Akcie v ČR  |  24.03.2010 17:29:28

Zajímavé časy na akciových trzích nepominuly - co experti v roce 2009 tvrdili a jak to dopadlo

Když se podíváme na cenné papíry, které v projektu BIG EXPERT sledujeme (SPAD - dalším kritériem je objem obchodů, takže AAA a ECM jsou hodnoceny zřídka), jednoduchou optikou jejich výkonu za celý rok 2009 vidíme, že s výjimkou titulů Telefónica, Unipetrol a Orco, které má svůj vlastní příběh, skončily rok významně výše, než jej zahájily.
Index PX za tu dobu vzrostl  meziročně o 30 procent.

 Titul

 Změna v %  za rok 2009  

NWR

+120.49

PEGAS NONWOVENS

+90,85

ERSTE GROUP BANK

+66,90

AAA

+48,51

PHILIP MORRIS ČR

+45,96

VIG

+45,79

KOMERČNÍ BANKA

+32,28

ECM

+17,99

CETV

+16,98

ČEZ

+10,09

ORCO

-1,25

TELEFÓNICA O2

-1,43

UNIPETROL

-6,96

Když se podíváme na cenné papíry, které v projektu BIG EXPERT sledujeme (SPAD - dalším kritériem je objem obchodů, takže AAA a ECM jsou hodnoceny zřídka), jednoduchou optikou jejich výkonu za celý rok 2009 vidíme, že s výjimkou titulů Telefónica, Unipetrol a Orco, které má svůj vlastní příběh, skončily rok významně výše, než jej zahájily. Index PX za tu dobu vzrostl  meziročně o 30 procent.

Na výkonnost ostatních cenných papírů ve zvoleném období se můžete podívat ZDE

Vyhodnocení krátkodobých odhadů za rok 2009
Pořadí Společnost / Expert
1. LUTHERUS
Roman Skalický, Přemysl Nevlud, Martina Dušátková
2. Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
Patrik Hudec
3. FINANCE Zlín
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček

V krátkodobých odhadech (s horizontem jeden měsíc) v souhrnu za celý rok 2009 byli v odhadech vývoje českých akcií neúspěšnější experti společnosti LUTHERUS (Roman Skalický, Přemysl Nevlud a Martina Dukátková), Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST a experti společnosti FINANCE Zlín (Jan Mach, Milan Nedbálek a Libor Buček).

Aktuální posledně vyhodnocená období odhadů jsou čtvrté čtvrtletí 2009 - krátkodobé odhady s horizontem jeden měsíc a druhé čtvrtletí 2009 - dlouhodobé odhady s horizontem půl roku. Experti FINANCE Zlín dosahovali dobrých výsledků i v krátkodobých odhadech ve čtvrtém čtvrtletí 2009. Jejich úspěšnou strategií byla opatrnost - 88 ze 110 jejich doporučení v tomto období byla žádná akce a 20 prodat, pouze 2 zněla koupit, nejvíce by „vydělali“ svým doporučením prodat na začátku října u titulu CETV.

V dlouhodobých odhadech, které můžeme vyhodnotit, tedy které byly provedeny ve druhém čtvrtletí 2009, byl rovněž úspěšný Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management. Dosahoval nejvyšších zisků důsledným doporučením rozhodně koupit u titulu Erste Bank, které volil v celém tomto období. I zde nárůsty kurzu hodnocených titulů dosahovaly desítek procent. Některé mezi druhým a čtvrtým čtvrtletím, kam směřoval půlroční horizont dlouhodobých odhadů docílily i více než 100% růstu (NWR, Erste Bank, Pegas Nonwovens a CETV). Mezi záporné hrdiny i za toto období patří TO2, ORCO, dále ECM a také ČEZ.

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za čtvrté čtvrtletí 2009
Dlouhodobé odhady
za druhé čtvrtletí 2009
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín
1.
Patrik Hudec, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
2.
Michal Znojil, J&T BANKA
2.
Michal Znojil, J&T BANKA
3.
Patrik Hudec, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
3.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín

Zahájení loňského roku nebylo příliš optimistické – jak uvedl v komentáři Tomáš Matuška z BH Securities: „Vysvětlení pro velmi bídný vstup naprosté většiny akcií do roku 2009 lze hledat mimo jiné v relativně poklidných prosincových burzovních seancích roku loňského. Svět a ceny akcií se koncem roku smířily s očekáváním nevídaného poklesu ekonomického růstu a prohlubování problémů jednotlivých firem.“ Heslem by se mohlo stát sousloví nízká likvidita – vysoká volatilita. Ale hned první výsledkovou sezónu vyhlíželi analytici s nadějí a někteří radili využít nízké cenové hladiny. „Staré pravidlo říká „Kupuj akcie, když je nikdo nechce“, a to se právě děje. Kupujte velké silné společnosti se zajímavou dividendou, k tomu přidejte trochu rizikové zboží a čekejte - s tímto pravidlem se dá ztotožnit. Kdo věří, že světová ekonomika bude v roce 2010 v lepší kondici než dnes, ať si koupí akcie,“ napsal v únorovém komentáři Dušan Jalový z UniCredit Bank Czech Republic.

Březen přinesl velké růsty, Michal Znojil z J&T BANK to komentoval takto: „Tento růst a především aktuální ceny akcií sebou přináší také mnoho otázek. Viděli jsme již minimální ceny nebo se jedná jen o korekci tak velkého propadu na medvědím trhu? … Minimální ceny jsou patrně již opravdu za námi. Na druhou stranu asi nikdo nemůže čekat, že tento růst může i nadále pokračovat v započatém tempu.“ Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS k tomu dodává: „Domácí index PX od svého minima ke svému maximu v minulém měsíci posílil téměř o 1/3 své hodnoty, podobně na tom byly i zahraniční akcie, když například  široký americký index S&P500 přidal 1/4 a výběrový Dow Jones 1/5 své původní hodnoty. Je to v situaci, kdy zprávy, které přicházejí z reálné ekonomiky, zatím nenaznačují téměř žádné zlepšení situace.“

Pro český akciový trh jsou samozřejmě do značné míry určující informace přicházející ze zahraničí, především z amerického trhu - vývoj amerických akcií i makroekonomické údaje. A špatná makročísla příliš optimismu nepřinášela. Na začátku března proto Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management uvedl: „Podíváme-li se na statistiku délky recesí a poklesů akcií, které mimo jiné předbíhají vývoj reálných ekonomik o cca 6–9 měsíců, zjistíme, že bychom se až nyní mohli na akciích nacházet když už ne na jejich samém dně, tak dnu velice blízko. Pokud připustíme, že současná krize, především díky destabilizaci finančního systému, je horší, než bývaly ty v minulosti, mělo by pomyslné dno být stále ještě před námi. Co tedy dá investorům signál k obratu medvědího trendu v dlouhodobý, býčí, když jsou akcie tzv. forward-looking? Bude to změna momenta chodících makročísel. Zpomalí-li se propad ekonomik, bude to pro investory ono pomyslné světlo na konci tunelu a trhy se znovu zvednou.“

V květnu po zabrzdění růstu napsal Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS: „Pro další růst již budou potřeba hmatatelné známky toho, že se situace zlepšuje výrazněji. K tomu ale bude potřeba čas. Původní odhady o obratu na konci tohoto roku se podle mnoha autorit přesouvají až do různých částí roku následujícího, takže bude potřeba větší trpělivosti a času. … Až uplyne letní mezidobí, pokud ekonomická situace dovolí, mohl by na jaře pokračovat započatý růst. V delším období by pro ceny akcií měly být příznivé i inflační efekty současných vládních balíčků.“

Na pražské burze bylo hlavní letošní novinkou květnové zavedení závěrečné aukce, které mělo zprůhlednit závěr obchodování a zvýšit likviditu na trhu. „Vídeňská burza po převzetí BCPP zavedla závěrečnou aukci, která je již ve Vídni běžná. Dalším cílem je také určení závěrečného kurzu, který nově vychází ze skutečného obchodu a ne z průměru kotací nabídky a poptávky, jak tomu bylo doposud. Přínosem je prodloužení doby obchodování a také možnost profitovat z větších kurzových výkyvů, ke kterým může v závěrečné aukci docházet. Rizikem je však možná manipulace s trhem díky rozpětí cenového pásma, ve kterém se může kurz v závěrečné aukci pohybovat,“ uvedli analytici FINANCE Zlín.


Co přinese rok 2010 investorům na pražské burze, to teprve uvidíme, ale panické výprodeje a pravděpodobně i vysoká zhodnocení už jsou pryč. Nicméně zajímavé časy na akciových trzích nepominuly.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688