TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  27.03.2010 08:00:36

Obama se vrací do Prahy, protože chce udělat tečku za svým projevem

Mediafax

WASHINGTON/PRAHA (MEDIAFAX) - Americký prezident Barack Obama se po roce vrátí do Prahy, aby tam udělal tečku za svým projevem o jaderném odzbrojení. Potvrdil to v pátek představitel amerického ministerstva zahraničí.

Philip Gordon, náměstek ministryně zahraničí Hillary Clintonové, na otázku, proč si Obama pro podpis americko-ruské smlouvy o omezení strategických zbraní vybral právě Prahu, v rozhovoru pro ČT odpověděl: "Důvodem je, že Barack Obama tam pronesl svůj projev (o jaderném odzbrojení)."

"Nevidím důvod, proč by se neměli prezidenti setkat v členské zemi NATO," řekl Gordon k poznámce, že místy podpisu odzbrojovacích smluv byly v minulosti až na výjimky neutrální státy. "A je dobře, že Rusům to nevadí,“ poznamenal.

"Jsem rád, že rok po mé návštěvě Prahy souhlasila Česká republika, blízký přítel a spojenec Spojených států, s návrhem hostit podpis smlouvy," řekl zdvořile v pátek v Bílém domě Obama.

Prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv v pátek v telefonickém rozhovoru potvrdili dohodu o nové smlouvě, která výrazně sníží jadernou výzbroj Spojených států a Ruska. Podepíšou ji v Praze 8. dubna.

Nový dokument má nahradit smlouvu START1 (Strategic Arms Reduction Treaty) z roku 1991, která vypršela 5. prosince. Počet jaderných hlavic omezí na 1 550 na každé straně a výrazně sníží také počet jejich nosičů.

Obama v projevu na Hradčanském náměstí loni pátého dubna načrtl svou vizi světa bez jaderných zbraní a slíbil, že bude usilovat o jaderné odzbrojení a novou americko-ruskou smlouvu o strategických zbraních. Na její "oltář" položil radar plánovaný pro Brdy.

Jeho vláda loni v září odvolala plán protiraketové obrany kabinetu George Bushe, který počítal s radarem v Brdech a raketami v Polsku. Američané namísto něj chtějí v Evropě rozmístit protiraketový systém na lodích, které budou plout ve Středomoří. Po roce 2015 by tento systém měly doplnit protirakety odpalované ze země.

Ruské vedení změnu přivítalo. Na původním plánu Rusům vadilo především to, že americký radar by z Brd "dohlédl" na celé západní Rusko.

Obama se počátkem dubna do Prahy vrátí jako nositel Nobelovy ceny za mír. Představitel Nobelova výboru řekl, že jedním z důvodů, proč prezident cenu dostal, je jeho úsilí o jaderné odzbrojení, o kterém mluvil loni v dubnu v Praze.

"Amerika se zavazuje hledat mír a bezpečí ve světě bez jaderných zbraní. Tento cíl nemůže být dosažen rychle, patrně se to nestane během mého života. Bude to vyžadovat trpělivost a vytrvalost. Musíme ale opět ignorovat hlasy, které říkají, že svět se nemůže změnit. Yes we can dokážeme to!" hlásal Obama na Hradčanském náměstí.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:36  China's fixed-asset investment up 4.5% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688