TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  18.12.2009 14:36:01

Obama vyzval země světa, aby v otázce klimatických změn konaly, a ne jen mluvily (18.12.2009)

Mediafax

KODAŇ (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme upřesnili v celém rozsahu.)

Americký prezident Barack Obama na konferenci ke klimatickým změnám v Kodani vyzval, aby státy OSN jen nemluvily, ale konaly a zastavily tak globální oteplování. Informuje o tom v pátek agentura Reuters.

"Čas na řeči je u konce," prohlásil Obama.

Podle něj musí světoví lídři uzavřít klimatickou dohodu, i když nebude perfektní. Jinak podle amerického prezidenta "riskují, že se snahy o vyrovnání se s globálním oteplováním nebezpečně roztříští".

"Otázkou je, zda se pohneme dál společně, nebo se rozdělíme," uvedl Obama. "Tato dohoda nebude nikdy dokonalá, protože žádná země nedosáhne všeho, co by chtěla," prohlásil šéf Bílého domu.

Pokud se klimatickou dohodu nepodaří uzavřít po dvou týdnech jednání v Kodani, výsledkem bude podle Obamy návrat "do těch samých rozporů, které celá léta stály tomuto kroku v cestě".

"Vrátíme se zpět a měsíc po měsíci, rok za rokem budeme argumentovat stále stejnými ošoupanými fakty. Nebezpečí klimatické změny ale po celou tu dobu poroste - až se stane nezvratným," varoval Obama..

Americký prezident, jehož projev považovali mnozí analytici za zásadní pro dosažení závazné dohody v Kodani, ale ve své řeči nezavázal Spojené státy, druhého největšího znečišťovatele ovzduší na světě, k dalšímu snižování emisí. Právě novým závazkem USA podmiňovaly mnohé státy svoji ochotu podepsat novou klimatickou dohodu.

"Nehledě na to, k jakému výsledku se zde v Kodani dojde, Amerika bude nadále bojovat s klimatickými změnami," slíbil však Obama. "Není to fikce, je to věda. Pokud jim nezabráníme, budou klimatické změny znamenat nepřípustné riziko naší bezpečnosti, ekonomice a planetě," řekl šéf Bílého domu.

Obama se ve své řeči rovněž dotkl Číny, největšího znečišťovatele ovzduší na světě, a její neochoty přijmout mezinárodní mechanismus kontroly, který by měl dohlížet na to, jak státy světa své závazky plní.

"Musíme mít mechanismus, který posoudí, zda dodržujeme naše závazky. Nemusí se jednat o nástroje, které budou dotěrné, nebo dokonce naruší naši suverenitu. Musíme však dohlížet na to, že smlouva je dodržována a že žijeme dle našich závazků. Bez takovéto odpovědnosti bude naše dohoda pouze prázdnými slovy na papíře," dodal americký prezident.

Uzavření závazné klimatické dohody troskotá i v poslední den kodaňského summitu na výhradách členských zemí OSN ke snižování emisí a k výši podpory, kterou na to mají bohaté státy dát chudým.

Diplomaté se předběžně shodli návrhu, který počítal se zabráněním zvýšení globální teploty o více než dva stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí. Rovněž tento návrh počítal s uvolněním 100 miliard dolarů ročně chudým státům světa.

Kvůli pokračujícím neshodám se však v pátek v Kodani zřejmě podepíše pouze text, který bude zavazovat státy k tomu, aby do konce příštího roku uzavřely jednání o nové klimatické dohodě, jež nahradí Kjótský protokol z roku 1997.

Martin Málek, malek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688