Finmag (Finmag)
Akcie ve světě  |  23.03.2010 13:38:43

Nový normál: Výnosy akcií půjdou dolů!

Doba, kdy bylo možné označit celé sektory, například farmaceutický nebo technologie, za růstové, je pryč. Čekají nás menší výnosy akcií, lépe si povedou rozvíjející se trhy. Tak vypadá “nový normál.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.


Pozitivních zpráv zvolna přibývá, řada investorů se zjevně otřepala z dřívějších ztrát, dál však není jisté, kdo a za jakých okolností poskytne pomoc Řecku, které přitom může být špičkou jihoevropského ledovce. Americká centrální banka Fed sice minulý týden ponechala základní úrokové sazby beze změny ve výši 0-0,25 %, spekuluje se ale o tom, jak se bude dál vyvíjet ekonomika, až Fed omezí podporu tamější ekonomice.

Investory jistě potěšil jeho doprovodný komentář k jednání o nastavení úroků, podle kterého pokračuje ekonomika USA v růstu a trh práce se stabilizuje. Spotřeba domácností ale roste kvůli vysoké nezaměstnanosti poměrně pomalu a objem bankovních úvěrů klesá.

Na klidu nikomu nepřidalo ani varování první náměstka výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Johna Lipského, podle něhož mohou rostoucí deficity veřejných financí ve vyspělých zemích výrazně omezit tempo jejich růstu. Podíl dluhu skupiny sedmi nejvyspělejších zemí, známých jako G7, k jejich hrubému domácímu produktu se blíží nebo do roku 2014 překročí 100 %. Výjimku představují Kanada a Německo. Pro investory je to jistě typ k zamyšlení.

Faber sází na ropu a rozvíjející se trhy

Jiný recept nabízí známý investor Marc Faber, který hodlá kupovat ropné akcie firem jako Exxon, Chevron a Schlumberger, jež šly dolů. Vychází z toho, že se situace globální ekonomiky v příštích šesti měsících může zlepšit, zejména ve srovnání s rokem 2009. Cena ropy prý půjde spíše nahoru než dolů, což se týká i akcií důlních společností. Investoři by měli mít nejméně polovinu peněz na rozvíjejících se trzích, které porostou rychleji než vyspělé. Faber varoval před inflací, která může mít hodně podob. Atraktivní může být finanční sektor, hlavně firmy, které umí rychle přesouvat peníze mezi různými třídami aktiv.

Pozor na evropské medvědy

Ochota riskovat vzrostla. Zdá se totiž, že obavy z růstu inflace klesají a Fed proto zvýší úrokové sazby až koncem letošního roku, uvádí zpráva Bank of America Merrill Lynch Global Research. Sedmdesát procent účastníků z tohoto výzkumu, kteří dohromady spravují aktiva za 589 mld. dolarů, podle agentury Bloomberg čeká, že Fed ponechá úroky na stávající úrovni nejméně do letošního čvrtého čtvrtletí, polovina dokonce, že až do roku 2011.

Účastníci ankety zvýšili podíl amerických a japonských akcií ve spravovaných aktivech na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2008, vůči Evropě však zastávají více medvědí postoj.

Na “normální” růst si prý počkáme

Firemní zisky rostou, akciové trhy se zřejmě uklidňují po velkém propadu a následném růstu, k nimž došlo v letech 2008 a 2009. „Je to první náznak návratu k normálu?“ ptá se čerstvý komentář Ad van Tiggelenna z nizozemské firmy ING Investment Management. Odpověď zní: pravděpodobně ne. Alespoň ne v tradičním slova smyslu. Minulý rok se objevil pojem „nový normál“, který naznačuje, že může být ekonomická realita v nadcházejících letech výrazně jiná, než tomu bylo dosud.

V případě akcií bylo možné, jak uvádí zpráva, v posledních 60 letech zaznamenat několik zjevných zlomů. Padesátá a šedesátá léta poznamenala zejména silná poválečná restrukturalizace. Ta přineslo až „sociální“ dopad v letech sedmdesátých, kdy rostla mzdová inflace společně s úrokovými sazbami. Důsledkem byl výrazný zvrat poválečných trendů v ekonomice.

Osmdesátá a devadesátá léta byla spojena zejména s klesající inflací, digitalizací a globalizací. Výnosy z investic tehdy dosahovaly nebývalých hodnot, což vyústilo až v „kapitalistický“ přesah do poslední dekády. Nebývale nízké úrokové sazby a nekontrolované poskytování bankovních půjček měly za následek vznik realitní bubliny a enormních dluhů. Toto dluhové dědictví přináší nový zvrat historického růstového trendu, který zpráva označuje za “nový normál“.

Dluh státního i soukromého sektoru se v nejvyspělejších ekonomikách vyšplhal na 300 až 350 % hodnoty hrubého domácího produktu, což představuje nejvyšší zadlužení v historii a je dlouhodobě neudržitelné. Dluhové břemeno se musí snížit buď zvýšením úspor a nebo část dluhu “ukrojí” inflace. Momentálně ale vysokou inflaci neočekáváme, hlavní úlohu tedy budou hrát úspory, uvádí rovněž zpráva.

Vyšší míra úspor nicméně, jak podotýká ING IM, zpomaluje budoucí ekonomický růst, stejně jako opatrná úvěrová politika bank. Je tak vysoce pravděpodobné, že bude „normální“ růst rozvinutých trhů menší, než dosud. Částečně ho ale mohou kompenzovat rozvíjející se trhy.

Budou dlouhodobým tahounem dividendy?

Ve světě s nízkou inflací a pouze mírným ekonomickým růstem si společnosti budou muset zvyknout na pomalé tempo růstu tržeb a investoři na nižší kapitálové zisky. Z toho podle ING IM vyplývá, že hlavním tahounem akciových zisků budou opět dividendy, zejména z dlouhodobého pohledu. Přestože v posledních 30 letech nepředstavovaly hlavní část akciových zisků, od roku 1900 v průměru představují až 70 % veškerých výnosů z akcií.

Zpráva proto doporučuje zaměřit se především na kvalitní společnosti s dobrými dividendovými výnosy. Kdo preferuje růst hodnoty firem, je na tom hůře. Dvě třídy aktiv s obecně uznávaným vysokým růstovým potenciálem představují rozvíjející se země a suroviny. Představují ale výjimku. Doba, kdy bylo možné označit celé sektory, například farmaceutický nebo technologie, za růstové, je pryč. Nalezení výjimečného růstového potenciálu nyní více závisí na nalezení konkrétních akciových titulů, což nahrává manažerům s tematickým investičním stylem.

Stav, který nazýváme „nový normál“ tedy znamená menší akciové zisky (v průměru kolem 7 % ročně). Zároveň roste důraz na přesné odlišení, co je příjmová a co růstová investiční strategie, uvádí rovněž zpráva ING IM.
Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.09.2016Normál záporných výnosů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.03.2015Nový investiční normál: Akcie a dluhopisy mohou posilovat současně Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.04.2012Spolehlivý indikátor: Akcie půjdou dolů! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688