TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.01.2010 05:00:01

Demokraté musí s reformou počkat, dokud nebude republikán Brown v Senátu, řekl Obama

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americký prezident Barack Obama ve středu v exkluzivním rozhovoru pro televizi ABC uvedl, že demokraté v Senátu nesmí tlačit na prosazování zdravotnické reformy do té doby, než se úřadu ujme i nově zvolený republikánský senátor za Massachusetts Scott Brown.

"Lidé v Massachusetts řekli svůj názor. Brown musí být součástí toho procesu," řekl Obama v rozhovoru s Georgem Stephanopoulosem z ABC s odkazem na úterní doplňovací volby do Senátu, v nichž překvapivě vyhrál republikán Brown před favorizovanou demokratkou Marthou Coakleyovou.

Podle Obamy se ale jedná o celkový stav mysli amerických voličů. "Lidé jsou rozzlobení a frustrovaní. Nejen proto, co se dělo v uplynulém jednom nebo dvou letech, ale co se dělo v posledních osmi letech," řekl americký prezident.

Stejné důvody, které Obamu v roce 2008 dostaly až na post prezidenta Spojených států, tak podle něj pomohly i Scottu Brownovi zvítězit v doplňovacích volbách a stát se prvním republikánským senátorem za Massachusetts od roku 1972.

Padesátiletý Brown svým úterním vítězstvím demokratům "uloupil" klíčový 60. hlas v Senátu, který jim bude scházet při prosazování zdravotnické reformy demokraté nebudou moct čelit obstrukcím republikánů.

Obama se ale nevzdává a uvedl, že Američané musí pochopit podstatu zdravotnické reformy a fakt, že mnoho z informací, které se kolem ní šíří, nejsou pravdivé.

Znění zákona o reformě amerického zdravotnictví již v listopadu schválila Sněmovna reprezentantů a na Štědrý den 2009 i Senát. Zástupci obou komor Kongresu nyní musí sladit své verze zákona. Předtím, než zákon podepíše prezident, musejí jeho znění Senát i Sněmovna reprezentantů znovu schválit.

S Brownovým zvolením se ale počet sil v Senátu změnil a i někteří demokraté připouští, že by to mohlo znamenat konec Obamovy reformy. Přesto šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid i předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová ve středu trvali na tom, že práce na schválení reformy budou pokračovat.

Americký prezident se ve středu pro ABC vyjádřil k současnému stavu americké ekonomiky. Obama ví, že existuje zklamání z pomoci, které se bankám dostalo, ale je optimistou ohledně výhledů hospodářství Spojených států v letošním roce.

"Museli jsme zachránit finanční systém, který by mnoho věcí mohl zhoršit. Museli jsme udělat kroky, které jsme udělali na začátku roku, abychom stabilizovali ekonomiku," řekl Obama. "Jsem doopravdy rád, když vidím, jak ekonomika opět roste, a my máme vyhlídky na lepší ekonomiku v roce 2010. To ale nepotlačí hněv a zklamání, které lidé cítí," dodal prezident.

Podle Obamy i zklamání obyčejných Američanů ze stavu ekonomiky přispělo k úternímu vítězství Scotta Browna v doplňovacích senátních volbách.

Bílý dům ve středu také informoval, že americký prezident se ve čtvrtek setká s někdejším šéfem centrální banky Paulem Volckerem, který je členem Obamova týmu pro obnovy ekonomiky. Prezident poté pronese projev o finanční reformě.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688