Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.04.2001 11:00:00

Akcie: Akcie na pražské burze dnes po celý den ztrácely taženy očekávanou korekcí na.

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 9.4.2001

Komentář k trhům



       Akcie na pražské burze dnes po celý den ztrácely taženy očekávanou korekcí na zahraničních trzích. Index PX-D oslabil o 1,3% na 1124,8 bodu tažen poklesem akcií Českých radiokomunikací a Komerční banky. České radiokomunikace se v pátek začaly obchodovat bez práva na očekávanou dividendu na což akcie reagovaly výrazným poklesem (v jednom okamžiku až 30%). Nicméně, poté se na trhu objevily zprávy, že TeleDanmark nabízí 861 za akcii a že je ochoten jednat o navýšení nabídky, což výrazně zamíchalo s očekáváním trhu. Akcie Českých radiokomunikací nakonec uzavřely se ztrátou 11,7%. Komerční banka oslabila o 2,8%. Philip Morris ČR oslabil o 2,5% na 5326. Český Telecom a Unipetrol shodně poklesly o 0,6%. ČEZ v pátek posiloval o 2,1% na 104,6.

       dnes očekáváme, že akcie zachovají svůj páteční trend. České radiokomunikace zůstanou pod tlakem.

      

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akcie v pátek korigovaly svoje čtvrteční přírůstky. Index Nasdaq oslabil o 3,6% na 1720,4 bodu a DJIA poklesl o 1,3% na 9791,1 bodu. Na trhu opět převládly obavy ze zpomalení americké ekonomiky, které se může přehoupnout do recese. To indikovaly údaje o tvorbě nových pracovbních míst. Také se připojily další varování společností. Údaje také oživily spekulace, že FED zasáhne snížením sazeb dříve než na jeho pravidelném zasedání 15. května. Dnes se očekává, že akcie v USA otevřou níže, další vývoj však bude záviset podle aktuálních informací.

       Německé akcie v pátek oslabovaly. Index Dax poklesl o 1,3% na 5689,9 bodu a Nemax 50 ztratil 2,8% na 1384,3 bodu. Nedařilo se hlavně SAP, který zkorigoval svoje přírůstky z předchozího dne. Ztrácely i akcie Allianz v reakci na snížení investičního doporučení. trh opanovala nejistota ohledně převzetí Dresdner Bank. Ztrácely i akcie E.ON, Infineon a Munich Re. Naopak, posilovaly akcie Fresenius Medical Care. Dnes se očekává, že akcie v Německu otevřou níže v reakci na páteční vývoj v USA.

      



       Komentář ke společnostem



      

       České radiokomunikace

      


       Ministerstvo financí v pátek oznámilo, že doporučí vládě aby uzavřela privatizační tendr na prodej 51% Českých radiokomunikací bez vítěze a pokračovala v jednáních s TeleDanmark. TeleDanmark je údajně jako jediný ochoten jednat o navýšení nabídky. Podle nejmenovaného zdroje nabídka TeleDanmark nabízí 861 za akcii.

       Navýšená cena, oproti původním informacím 600 za akcii, pozitivně ovlivnila náladu na trhu. Nicméně, stále není jasné zda nabízená cena zahrnuje plánovanou dividendu či nikoliv. Podle nejmenovaného zdroje z ministerstva financí tato cena je bez práva na dividendu zatímco zástupce TeleDanmark oznámil, že se nabízená cenu může snížit protože dividendu již obsahuje. Na základě tohoto by byla společnost oceněna na 536 za akcii ( 861- 325 očekávaná dividenda)¨, což by znamenalo že TeleDanmark získá část společnosti zdarma.

      

       Komerční banka

      


       Zahraniční akcionář údajně požádal soud aby omezil převod akcií ve vlastnictví FNM, které získal v rámci druhého kola navýšení základního jmění.

       Hospodářské noviny informovaly, že Komerční banka investovala 15mld do tzv. CDO z celkově schválené sumy 39mld.

      

       ČEZ

      


       Společnost oznámila neauditované výsledky za rok 2000 podle IAS, které byly v souladu s předchozím očekáváním společnosti. Management ČEZu dříve oznámil, že by měl čistý zisk dosáhnout 7,3mld a podle neauditovaných výsledků dosáhl 7,2mld. Tržby společnosti poklesly na 529mld z 53,5mld v roce 1999. Pokles tržeb byl způsobem snížením podílu společnosti na domácím trhu, který se snížil z 72,9% na 64,9% následkem zrušení kontraktu na nákup elektřiny od Elektráren Opatovice. ČEZ také výrazně snížil provozní náklady hlavně v oblasti nákupu paliva ( v důsledku vyšší produkce v uhelných elektrárnách) a v oblasti nákupu elektřiny (=Elektrárny Opatovice). Provozní marže se proto zlepšila z 19% na 24%. Čistý zisk se zlepšil výrazně kvůli nižším kurzovým ztrátám. Společnost zvýšila podíl závazků v domácí měně.

       ČEZ bude i v tomto roce pokračovat s vnitřní restrukturalizací dalším snižováním počtu zaměstnanců a prodejem aktiv. ČEZ již vypsal konkurz na prodej nemovistostí v centur Prahy.

      



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688