoval opět pouze prezident Kansas FED Tohomas Hoenig. FED uvedl, že ještě není správný čas ke zvyšování sazeb, i když dochází k ekonomickému oživování. Slabý prozatím zůstává trh práce a trh s bydlením a inflační tlaky jsou mírné. FED dále opět prohlásil, že úrokové sazby zůstanou na nízkých úrovních po delší dobu (for extended period), přičemž tuto frázi již tradičně opakuje při každém rozhodování o úrokových sazbách od března 2009. FED zároveň ponechal diskontní míru na stávající úrovni 0,75%.

 

Po úterním snížení ratingu pro Řecko a Portugalsko včera ratingová agentura Standard and Poor´s Ratings přistoupila i k downgradu dlouhodobého kreditního ratingu Španělska na AA. Krátkodobý rating byl potvrzen na úrovni A-1+ a výhled je negativní. Tato zpráva již neměla takovou sílu negativně ovlivnit vývoj na akciovém trhu v USA. Ani Euro již nereagovalo příliš razantním oslabením. Nicméně je třeba počítat s tím, že problémy s nadměrným zadlužením některých evropských zemí budou ještě nějakou dobu přetrvávat a stejně tak obavy investorů o osud evropské měny. Credit default swapy (Swap úvěrového selhání) nejvíce problematických ekonomik se vyšplhaly na nová rekordní maxima.

 

Hned po uzavření trhu byla zveřejněna zpráva, že výrobce smartphonů PALM Inc. dostal nabídku od Hewlett-Packard (HPQ) na koupi v hotovosti za 1,2 mld. USD, tj. 5,70 USD na akcii, což je prémie 23% k zavírací ceně 4,63 USD. Akcie Palmu na aftermarketu vyskočily o 26,8% na 5,87 USD, což indikuje, že někteří investoři čekají vyšší nabídku.

 

V průběhu středečního obchodování se dařilo zejména finančnímu sektoru. Goldman Sachs (GS) posílil o 2,6% a akcie JPMorgan vzrostly o 2,5%. American International Group (AIG) přidala 5,7% a korigovala tak zhruba 15% ztrátu z předešlého dne. Dobré hospodářské výsledky reportovala společnost Dow Chemical (DOW) a akcie reagovaly růstem o 5,53%. Akcie Comcast (CMCSA) též ve světle lepších výsledků posílily o 1,86%.

 

Dnes se bude pozornost investorů soustředit především na výsledky společností Exxon Mobil (XOM), Procter & Gamble (PG), Aetna (AET), ConocoPhillips (COP) či Safeway (SWY).

 

Dnes budou zveřejněny tyto makroekonomické zprávy: počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti oček. 445 tis. a pokračující požadavky oček. 4618 tis.

 

Na komoditních trzích stojí ropa Light Sweet 83,27 USD za barel a zlato má cenu 1167,50 USD za trojskou unci. Na forexu se cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,3207

Asijské trhy vypadají takto: Nikkei zavřeno, HangSeng – 0,58%, Shanghai Comp. – 1,10%


J. Štekl

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.10.2010Situace na US akciových trzích ze dne 28.10.10 Josef Stoulil (Capital Partners)
05.10.2010Situace na US akciových trzích ze dne 04.10.10 Josef Stoulil (Capital Partners)
30.04.2010Situace na US akciových trzích ze dne 29.04.10 Josef Stoulil (Capital Partners)
28.04.2010Situace na US akciových trzích ze dne 27.04.10 Josef Stoulil (Capital Partners)
27.04.2010Situace na US akciových trzích ze dne 26.04.10 Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688