TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.04.2010 10:51:26

OECD: Posílení veřejných financí je klíčový úkol příští české vlády (6.4.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Posílení veřejných financí je klíčovým úkolem příští české vlády, vyplývá ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Právě tu v úterý prezentoval generální tajemník OECD Angel Gurría během jednání s českým premiérem Janem Fischerem.

Pro podporu střednědobého růstu by měla nová vláda podle OECD zlepšit regulaci v podnikání, snížit administrativní zátěž a zjednodušit daňový systém.

Ekonomika ukázala značnou odolnost tváří v tvář mimořádné situaci. Úřady nyní musí vytvořit základy pro silnější výkon hospodářství v dlouhodobém hledisku. To znamená posílení veřejných financí a vytvořit podnikatelské prostředí, které bude více nakloněno růstu,“ prohlásil Gurría.

Podle zprávy OECD by měla být konsolidace veřejných financí ambiciózní. Snížení veřejného deficitu z předpokládaných 5,6 procenta hrubého domácího produktu v roce 2010 pod tříprocentní maastrichtskou hranici bude podle OECD důležitým milníkem, ale nová vláda by měla jít dále s cílem dosáhnout deficitu blízko nule, čímž by zemi připravila na další možné problémy, jako je stárnutí populace. Vytvořením prostoru pro fiskální výdaje by zároveň umožnila reakci na případně budoucí ekonomické šoky.

Nová vláda by se měla podle OECD soustředit na kontrolu rozpočtových výdajů za podpory zlepšení procesu přípravy státního rozpočtu, zvýšením efektivity veřejných výdajů.

"Česká republika zastavila proces zhoršování veřejných financí, a to i navzdory možnému negativnímu růstu, nicméně je třeba, abyste se nyní zaměřili na další zlepšení. Musíte se podívat na sociální dávky, penze, pravidla, pro odchod do důchodu, a tím se zabývat tyto výdaje totiž tvoří výraznou část rozpočtu. Je rovněž třeba dalších pobídek, aby se lidé vraceli do pracovního procesu a aby se vymanily z pasti nečinnosti," uvedl Gurría.

Pro zlepšení střednědobého ekonomického růstu a posílení české ekonomiky tak, aby mohla lépe reagovat na vývoj ve světě, zpráva OECD doporučuje přesunutí daňové zátěže na spotřebu, životní prostředí a majetkové daně a snížit daňovou zátěž na práci a příjem.

Zpráva také uvádí, že lze udělat více k posílení konkurenceschopnosti, zvláště v oblasti energetických sítí a zajistit se proti možnému zneužívání dominance na trhu s energiemi dominantními hráči. Podobně podle OECD v Česku funguje i protisoutěžní legislativa v oblasti maloobchodního prodeje potravin.

Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky bude podle OECD obnova hospodářství záviset hlavně na růstu světového obchodu. Domácí poptávka podle zprávy organizace zůstane z krátkodobého hlediska na slabé úrovni kvůli snížení výdajů domácností způsobeného rostoucí nezaměstnaností a „utažení“ veřejných rozpočtů.

Podle zprávy se české banky dostaly z krize v poměrně dobré pozici, čemuž napomohl opatrný ekonomický management bank, omezené půjčování finančních prostředků v cizích měnách a neochota investovat do tzv. toxických aktiv. Dalším důvodem je to, že půjčky byly financovány úsporami domácností.

David Vandrovec, Vojtěch Kristen, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688