TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  31.03.2010 10:51:01

Průzkum Ernst & Young: Více než čtvrtina fúzí a akvizic v těžebním průmyslu připadá na Čínu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Změna strategií financování, rozsáhlejší investice z Asie a Středního východu a pokračující cenová volatilita budou hlavními faktory, které ovlivní v roce 2010 fúze a akvizice v těžebním průmyslu. Uvedla to ve středu společnost Ernst&Young s odvoláním na vlastní průzkum.

Podle průzkumu „2009: the year of survival and revival“, který mapuje tuto oblast, budou investice i v roce 2010 jen pro odvážné a velkých transakcí bude velmi málo, ale počet a objem fúzí a akvizic do budoucna poroste. Řada těžebních společností sází na hospodářský rozvoj Číny a Indie a v akvizicích vidí nejrychlejší způsob, jak si zajistit dostatečné zdroje na pokrytí poptávky těchto zemí.

Důvěra v dlouhodobý ekonomický růst Číny a Indie je podle našeho názoru opodstatněná. Nicméně trh je po finanční krizi na každý ekonomický signál, který Čína vyšle, velice citlivý, takže ceny komodit i hodnoty aktiv kolísají. Podmínky pro realizaci fúzí a akvizic jsou tedy náročnější než v minulosti,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v České republice. „Pravděpodobně největší dopad bude mít finanční krize v tom, že zpomalila vývoj sektoru v oblasti průzkumu a zajišťování nových zdrojů. Řada projektů byla totiž odložena nebo dokonce úplně zastavena.“

V uplynulé dekádě realizovali čínští investoři v sektoru transakce za více než 50 mld. USD. Podíl čínských investorů a investorů z dalších asijských zemí a ze zemí Středního východu na fúzích a akvizicích se bude nadále zvyšovat, protože tyto země mají eminentní zájem zajistit si do budoucna dostatek surovin.

„Investoři věří, že doznívající ekonomickou krizi vystřídá vzestupná fáze komoditního cyklu. takže se budou při realizaci investičních transakcí řídit dlouhodobějším výhledem. Nicméně kvůli cenové volatilitě a šrámům, které zanechala finanční krize, bude jejich ochota riskovat menší,“ vysvětluje Severa

Významná část investičních transakcí uzavřených v roce 2009 připadá na rozvíjející se ekonomiky, a tak se dnes projektů s malým rizikem nenabízí mnoho. To investory přinutí uvažovat v roce 2010 i o politicky rizikovějších projektech.

„I v letošním roce se budou investoři potýkat s nedostatkem kapitálu. Proto bude struktura financování investičních transakcí stále složitější a různorodější a budou se více prosazovat alternativní způsoby financování jako je výměna aktiv“ dodává Petr Kříž, senior manažer poradenství v oblasti fúzí a akvizic, Ernst & Young.

Transakce v těžebním průmyslu jsou po finanční krizi daleko více financovány emisemi na kapitálových trzích než bankovními úvěry. Rok 2009 byl v těžebním průmyslu rekordním, pokud jde o emise akcií a jiných kapitálových nástrojů nebo firemních obligací. Tento trend bude mít pravděpodobně dlouhodobější charakter. To, že jsou investiční transakce častěji financovány prostřednictvím vlastních zdrojů, bude společnosti nutit, aby zvyšovaly zisk na akcii při akvizici v souladu s původními očekáváními.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688