TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.04.2010 19:17:00

Poslanec Doktor prosadil návrh umožňující v budoucnu vznik Jednotného inkasního místa

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Jednou z prvních fází přípravy Jednotného inkasního místa (JIM) je vytvoření nové soustavy územních finančních orgánů. Poslanec Michal Doktor (ODS) to přidal v pozměňovacím návrhu k vládní novele zákona o daních z příjmu.

"Naše stanovisko je kladné a jsme pro to, aby se novela přijala v tom znění, v jakém ji načetl poslanec Doktor jako pozměňovací návrh," řekl v úterý Mediafaxu Jan Knížek, ředitel České daňové zprávy. "Tato novela měla být schválena už dávno, protože současná soustava finančních orgánů se již přežila a měla by být změněna," dodal.

"Vytvoření této soustavy je totiž prvním krokem k vytvoření JIM, protože nejprve musí tato soustava vzniknout, postupně se zaběhnout a nakonec na sebe může nabalovat další a další funkce tak, aby výsledkem bylo JIM," dodal Knížek s tím, že pokud strany mají ve svých programech v různých obdobách vytvoření JIM, měli by jejich poslanci hlasovat kladně.

"Je to proces, který ještě bohužel není jednotným inkasním místem, ale nijak tento projekt nebrzdí. V oblasti daňové správy je to proces centralizace a podle nás je to efektivní krok. ČSSD tento návrh podpoří," řekl Mediafaxu v úterý stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Návrh se zdá rozumný Straně zelených (SZ). "Konkrétní strategii ještě hotovou nemáme, ale v zásadě je to správná a rozumná věc, takže tento návrh podpoříme," řekl Mediafaxu v úterý předseda strany Ondřej Liška.
"Při vší úctě k panu Doktorovi musím konstatovat, že neudělal nic jiného, než že do písmene opsal mou předlohu, kterou jsem vytvářel ještě jako ministr financí a kterou už sněmovna jednou zamítla," řekl Mediafaxu Miroslav Kalousek, exministr financí a místopředseda TOP 09. "A pokud to strany zítra opravdu podpoří, bude to jen důkaz, že není až tak důležité, co kdo říká, ale kdo to říká," poznamenal.

Opatrnou podporu tomuto projektu vyjadřují i komunisté, kteří však chtějí jasné záruky, že projekt opravdu povede k úspoře administrativy a s tím spojených nákladů. "Celkově je to dobrá myšlena, ale i dobrá myšlenka se dá zkazit, takže pokud nám bude hodnověrně doloženo, že vytvoření Generálního finančního ředitelství a dalších úřadů povede ke snížení administrativní zátěže a k úsporám ve státním rozpočtu, tak návrh podpoříme," řekl Mediafaxu v úterý předseda KSČM Vojtěch Filip.

Konkrétně se jedná o vytvoření Generálního finančního ředitelství jakožto samostatné instituce. Vzniklo by vyčleněním současného Ústředního finančního a daňového ředitelství z ministerstva financí.

Cílem je snížení administrativy na straně státu i podnikatelů a průhlednější systém výběru financí. Tyto změny by ve výsledku měly přispět k realizaci projektu JIM, který by teoreticky mohl začít fungovat v roce 2014.

Celý projekt JIM je jedním ze tří hlavních pilířů reformy veřejných financí, kterou započala ještě vláda Mirka Topolánka (ODS). Cílem tohoto projektu je, aby podnikatelé mohli platit clo, sociální a zdravotní pojištění a především daně na jednom úřadě jednou částkou. Bývalá vláda si od tohoto projektu slibovala především snížení administrativní náročnosti a zlepšení podnikatelského prostředí.

"JIM představuje ambiciózní program na modernizaci výběru daní, cel a odvodů s cílem snížení administrativní zátěže, která na poplatnících leží z hlediska plnění zákonných povinností, a snížení nákladů zatěžujících rozpočet," uvedl již dříve Kalousek. "Jedná se také o jedno z dlouhodobých opatření Národního protikrizového plánu vlády," dodal.

Na vytvoření projektu se podílelo ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví. Důležitou roli v přípravě projektu JIM sehrála i Světová banka, s níž byl projekt konzultován.


Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688