TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.04.2010 14:41:07

ČEZ chce údajně utlumit zahraniční expanzi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Tuzemský energetický kolos ČEZ se v příštích letech hodlá soustředit na investice v České republice a Slovensku a to zejména do jaderné energetiky. Naopak údajně utlumí zahraniční expanzi, uvedl server Tyden.cz s odvoláním na list Financial Times.

"Budeme mnohem méně investovat do nákupů firem než v minulých letech," uvedl pro Financial Times generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČEZ tak změní svou strategii minulých let, kdy ve velkém investoval v Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Turecku a Albánii. Nyní hodlá masivně investovat do výstavby jaderných elektráren v Česku a Slovensku. "Chceme se zaměřit na jaderné elektrárny a další investice v České republice a na Slovensku," dodal Roman.

V současnosti už probíhá soutěž ČEZ na dodavatele dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín, přičemž následně by se mohl vybudovat pátý blok v Dukovanech a až dva bloky ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Objem investice se odhaduje na zhruba 500 miliard korun.

V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 20192020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 20232025. Mezi zájemci o dostavbu jaderných elektráren je americký Westinghouse, francouzská Areva a ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress.

ČEZ podle Financial Times hodlá rovněž více investovat do teplárenství, kde hodlá získat významnou pozici. Investice ČEZ jsou podle listu vynuceny rostoucím ekonomickým a politickým tlakem, politické strany a zejména ČSSD totiž v předvolební kampani míří proti vysokým cenám elektřiny a monopolům. "Lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek, kteří nyní vedou výzkumy veřejného mínění, zřetelně dává najevo nedostatek nadšení pro Romana," uvádí Financial Times.

Spekulace ohledně změn ve vedení ČEZ ale Paroubek odmítá. "Úvahy o odvolání Martina Romana z čela ČEZ nebo další personální změny v podnicích ovládaných státem jsou teď jen čistými spekulacemi," tvrdí Paroubek. Samotný Roman uvedl pro list, že za svého působení v ČEZ zažil pět premiérů.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688