Akcie ve světě  |  05.03.2010 13:46:22

Splnily akciové trhy v roce 2009 očekávání expertů? Jak se v roce 2009 dařily odhady BIG EXPERT – zahraniční trhy

Evergreenem komentářů je potřeba řešit problémy skutečně, postoupit od pouhé stabilizace podmíněné z velké části především podpůrnými programy k dalším účinným krokům: O tom, jaká překvapení trhy ještě odkryjí, nás přesvědčila Dubaj, Řecko…
Otevřeme přehlídku zajímavých citátů z komentářů a názorů, které nám experti poskytli v průběhu loňského roku hledáním příčin krize, se kterou se trhy stále potýkají: „Tato krize je svým charakterem jiná, než ty předchozí. Její základ je totiž v nás samotných. Touha být nejlepší, dosahovat fantastických výsledků, vydělávat nejvíc peněz – to všechno jsou motivy, které vyvolaly současný stav. Akcionáři se snažili vyburcovat své managery k obrovským výkonům. Ti pod enormním tlakem rozjížděli riskantní obchody, které vyústily do téměř totálního kolapsu globálního finančního systému. Snaha dosáhnout vyššího zisku než konkurence vedla ke ztrátě rovnováhy finančního systému a hlavně ke ztrátě důvěry. Tyto faktory se pak tvrdě projevily v tolik populárním „žití na dluh“. Proto bývá tato krize označována jako „krize životního stylu“. Neochota uvědomit si, že pokud na něco nemám, můžu si půjčovat jen do určité míry, byla nekompromisně potrestána,“ napsal Karel Kabelka ze společnosti GRANT CAPITAL.

Podívejme se, jak se v tak složitém období dařily expertům krátkodobé predikce a jaké názory zazněly. Ohlédneme se na měsíční predikce vývoje na nejvýznamnějších akciových trzích, odhadované prostřednictvím akciových indexů (PX, DJ, Nasdaq C, FTSE, DAX a Nikkei), které máme v projektu BIG EXPERT k dispozici za celý rok 2009.
Přesnost odhadů poměřujeme velikostí odchylky odhadu od skutečného vývoje indexu akciového trhu.

Index pražské burzy PX dosáhl na dno v únoru a březnu 2009 (640,9 bodů: připomínáme, že datum v grafu zobrazuje týden, kdy byl odhad stanoven - s výhledem na jeden měsíc). Když srovnáme skutečný vývoj indexu PX s průměry odhadů, pak vidíme, že odhady v tomto období se lišili průměrně o 112 bodů.
Maxim pak PX dosáhl na konci října (1175,2 bodů) a srpna (1171,4 bodů), odhady pro srpen se nejvíce odchylovaly od skutečného vývoje (v průměru o 207 bodů), naopak od tohoto období do konce roku byly odhady poměrně přesné, jak vyplývá i z grafu - odchylky odhadů od skutečných hodnot indexu PX se zde průměrně pohybovaly pouze kolem 31 bodů.

Podobně je tomu u indexu Dow Jones, kde se nejvíce odchylovaly od skutečnosti odhady poskytnuté experty na počátku roku, případně na začátku druhého pololetí roku. U indexu Nasdaq potom byly méně zatíženy chybou odhady provedené ve druhém pololetí.

Experti ve svých komentářích hodnotili s nástupem nového roku 2009 přístup nové americké administrativy k řešení krize. Oceňovali aktivní přístup, na druhé straně ale varovali před budoucími dopady realizovaných opatření - upozorňovali, že nedošlo k vyřešení fundamentálních problémů. Americkou ekonomiku čeká na cestě k zotavení ještě řada překážek, které byly dosud pouze odsouvány. Až další měsíce proto skutečně ukážou, zdali překotný růst akcií stojí na pevných základech, nebo je jen další bublinou způsobenou ohromným přebytkem likvidity na finančních trzích,“ napsal Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers.
Antonín Žmuran z BH Securities také uvedl v lednovém komentáři: „Současné enormní monetární a fiskální kroky mají za úkol především zklidnit situaci na finančních trzích, podpořit důvěru investorů, ale hlavně spotřebitelů ve fungující ekonomiku. Umělé vytváření nových peněz pravděpodobně bude mít negativní vliv na budoucí vývoj inflace.“
Experti zdůrazňovali, že optimismus pramenící z razantních kroků, které americká administrativa pod vedením prezidenta Obamy realizovala, je jen přechodný, neřeší podstatu problému a nepřinášejí skutečný konec krize. Ondřej Moravanský ze společnosti CYRRUS napsal: „Zatím trvale nezodpovězena zůstává otázka, do kdy bude krize trvat, nejčetnější odhady hovoří o druhé polovině roku 2009 či přelomu 2009/2010. Ovšem tyto odhady dávají asi tak tu informaci, že to bude ještě docela dlouho trvat.“

Investoři změnili svůj vztah k riziku a občas reagovali překvapivě i na negativní či naopak pozitivní zprávy. „To, že investoři mění svůj dosavadní postoj k riziku positivním směrem dokazuje i po dlouhých šesti měsících úspěšná emise konvertibilních dluhopisů šesti amerických korporací v celkové hodnotě 3,2 mld. dolarů. Takže dno už prostě bylo, ale teď je jen otázka, kolik nás to všechny bude v podobě nárůstu inflace stát,“ uvedl na přelomu března a dubna Aleš Vávra z J&T BANKY.
Experti se shodovali na tom, že ohrožení se přesunulo z finančního trhu (hypotéky) do sféry reálné ekonomiky a hovořili o „kostlivcích ve skříni“, problémech, které přijdou. Odhadovaný konec krize byl stále odsouván a optimistická makroekonomická čísla nepřinášela jasné očekávání příchodu oživení.
„Známky oživení jsou z části technického charakteru (nízké srovnávací základny, jednorázové vlivy různých opatření a balíčků) a co bude následovat po jejich odeznění se nyní z chodících čísel bohužel nedá vyčíst. Případné znovuroztočení recesní spirály nepůjde tedy odhadnout s předstihem.“ řekl Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST.

Kteří experti měli v roce 2009 nejlepší odhady?
Vyhodnocení krátkododobých odhadů za celý rok 2009
Pořadí Společnost / Expert
1.
X-Trade Brokers
Jaroslav Brychta, Petr Hlaváč
2.

BH Securities
Antonín Žmuran

3.
FINANCE Zlín
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček

Americké trhy od března víceméně rostly a hospodářské výsledky nepřinášely zásadní negativní překvapení. Experti však stále nepropadali bezuzdnému optimismu: „Problémy finančního sektoru však zmírněním podmínek účetnictví nezmizí. I když dobré výsledky zatím vyvolávají vlnu nadšení, euforie bude dříve nebo později korigována reálnými zprávami o stavu ekonomik,“ napsali při sledování pololetních korporátních zpráv Zuzana Virglerová a Milan Nedbálek z FINANCE Zlín.
Ve druhé polovině roku častěji zaznívala varování před dopady možného zpřísnění monetární politiky, zda v začátku neudusí možný růst: „Politici a centrální bankéři jsou v kleštích. Cítí, že tak zvanou „exit strategy“ (tedy postupné zvyšování úrokových sazeb a ukončování podpory ekonomiky ať už přímé či nepřímé) je nutné v dohledné době začít uplatňovat, nicméně je jim jasné, že by tím skončila současná pohádka o stále rostoucích akciových trzích a velice pravděpodobně by přišli o svoje voliče. Nicnedělání, případně další podpora skomírajících a nekonkurenceschopných průmyslových oborů vede jen k prohlubování celkové nerovnováhy v ekonomikách. Dalším potenciálním problémem je riziko inflace, kterou mohou právě levné peníze poskytované systému způsobit,“ uvedl Miroslav Hlavoň ze společnosti GRANT CAPITAL.

Hlavní téma, krize, zůstává i v tomto roce, a my uvidíme, jak dlouho bude námětem komentářů expertů i úvah investorů a jaké problémy trhy ještě budou muset překonat. Objektivně zhodnotit klíčové okamžiky bude patrně možné až s odstupem času.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688