Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  09.04.2010 14:49:02

České firmy utrácejí zbytečně moc za provoz služebních aut

Statistiky společnosti LeasePlan ukazují, že některé společnosti mohou na provozu firemních vozidel ušetřit až 15 % nákladů, tedy i miliony korun


České firmy se v době recese snaží šetřit, kde mohou, na jednu oblast však často zapomínají: provoz firemních automobilů. Jen na této položce přitom mohou hlavně větší společnosti ušetřit až mnohamilionové částky ročně. Specialista na operativní leasing automobilů společnost LeasePlan proto sestavila seznam oblastí, na kterých se dá ušetřit, a konkrétní úspory i procentuálně vyčíslila. Výsledek ukazuje, že téměř každá firma je schopna ušetřit 4 až 7 procent celkových nákladů na služební automobily, u některých společností pak úspora dosahuje až 15 procent, a to bez nutnosti snížení standardu pořizovaných vozidel.


„Tyto výsledky vycházejí z obsáhlých databází, kterými LeasePlan disponuje,  a také z našich praktických zkušeností největšího vlastníka automobilů v Česku,“ komentoval zmíněné údaje Martin Mitterwald, generální ředitel společnosti LeasePlan. „Každá firma by si měla nejprve přesně zanalyzovat rozložení nákladů na jednotlivé položky správy svého vozového parku, a pak se zaměřit na úspory v jednotlivých oblastech,“ pokračoval Mitterwald.

 

Osm oblastí, kde mohou dle doporučení společnosti LeasePlan firmy ušetřit:

1.         Palivo: benzin, nebo nafta?

Oblast paliva činí v nákladech na firemní automobily průměrně 24 procent, proto jsou úspory v této oblasti obzvláště důležité. Jedním z klíčových rozhodnutí je, zda zvolit benzín, nebo naftu. Úspora na dieselovém motoru se obecně projeví až při vyšším nájezdu. Při nájezdech do 15 tisíc kilometrů ročně má smysl spíše motor benzinový. Důležité je také motivovat řidiče, aby netankovali u nejdražších pump u dálnice. Se spotřebou je samozřejmě třeba kalkulovat již při výběru vozidla a dát přednost úspornějším typům.

 

2.         Spoluúčast řidičů na nákladech za vozidlo výrazně sníží náklady

Většina řidičů se ke služebnímu automobilu chová nesrovnatelně hůře než ke svému soukromému vozidlu, jezdí s ním méně úsporně, tankuje do něj dražší palivo a podobně. Tomu lze předejít jen nastavením určité spoluúčasti řidičů na celkových nákladech za služební vozidlo, například ve výši 5 procent. Stejně tak se vyplatí zvýhodnit řidiče, kteří jezdí s firemními vozidly bez nehod. Velké společnosti se běžně setkávají s tím, že zatímco někdo nemá za deset let ani jednu nehodu, jiný ve služebním automobilu havaruje během jednoho roku desetkrát. 

 

3.         Zvolte si nejvýhodnější formu vlastnictví vozidel

Firma může mít automobily ve svém vlastnictví, nebo využít finančního či operativního leasingu. V případě operativního leasingu se jí může o veškeré služby spojené s vozovým parkem postarat leasingová společnost, na čemž se dá také ušetřit. Pro společnosti, které potřebují hotovost a chtějí zlepšit cash flow, existuje i možnost odkupu vozového parku leasingovou společností a jeho následného zpětného pronájmu.   

 

4.         Množstevní slevy a slabší motory

Výhodnější je vždy nakupovat větší počet vozidel najednou, ideálně pak jedné značky a u jednoho dealera. Pravidlem jsou pak množstevní slevy od prodejců. Toto pravidlo řada firem nerespektuje a jejich vozové parky jsou roztříštěné mezi více značek. Důležitý je také pečlivý výběr automobilů podle účelu, kterému budou sloužit. Někdy je z hlediska nákladů lepší zvolit slabší motor s nižší spotřebou, který přitom z hlediska účelnosti poslouží stejně dobře.

 

5.         U nemanažerských aut nejsou zapotřebí „televizní“ pneumatiky

Určitá možnost úspor je možná i v oblasti pneumatik, vetšinou zde lze ušetřit 2 až 4 procenta celkových nákladů na firemní vozidla. Stačí rezignovat na pneumatiky zvučných značek známých z televizních reklam a dát přednost střední nebo ekonomické třídě. U řady firem se lze nicméně setkat s tím, že i nemanažerská vozidla nižších tříd jsou osazována pneumatikami nejvyšší třídy.

 

6.         Pečlivý výběr pojištění

Zajímavé úspory je možno dosáhnout i pečlivým výběrem pojišťovny a jejího konkrétního produktu. Ušetřit se dá i na stanovení vyšší spoluúčasti.

 

7.         Lepší kontrola řidičů – zaveďte elektronickou kniha jízd

Firmy přicházejí o značné částky také tím, že jejich zaměstnanci často zneužívají služebních automobilů v rozporu s interními pravidly. Například je využívají k soukromým účelům daleko více, než přiznávají. Zde  velmi pomůže zavedení elektronické knihy jízd, například systému CarWatch, který za pomoci zařízení integrovaného ve vozidle vyhodnocuje všechny jízdy a umožňuje detailní analýzu nákladů.

 

8.         Snižte počet firemních automobilů

Firmy často mají více vozidel, než dokážou efektivně využít. Analýza skutečného využití vozidel v čase může napovědět, kolika automobilů by se mohla společnost zbavit, aniž by to zásadněji ovlivnilo její provoz a fungování.

           


LeasePlan

 

LeasePlan je evropským lídrem operativního leasingu automobilů a celosvětově patří k největším firmám poskytujícím automobilové služby. Každou minutu nakoupí pro své klienty v průměru dvě vozidla. Je zastoupen ve 30 zemích. V roce 1995 přivedl operativní leasing do České republiky a stal se jedničkou tuzemského trhu. Dnes zde spravuje vozový park téměř tisícovce klientů a v jeho flotile je přes 20 tisíc vozidel. Pro další informace prosím navštivte www.leaseplan.cz.

 

 

Operativní leasing:

 

Operativní leasing je nástrojem pro pořízení a externí správu firemních vozidel. Jde o dlouhodobý pronájem vozidel firmám včetně zajištění veškerých služeb. Operativní leasing pomáhá firmám ušetřit, protože veškerou agendu i servis spojené s firemními vozidly za ně efektivněji vyřizuje LeasePlan. LeasePlan jako specialista na firemní vozidla dosahuje nejnižších cen u dodavatelů, a tuto výhodu přenáší na své zákazníky.

Operativní leasing je dnes standardně nabízen od 12 do 60 měsíců a do celkového nájezdu kolem 180 tisíc km.

 

Hlavní výhody operativního leasingu v podání společnosti LeasePlan jsou:

 

§         Všechny služby v jednom a bez starostí – firmy se mohou plně věnovat hlavnímu předmětu své činnosti, a ne se zabývat správou vozového parku. 

§         Operativní leasing zahrnuje pořízení vozidel,  servis i  veškerou administrativu. Umožňuje také přesně spočítat měsíční náklady na vozidlo - vyjádřené v jediné měsíční položce, kterou klienti předem znají.

§         Firmy s pomocí operativního leasingu ušetří - lepší ceny u dodavatelů přenášené na zakázníky.

§         LeasePlan nakupuje 6 tisíc automobilů ročně a je významným zákazníkem servisů i dalších dodavatelů – díky tomu nižší ceny pro klienty.

§         Žádná počáteční akontace – operativní leasing je výborný pro cash flow firmy.

 

  

Jan Šimral

Madison PA

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688