TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.02.2010 11:16:06

Věci veřejné představily desatero reformy zdravotnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Věci veřejné (VV) v úterý představily program pro reformu zdravotnictví. Desatero Věcí veřejných počítá s rozsáhlými systémovými změnami a postupným zrušením regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová upozorňuje, že současný systém zdravotnictví je neefektivní a chaotický. Pacienti nevědí, na co mají vzhledem k placení povinného zdravotního pojištění nárok. "Současná situace je nepřehledná a nesrozumitelná, ať už se týká systému poplatků, privatizace nebo neprivatizace nemocnic a pojišťoven," uvedla Klasnová.

Desatero VV vychází z nezbytného definování standardu základní zdravotní péče, na které má každý s ohledem na placené zdravotní pojištění nárok. Tato péče by měla být pacientům poskytována v páteřní síti garantovaných nemocnic a zdravotnických zařízení.

Základní zdravotní pojištění by zároveň měla spravovat jedna zdravotní pojišťovna, která by byla řízena ministerstvem zdravotnictví. Ostatní komerční pojišťovny by mohly spravovat pouze nadstandardní zdravotní pojištění a nadstandardní péči.

Věci veřejné také požadují, aby základní léky a lékařské zákroky, včetně například diskutovaných plomb u stomatologů, byly bez doplatku. Pokud by pacient nemohl užívat konkrétní lék bez doplatku, měl by mu lékař nabídnout jiný, kde se sice doplatek platí, ale daný pacient by ho vzhledem ke svým komplikacím a na doporučení lékaře neplatil.

Strana hodlá také prosadit bezodkladné zrušení poplatku za položku na receptu. K úplnému zrušení poplatků by ovšem mělo dojít postupně, až po zavedení systémových reforem. "Nyní nelze poplatky zcela zrušit, protože dosud fungují jako regulační opatření pro nadužívání léků," řekla Klasnová.

Apeluje na změnu systému zdravotnictví a nemocniční péče v Praze. "Jsme svědky dalších nekoncepčních pronájmů a privatizací poliklinik nebo investic do nemocnic," dodala s tím, že personální a finanční audity by se měly týkat všech fakultních a krajských nemocnic.

VV poukazují také na to, že poplatky nejsou nejklíčovějším problémem českého zdravotnictví. Značné potíže způsobuje například naprosto neefektivní čekání pacientů v čekárnách praktických lékařů. "Čekací doby u lékařů se pohybují kolem šesti, sedmi nebo devíti hodin," upozornil sociolog VV Josef Fišer.

Reformy VV se týkají také zdravotně postižených osob. Právě těm byly zásadně sníženy státní příspěvky kvůli úsporám veřejných financí. "Požadujeme navýšení příspěvku na provoz motorového vozíku pro zdravotně postižené na úroveň roku 2009 a další spoluúčast pacienta na nákupu aktivního invalidního vozíku až po 15 letech," uvedla Klasnová a poukázala na to, že v současnosti si musí zdravotně postižení přispívat desítky tisíc na vozík jen proto, aby jim ho pojišťovny propůjčily.

Pacient upoutaný na invalidní vozík Jiří Bohun dodal, že on sám si musel na vozík přispět 50 tisíc korun. Po pěti letech ho ovšem stejně bude muset vrátit pojišťovně, která vozík repasuje na nový. Postižený ovšem musí opět shánět desítky tisíc na další. "Vozíky jsou u nás strašně předražené. Můj, který je obyčejný, nikoli elektronický, stojí 102 tisíc korun. Takový v USA od stejné firmy stojí 30 procent této částky. Nechápu to, asi se na tom musí živit řada lidí,"vysvětlil Bohun.

Dočkat by se měl změny také systém péče o seniory. Demografická situace v ČR začíná být vážná, populace stárne. Proto bude podle strany komplexní systém zdravotní a sociální péče pro seniory nezbytný.

Systémové změny ve zdravotnictví by podle VV mohly při zachování standardu péče přinést úsporu až 15 miliard korun ročně. VV navíc uvažují o snížení odvodů na zdravotním pojištění o pět procent, aniž by došlo k deficitu v hospodaření ve zdravotnictví.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688