TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.02.2010 03:00:01

Vláda by měla představit definitivní podobu plánu na uzdravení a budoucí vývoj veřejných financí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda by měla projednat definitivní verzi tzv. konvergenčního programu, který má seznámit Brusel se stavem a očekávaným vývojem našich veřejných financí; součástí programu má být i nová makroekonomická predikce a výsledky jednání tripartity. Konečnou podobu plánu má vláda projednat v pondělí.

Konvergenční program připravuje ministerstvo financí každý rok od vstupu do Evropské unie. Jeho smyslem je podat Bruselu zprávu o stavu veřejných financí, aby se dala vyhodnotit připravenost země na vstup do eurozóny. K tomu se používají maastrichtská kritéria, což znamená, že deficit rozpočtu nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a státní dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP.

Letošní konvergenční plán je unikátní v tom, že Evropská komise zaslala členským zemím, jejichž deficit maastrichtská kritéria přesahuje, požadavek, aby schodky snižovaly. Součástí konvergenčního programu tedy bude i návrh na řešení současného deficitu, který je plánován 5,3 procenta. Dokument má dále obsahovat výhledy na další roky.

Dokument měla vláda projednat již na schůzi 25. ledna, ale ministři se dohodli, že projednávání o 14 dní odloží, aby bylo možné do programu zakomponovat novou makroekonomickou predikci, v níž došlo především ke změně odhadu růstu hrubého domácího produktu (HDP) z 0,3 procenta na 1,3 procenta. Představitelé vlády dále uvedli, že je nezbytné, aby konvergenční program nebyl v rozporu s tzv. exit strategy, na níž pracuje Rada hospodářské a sociální dohody ČR složená ze zástupců odborů, zaměstnavatelů a vlády (Tripartita). "Není možné, abychom na tripartitě dohodli nějaký postup, a do Bruselu potom poslali něco jiného," uvedl již dříve ministr financí Eduard Janota.

Z mimořádného jednání Tripartity druhého února vzešel dokument, který obsahuje 38 bodů, na nichž se všechny tři strany shodnou. Mezi těmito body je například dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín, rekonstrukce uhelné elektrárny v Prunéřově či sjednocení odvodů pojistného na sociální pojištění u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). I tento dokument by tedy měl být při sestavování závěrečné verze konvergenčního programu zohledněn.

Vláda již dříve odmítla zastávat pasivní roli. "Rozhodně nechceme být pasivní vládou, která by do Bruselu poslala plán, v němž by byl nastíněn nepříznivý plán vývoje veřejných financí, a žádné řešení," řekl po jednání vlády 25. ledna ministr financí Eduard Janota. "Jak jsem řekl již dříve, navrhnu dvojí soubor opatření na příjmové i výdajové straně a bude záležet na nové vládě, zda tato opatření použije," dodal ministr financí.

Podle premiéra Jana Fischera není současná situace České republiky vůbec dobrá a je nezbytně nutné vyslat do světa signál, že hodláme situaci kolem našich veřejných financí aktivně řešit. "Evropská komise totiž není jedinou institucí, v jejímž hledáčku se Česká republika nachází. Nyní tu probíhá kontrola Mezinárodního měnového fondu, šestého dubna přijede generální tajemník OECD a v červnu se teprve Evropská komise vyjádří k našemu konvergenčnímu programu. Nelze však pochybovat, že součástí všech doporučení bude pokyn, abychom něco dělali se svojí fiskální situací," řekl Fischer.

Panují však oprávněné obavy, že připravovaný program nebude v Bruselu přijat, protože letošní deficit i plánované deficity jsou vyšší než tři procenta HDP. Podle ministra financí Eduarda Janoty není snižování deficitů možné bez změny legislativy na příjmové i výdajové straně rozpočtu, na což ovšem současná vláda nemá čas ani mandát.

Pokud nebude konvergenční program přijat, hrozí České republice sankce například v podobě omezení možnosti čerpání evropských strukturálních fondů.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688