TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.03.2010 18:35:07

Bankovní výbor amerického Senátu schválil Doddovu reformu finančního dohledu v USA

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Bankovní výbor amerického Senátu schválil reformu finančního dohledu v USA demokratického senátora Christophera Dodda. Informoval o tom v úterý servery The Huffington Post a WebCPA.

Bankovní výbor amerického Senátu schválil kontroverzní reformu poměrem hlasů 13:10, analytiky a komentátory však zarazila rychlost přijetí. Navzdory očekávání totiž senátorům odsouhlasení 1300stránkového spisu trvalo jen necelých 21 minut. "Je naprosto neuvěřitelné, že po dvou letech práce ohledně tak zásadní reformy, komise tento návrh schválila podle stranického složení za 21 minut. Pokud toto není disfunkční systém, tak už nevím co," komentoval schválení návrhu konzervativní senátor Bob Corker. Konzervativní strana navrhla ke schválenému návrhu přibližně 400 dodatků.

Důvodem kontroverze je fakt, že zatímco podle původních plánů měly obě hlavní politické frakce na návrhu pracovat společně, Dodd se v průběhu jednání rozhodl "protlačit" svou verzi bez ohledu na návrh opozice. Po kontroverzní zdravotní reformě je tak na stole další návrh, který dále bude štěpit americkou veřejnost i politickou scénu.

"Vyzívám všechny, aby proces schvalování reformy pečlivě sledovali. Tato reforma je test našich kapacit, test, který ukáže, zda se dokážeme vypořádat s velmi komplexními problémy. Pokud uvidíte dodatky, které by změkčily ochrannou hodnotu reformy, či dodatky, jež by zaručily určitým společnostem výjimky z pravidla, musíte se ptát, proč mají být tyto partikulární zájmy chráněny nad rámec veřejného zájmu," uvedl během pondělního projevu americký ministr financí Timothy Geithner, který reformu podporuje.

Doddův návrh na reformu finančního dohledu se zrodil v kontextu ekonomické krize, které by měl do budoucna pomoci předcházet. Počítá tak se vznikem nové agentury na ochranu spotřebitelů (CFPA), která bude pracovat ve spolupráci s americkou centrální bankou (Fed) a jejíž ředitel bude Fedem jmenován. Hlavním poselstvím agentury je regulovat společnosti poskytující spotřebitelům finanční služby hypoteční agentury, finanční poradce či úvěrové firmy. Vznik této agentury je však jablkem sváru mezi demokraty a konzervativci, podle Konzervativní strany je totiž již v rámci amerického finančního a dohledového systému dostatečný počet regulačních agentur a vytvořením nové dojde jen ke zkřížení jednotlivých kompetencí.

Podle reformy by měla být americká centrální banka rovněž zodpovědná za dohled nad všemi finančními institucemi, jejichž aktiva přesahují 50 miliard dolarů, čímž se dále posílí již beztak dost silná pozice Fedu. „A vítězem reformy se stává... Americká centrální banka,“ shrnul reformu prestižní list Wall Street Journal.

Nakonec pak reforma počítá s vytvořením speciální Rady řízení rizik, která by měla být složena ze zástupců ministerstva financí, nově vzniklé agentury CFPA, Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) a několika dalších institucí. V Radě by měli zasednout i delegovaní zástupci, kteří by sledovali míru rizik v sektoru pojišťovnictví, protože to je do značné míry regulováno předpisy jednotlivých amerických států.

Osud Doddovy reformy je nyní v americkém Senátu, kde se ohledně jeho schválení očekává bouřlivá diskuse.

"Nyní jsme zase o krok blíž ke skutečné finanční reformě, která přinese dohled nad naším finančním systémem, a pomůže zaručit, že američtí daňoví poplatníci již nikdy nebudou muset platit za nezodpovědnost našich největších bank a finančních institucí," komentoval schválení reformy americký prezident Barack Obama.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688