Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  29.03.2010 08:42:14

ČS - koment 29.3. - týdenní restart

USA

O       Makro data: Množství dat tento týden budou dominovat údaje z trhu práce na konci týdne. Čeká se výrazný růst (o 190 000), protože už se bude výrazně projevovat nabírání dočasných pracovníků pro sčítání lidu. Vliv této jednorázové události by měl být podobný jako v roce 2000, z čehož se dá usuzovat, že v březnu bylo přechodně přijato 100 000 – 150 000 zaměstnanců. I poměrně malé zpoždění při najímaní zaměstnanců pro sčítání může vyvolat velké snížení růstu počtu zaměstnanců, takže je zde prostor pro výrazné zklamání. Trh by však měl být schopen reagovat adekvátně, nemělo by to proto vyvolat příliš silnou a dlouhou negativní reakci. Osobní příjmy a výdaje budou důležité z hlediska aktuálního stavu a perspektivy spotřebitelských výdajů. Očekávaný předstih růstu výdajů před příjmy není příliš pozitivní, protože vyšší spotřeba bude jen dočasná, pokud nebude doprovázena adekvátním růstem příjmů. Spotřebitelská důvěra by po propadu měla růst, především kvůli zlepšování stavu na trhu práce. U růstových ukazatelů by jak ISM výrobní, tak chicagský PMI měly potvrdit pokračující oživení. V průběhu týdne vystoupí Sack, Lockhart, Duke, Bullard a Dudley z Fedu.

O       FX a FI: Dolar po snížení nejistoty kolem Řecka asi bude korigovat na slabší úrovně. Jeho oslabování by mohla urychlit nejistota kolem zadlužení samotných USA projevující se růstem výnosů státních dluhopisů. Ty podle našeho názoru oslabení už přehánějí, stav a perspektiva státního dluhu USA podle nás není tak špatná jak by odpovídalo poslednímu vývoji, na kterém se může odrážet obava, že nízký zájem v poslední aukci znamená trvalejší odklon od US státních dluhopisů (což je vysoce nepravděpodobné).

Evropa

O       Makro data: Evropě nebudeme mít žádná zásadní data. Sada konjunkturálních indikátorů za EMU by měla potvrdit pokračování oživení, možné je mírné pozitivní překvapení (po dobrých PMI indexech). Předběžná inflace za Německo by měla potvrdit slabé inflační tlaky.

O       FI: Dění v Evropě by mělo být ve znamení vyjasnění situace kolem Řecka v průběhu týden by měly reakce být orientovány hlavně na US data. Pokud se tedy nestane něco podobného jako snížení ratingu Portugalska minulý týden.

CEE region

O       Makro data: V regionu bude tento týden nejzajímavější zasedání centrálních bank. V Maďarsku se čeká další mírný pokles sazeb. Jelikož situace na trhu byla velice příznivá (a sazby jsou stále poměrně vysoko), čekáme, že se může ozvat více (než v poslední době) hlasů za větší než 25-ti bodový cut. Myslíme si však, že jelikož přetrvávají rizika spojené s vysoce zadluženými státy EMU a optimismus na trhu je ještě křehký, nakonec zvítězí opatrnost a sazby klesnou o již standardních 25 bodů. Vyjádření bankéřů po zasedání by mohlo něco naznačit o dalším pokračováním měnové politiky – čekáme, že pokud nálada na trhu vydrží, budou sazby klesat dále. V Polsku by sazby, také již standardně, měly zůstat beze změny. Tu bude velice zajímavé sledovat vyjádření bankéřů, ještě v únoru byla totiž rétorika poměrně jestřábí. Poslední data z maloobchodu však naznačují slabost domácí poptávky a navíc relativně silnější zlotý snižuje budoucí proinflační rizika. Proto si myslíme, že bankéři budou mluvit o něco opatrněji a spíše naznačí odsunutí prvního hiku na později (2H/10) – raději totiž asi risknou vyšší budoucí inflaci, než by měly ohrozit růst příliš brzkým počátkem utahování měnové politiky.

O       FI a FX: Trhy zůstávají poměrně necitlivé na domácí vývoj a blížící se velikonoce by měly omezit obchodování a tudíž i dopady globálních dat na regionální měny. Co se týče situace ohledem Řecka, dá se říct, že minulotýdenní summit  přinesl alespoň částečné vyjasnění, co lze a co nelze čekat od EMU. Celkově tudíž čekáme poměrně klidné obchodování a pokud nic (Řecko nebo jiný vysoce zadlužený stát) nepřekvapí, volatilita by neměla být vysoká.

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.11.2010ČS - koment 29.11. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.05.2010ČS - koment 3.5. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.03.2010ČS - koment 8.3. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.03.2010ČS - koment 1.3. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.09.2009ČS - výhled 29.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688