TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.03.2010 14:54:00

Liška: Vrátíme se do vlády, pokud nepůjde na ruku ČEZu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Strana zelených je ochotná podílet se na činnosti kabinetu Jana Fischera, pod podmínkou, že vláda nepůjde na ruku energetické společnosti ČEZ. Prohlásil to v neděli předseda SZ Ondřej Liška, uvedla ve svém vysílání Česká televize.

Zelení odvolali svou podporu poté, kdy odstoupil ministr životního prostředí Jan Dusík, protože po něm premiér Jan Fischer požadoval urychlené vydání rozhodnutí k prunéřovské elektrárně a odmítl návrhy, které v této věci navrhoval Dusík. Totiž požadovat po ČEZu, aby upravil projekt modernizace tak, aby vyhovovala nejmodernějším standardům. Druhý člen vlády nominovaný SZ, ministr pro lidská práva Michael Kocáb, oznámil, že demisi podá v pondělí.

ODS navrhuje, aby se SZ vrátila do vlády, protože podle dohod o vzniku kabinetu má nominovat dva její členy. 1. místopředseda ODS David Vodrážka oznámil, že jeho strana nenárokuje post ministra životního prostředí. Křeslo ministra životního prostředí, které se uvolnilo poté, co stávající ministr Jan Dusík minulý týden rezignoval kvůli tlaku premiéra Jana Fischera na co možná nejrychlejší vydání stanoviska k modernizaci Elektrárny Prunéřov, by měl obsadit ministr nominovaný Stranou zelených. "Na tahu jsou nyní zelení. Ctíme původní dohodu, ta se nemění," zdůraznil Vodrážka.

Současně ujistil, že jeho strana nevyzve k rezignaci ministry, které do úřednického kabinetu nominovala. "Nechceme vládu destabilizovat. Stáhnout ministry z vlády v době, kdy do voleb zbývají dva měsíce, by nebylo rozumné," dodal.

Prezident Klaus navrhl premiérovi, aby Kocábovu agendu převzal sám. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek navrhuje, aby po Kocábův úřad řídil buď předseda vlády, nebo člen kabinetu navržený ODS. Tím by se podle předáka ČSSD vyrovnalo postavení obou velkých stran. ODS naopak trvá na tom, že se mají dodržet dohody, které počítají se třemi stranami, nový volební lídr ODS Petr Nečas v pátek dokonce pohrozil, že pokud bude mít ve vládě navrch sociální demokracie, nevylučuje také stažení podpory ze strany občanských demokratů.

Post ministra životního prostředí v současné době zastává Jakub Šebesta, který tak řídí dva rezorty - kromě ministerstva životního prostředí šéfuje také ministerstvu zemědělství. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda je však skeptický, co se týče dosazení nového ministra do čela rezortu životního prostředí. "Jsem si jistý, že se nic nestane a Jakub Šebesta bude až do vytvoření nové vlády zastávat dva posty. Premiér Jan Fischer prostě ví, že si něco takového může dovolit, aniž by se něco stalo," tvrdí Svoboda.

Šéf lidovců je současně přesvědčen o tom, že Dusík se podáním demise zachoval čestně. Na adresu Michaela Kocába, který již v pátek oznámil svůj záměr rezignovat na post ministra pro lidská práva a menšiny, pak uvedl, že tak učinil z donucení zelených, kterými byl do funkce nominován. "Kocáb se své židle držel, dokud ho strana nestáhla," poznamenal Svoboda.

David Jareš, Veronika Žižlavská, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688