TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  17.02.2010 11:31:08

Tuzemské hotely šly s cenami na novodobé minimum, důvodem je výrazný pokles počtu turistů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny za ubytování v tuzemských hotelech klesly v současnosti na nejnižší úroveň v novodobé historii, důvodem je výrazný pokles počtu turistů, jejich odliv byl v porovnání se světem více než dvojnásobný. Ve středu to uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Českou republiku navštívilo vloni 6,08 milionu zahraničních turistů, zatímco ještě předloni, tedy před krizí, jich přijelo 6,65 milionu. Meziroční poklesl tak podle AČCKA činí celých devět procent. Podle posledních údajů Světové turistické organizace (UNWTO) klesl počet zahraničních turistů ve světě vloni jen o čtyři procenta.

"To, že poklesy počtů zahraničních turistů v ČR jsou více dvojnásobné v provnání se světem, tak ukazuje v plné nahotě na nečinnost našich představitelů na poli cestovního ruchu. České republice chybí i po dvaceti letech na vládní úrovni jakákoliv funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu, nikdo neřeší notoricky známé nešvary, o kterých se píše v každém zahraničním průvodci, jako jsou kapsáři, taxikáři, směnárny, chování ve službách a podobně," komentoval Okamura statistické údaje. A nikdo podle něj nebuduje chybějící turistickou infrastrukturu v mimopražských regionech, například lokální gastronomické speciality, vhodná ubytovací zařízení apod.

Kvůli výrazným poklesům počtu turistů v České republice tak podle Okamury například ceny za ubytování v tuzemských hotelech klesly v současnosti na nejnižší úroveň v novodobé historii. Pražské luxusní 4* hotely, které využívají turisté nejvíce, nabízí nyní zcela běžně přenocování od 26 eur (670 ) za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně. Jednolůžkový pokoj ve 4* hotelu je k mání od 20 eur (520 ) za noc včetně snídaně.

Okamura poukázal i na další oblasti cestovního ruchu, na něž krize dolehla. "Jsou to přepravní firmy, které prodávají autobusy, incomingové cestovní agentury a obchody se suvenýry, které propustily zaměstnance, restaurace, které ukončují provoz," vyjmenoval mluvčí AČCKA.

Na letošní rok odhaduje UNWTO meziroční nárust počtu příjezdů zahraničních turistů ve světě o tři až čtyři procenta. "Ve zlepšení situace doufáme i u nás," uvedl Okamura s tím, že vzhledem k nedostatku aktivity tuzemských představitelů na poli cestovního ruchu nelze čekat, že zlepšení bude ve srovnání s vyspělými západními státy nadprůměrné.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688