TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.04.2010 17:01:01

Vláda schválila státní závěrečný účet za loňský rok - schodek je 192,4 miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na svém pondělním zasedání schválila návrh státního závěrečného účtu za rok 2009 z dílny ministerstva financí. Tento návrh obsahuje především zprávu o výsledném schodku rozpočtu ve výši 192,4 miliardy korun.

"Výpadek z příjmů byl loni 160 miliard, což jsou daně a pojistné. Jednoznačně to ukazuje, že v době krize je nejvyšší výpadek u daně z příjmu právnických osob, kde je plnění na necelých 64 procent," uvedl ministr financí Eduard Janota.

Návrh státního závěrečného účtu obsahuje především údaje o výsledcích hospodaření státního rozpočtu. Dále bude uveden přehled o ekonomickém vývoji České republiky včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu, souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

"Jedná se o historicky nejvyšší deficit od roku 1993, který byl ovlivněn téměř výlučně neplněním příjmů," řekl již dříve Janota. Příjmy v loňském roce dosáhly pouze 86,1 procenta částky, která byla vybrána v roce 2008. Výdaje vzrostly meziročně o 7,7 procenta.

Základním problémem byl chybějící objem prostředků u daní z příjmů. Ty byly v porovnání s rokem 2008 plněny pouze 81,5 procenta (485,2 miliardy korun). K dosažení rozpočtované výše tak chybělo 110,3 miliardy korun. "Včetně pojistného tento výpadek dosáhl 160 miliard korun," upřesnil ministr.

Z jednotlivých druhů propadla nejvíce daň z příjmů právnických osob, jež svým objemem 83,3 miliardy korun představovala pouze 63,9 procenta rozpočtu. Meziročně klesla o 43,9 miliardy korun (34,5 procenta). "Rozpočet této daně počítal s růstem o 2,5 procenta proti skutečnosti roku 2008. Nakonec nebyl naplněn o 47 miliard korun," doplnil Janota.

Inkaso daní z příjmů fyzických osob dosáhlo 85,7 miliardy korun, tedy pouze 80 procent ze schváleného rozpočtu. Meziročně kleslo o 9,2 miliardy korun (9,7 procenta). Příjmy z této daně se přitom podle původního předpokladu měly meziročně o 12,9 procenta zvýšit. Ve státní kase tak v důsledku tohoto výpadku chybělo 21,5 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty stát vybral 176,8 miliardy korun, tj. 91,1 procenta rozpočtu. Zde se negativně projevil především pokles spotřeby domácností.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů byl jako každoročně použit na sociální dávky. Za loňský rok dosáhly 429,5 miliardy korun. Na důchody připadlo 339,8 miliardy korun (meziroční zvýšení o 27,3 miliardy korun), prostředky na podporu v nezaměstnanosti činily 15,1 miliardy korun (meziroční nárůst o 8 miliard).

Jiří Táborský, Tomáš Čížek, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688