TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  26.04.2010 02:00:00

ČSÚ zveřejní údaje o ekonomické důvěře, v březnu meziměsíčně klesla o 0,6 bodu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejní údaje o dubnové důvěře v ekonomiku. V březnu souhrnný indikátor ekonomického sentimentu meziměsíčně klesl o 0,6 bodu na 0,3 bodu, meziročně byl ovšem o 14,8 bodu vyšší.

„Už nějaký čas se zhruba u poloviny průmyslových oborů jasně ukazují známky stabilizace a začínají se plnit zakázkové knihy. Na druhé straně však není vůbec jisté, jak dlouho tento trend bude pokračovat,“ uvedl k tomu Petr Dufek, analytik ČSOB. Zároveň upozornil, že poptávka spotřebitelů zůstává slabá nejen v ČR, ale i na trzích velké části EU. „Rostoucí nezaměstnanost brzdí útraty spotřebitelů a nutí je více zvažovat a odkládat větší nákupy. Opatrnost ve výhledech je na místě, i když recese je už za námi,“ upozornil analytik. Návrat k silnějšímu růstu ekonomiky, který by přinesl i nová pracovní místa, podle něj bude ještě minimálně rok trvat.

Indikátor důvěry podnikatelů se v březnu oproti únoru snížil o 0,4 bodu. Mezi podnikateli se důvěra snížila v průmyslu. Naopak ve stavebnictví, v obchodě a ve službách důvěra vzrostla. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 15,4 bodů vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v březnu oproti minulému měsíci nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se mírně zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s únorem zlepšení zaměstnanosti, očekávání ohledně vývoje stavební činnosti jsou však opatrná. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně zvýšila o 3,5 bodu a je o deset bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v březnu ve srovnání s únorem mírně zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v březnu snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou stejná jako v únoru, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně zvýšila o jeden bod a je o 4,7 bodu nižší než v březnu 2009.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v březnu ve srovnání s únorem mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se zvýšilo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v únoru. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci zvýšila o 1,3 bodu a v meziročním srovnání je o 9,6 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti únoru snížil o 1,2 bodu, ve srovnání s nízkou hodnotou v březnu 2009 je o 12,8 bodu vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají mírné zhoršení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v březnu oproti minulému měsíci nepatrně zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, klesl.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688