TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.03.2010 08:01:20

Ženy oslaví 100. výročí Mezinárodního dne žen

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Za posledních dvacet let Česká republika významně posílila postavení žen ve společnosti, přesto se česká společnost stále potýká se stereotypním přístupem k roli mužů a žen. Míní Michaela Appeltová z neziskové organizace Fórum 50%.

Nezisková organizace Česká ženská lobby u příležitosti výročí pořádá ve středu tiskovou konferenci, zúčastní se jí americká charge d´affair Mary Thompson-Jones, předsedkyně České ženské lobby Alexandra Jachanová Doleželová a manažerka Centra proEquality Petra Kubálková.

"V České republice stále narážíme na dědictví komunismu, které k feministickému hnutí přistupovalo velmi negativně," řekla Appeltová. Podle ní si stále kolem 70 procent občanů myslí, že žena se má starat o domácnost a muž má vydělávat peníze.

S tím také souhlasí historik Martin Franc, podle kterého Mezinárodní den žen (MDŽ) režim v komunistickém Československu využíval k propagandě a tím se zapomnělo na jeho skutečný význam. Zatímco v 50. letech se ještě kladl důraz na politické otázky jako boj žen za mír, později tento svátek čím dál tím více nabýval charakteru obecné oslavy žen a jejich práce, míní historik.

MDŽ vznikl jako výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909, které žádaly volební právo a konec diskriminace v práci. O rok později Socialistická internacionála na svém zasedání v Kodani proklamovala svátek na počest hnutí za práva žen a pomoc k dosažení univerzálního hlasovacího práva. Organizace spojených národů uznala MDŽ v roce 1975 a od té doby se slaví po celém světě jako den mezinárodní solidarity žen všech zemí za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Dle Appeltové byl posun v právech českých žen za posledních sto let obrovský. "Stále však musíme čelit mnoha výzvám," řekla. Podle ní je stále velmi málo českých žen zastoupeno v politice, česká společnost se také musí pozitivněji stavět k mužům na rodičovské dovolené nebo bojovat proti genderově podmíněnému násilí, jako je sexuální obtěžování žen či znásilnění.

K oslavám 100. výročí MDŽ chystá Česká ženská lobby týden akcí od 8. března do 12. března. Součástí oslav bude minifestival sociálních spotů či pochod mezi sochami významných žen.

Denisa Čermáková, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688