TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.03.2010 19:52:01

Dusík rezignoval na post ministra životního prostředí (18.3.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX)

Ministr životního prostředí Jan Dusík ve čtvrtek rezignoval na svůj post. Důvodem byl podle něj požadavek premiéra Jana Fischera rychle vydat posudek EIA o vlivu rekonstrukce elektrárny Prunéřov na životní prostředí, s čímž ministr nesouhlasil.

Podle zprávy norské konzultační firmy DNV pro ministerstvo životního prostředí, společnost ČEZ nenabídla pro plánovanou rekonstrukci elektrárny Prunéřov nejčistší variantu a nesplnila požadavky na nejlepší dostupnou technologii. Ministr Dusík s výsledky analýzy ve čtvrtek seznámil premiéra s tím, že bude po firmě ČEZ, která elektrárnu chce modernizovat, požadovat alternativní návrhy nebo kompenzační opatření proti emisím skleníkových plynů.

Premiér toto řešení podle Dusíka odmítl a požádal ministra o urychlené vydání posudku EIA, které je nutné k zahájení modernizace Prunéřova. To však bylo pro Dusíka nepřijatelné. "Rozhodl jsem se proto rezignovat," oznámil proto novinářům.

Ministr nechtěl vydat kladné ani záporné stanovisko EIA. "Nejsem vnitřně přesvědčen, že v situaci, ve které se nachází proces EIA, je nyní možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ministra životního prostředí. Ve své funkci jsem se vždy snažil důsledně postupovat v souladu se zákonem a chránit zdraví lidí a životní prostředí. Pro toto již v této vládě necítím prostor," vysvětloval Dusík.

Rezignační dopis Dusík pošle premiéru Fischerovi ještě ve čtvrtek večer. "Je na mém nástupci, aby vydal stanovisko EIA," poznamenal ministr.

"Předseda vlády Jan Fischer zaujme stanovisko až po té, kdy ministrem avizovaná situace nastane," oznámil mluvčí vlády Roman Prorok, který potvrdil, že ministr s premiérem o Prunéřovu ve čtvrtek jednali. Podle premiéra by se nemělo rozhodnutí odkládat, když zákonné lhůty již uplynuly a výsledky studie jsou známé. "V žádném případě však premiér rozhodnutí samotné neovlivňoval, neboť vždy plně respektoval, že je to záležitost odborné i věcné kompetence a odpovědnosti ministra životního prostředí," dodal mluvčí.

"Rezignace ministra životního prostředí Jana Dusíka nás mrzí, nebyl špatným ministrem v úřednické vládě," reagoval první místopředseda ODS David Vodrážka. Připomněl, že ve vládě působil za Stranu zelených a občanští demokraté podle něj očekávají, že SZ navrhne dalšího kandidáta. "Pokud tak neučiní, ODS je připravena jednat o novém ministrovi životního prostředí s premiérem Janem Fischerem. Naším zájmem je, aby vláda byla schopná fungovat v plném obsazení," dodal.

"Modernizace elektrárny Prunéřov není hlavním důvodem rezignace ministra životního prostředí," tvrdí poslankyně Kateřina Konečná (KSČM), podle ní expertízy nepřinesly nové informace a nemohly tedy vést k odstoupení ministra. Konečná poznamenala, že několikaměsíční Dusíkovo působení bylo pokračováním vedení, které zavedl již Martin Bursík. "S důsledky se budeme potýkat ještě několik následujících let. Nelze se tedy divit, že Poslanecká sněmovna i vláda odmítají postupy a řešení Strany zelených," poznamenala poslankyně s tím, že celá řada aktivit ministerstva v posledních letech připomínala spíše komerční ekologii než skutečnou starost o životní prostředí. "Považujeme odchod ministra Dusíka za útěk před problémy, které si způsobili sami ministři nominovaní Stranou zelených," uzavřela Konečná.

Firma DNV posuzovala projekt modernizace Prunéřova ve třech oblastech: Zda je použita nejmodernější technologie, řízení EIA o posuzování vlivu na životní prostředí a emise CO. Experti konstatovali dvě odchylky. ČEZ v Prunéřově podle analýzy nepoužije nejmodernější dostupnou technologii a čistá termální účinnost projektu je tak 40procentní, nicméně limit je podle DNV 42 %. Rekonstruovaný Prunéřov by nesplnil ani emise oxidu uhelnatého, projekt uvádí 250 mg na kubický metr, DNA ale upozornila, že limit je 200 mg.

Expertům DNV navíc v dokumentech chyběly informace o znečištění ovzduší v bezprostředním okolí elektrárny, o přítomnosti azbestu a o kontaminaci půdy. Nedostatečně průkazné jsou podle DNV informace o vlivu vsakující vody na vedlejší produkty v elektrárně. "Překvapuje nás, že zástupce DNV hovořil na tiskové konferenci o tom, že EIA neřeší otázku spodních vod či azbestu. Tyto oblasti samozřejmě řešeny jsou. Máme proto pochybnost, zda měli poradci od MŽP k dispozici kompletní podklady, uvedla k posudku tisková mluvčí Skupiny ČEZ Eva Nováková.

EIA je podle DNV v souladu s českou i evropskou praxí, nicméně je v rozporu s procesem dobré praxe, protože bez podrobnějšího zdůvodnění nebyly posouzeny jiné varianty, než kterou prosazuje ČEZ. DNV rovněž upozornila, že problém bude lokální znečištění ovzduší kolem elektrárny, chybí v projektu informace o azbestu a kontaminaci půdy a není dostatečně řešena otázka vsakující vodě v místě elektrárny.

Projekt Prunéřova kritizují ekologičtí aktivisté i zelení. "Vzhledem k tomu, že ministr Dusík v lednu veřejně oznámil, že se bude výsledky zprávy DNV při svém rozhodnutí o Prunéřovu řídit, nedovedeme si představit, že by na odpolední tiskové konferenci oznámil jiné než negativní závěrečné stanovisko EIA. Opačným postupem by pan ministr popřel nejen své předchozí sliby a drsně pošlapal program strany, kterou byl do vlády nominován, ale i většinu dostupných odborných argumentů," uvedl za Greenpeace Jan Rovenský ještě před zprávou o Dusíkově rezignaci.

Podle zelených lze na základě těchto argumentů, ale i jiných dalších studií požadovat po firmě ČEZ, aby projekt přepracovala a při modernizaci použila nejlepší dostupnou technologií, jak požaduje zákon o integrované prevenci.

"Není důvod, aby v Česku stála špinavá elektrárna s technologií 80. let 20. století, navíc za situace kdy se čtvrtina vyprodukované energie z Česka vyváží," řekl šéf zelených Ondřej Liška a dodal, že ČEZ by se měl konečně zachovat zodpovědně ke zdraví Čechů, projekt stáhnout a přepracovat.

Společnost ČEZ se nelíbí, že závěry DNV komentovali ekologové ještě před jejich oficiálním zveřejněním. "V momentu, kdy před zveřejněním zprávy nevládní organizace komentují její údajný obsah, je otázkou, nakolik může být zpráva věrohodná a neupravená," vzkázala mluvčí ČEZ Nováková. Společnost ČEZ bude podle ní žádat od Ministerstva životního prostředí vysvětlení.

David Jareš, Ludek Vainert, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688