Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  18.12.2009 13:21:57

Dobré zprávy z Dubaje vystřídány utahováním kohoutků ze strany FEDu

Abú Dhabí podalo záchrannou ruku Dubaji, což trhům pomohlo, ale středeční zasedání FEDu přineslo na trhy studenou frontu při současném posilování dolaru. Za rostoucích i když stále průměrných objemů nakonec evropské trhy tento týden přidávaly, zatímco v USA zůstaly spíše kolem nuly.

 

Týden začal pozitivní zprávou o pomoci Dubaji ze strany emirátu Abú Dhabí ve výši 10 miliard dolarů. Od oznámení záměru konglomerátu Dubai World zažádat o odklad splátek byla tohle první opravdu podstatná pozitivní informace, které se věřitelům a akciovým trhům dostalo. Část peněz šla rovnou do developera Nakheel na vyplacení splatných dluhopisů, část bude použita na avizovanou restrukturalizaci dluhu. Reakce trhu byla samozřejmě kladná, dařilo se zejména bankám, které mají vůči Dubai Worldu údajně největší expozici (RBS, HSBC). S pozitivními zprávami také přišly banky samotné, které byly v začátku týdne mezi nejvíce rostoucími tituly – Deutsche Bank oznámila výhled ziskuroce 2011 na úrovni rekordních 10 mld. EUR a Citigroup zveřejnila plán na splacení 20 mld USD americké vládě, podobně jako Wells Fargo či Bank of America.  V kurzu byly také těžařské firmy, kterým pomáhal růst kovů a obří akvizice za 30 mld. USD ze strany Exxon Mobile.
Zajímavý je i nadále vývoj kolem boje o společnost Cadbury, na kterou si již delší dobu brousí zuby Kraft Foods, jehož nabídku Cadbury odmítlo. Tento týden také tato britská čokoládovna oznámila výhledy, které zahrnují růst marží i tržeb a celkovou strategii, která odpovídá snahám o vytvoření hradby před nepřátelským převzetím, o které se Kraft Foods již nepokrytě pokouší. Kolem Cadbury navíc prý krouží i další zájemci, takže ve zprávách o aktivitách v oblasti M&A se o této společnosti určitě ještě dočteme.

Celkově ale šlo z první poloviny týdne vyčíst náladu, která jakoby říkala, že uplynulé dva roky se v podstatě nestaly – aktivity M&A nabírají na obrátkách, banky se snaží splatit vládní pomoci co nejrychleji, indexy volatilit se dostávají na mnohaměsíční minima a ceny dluhopisů  stejně jako akcií se po třičtvrtěroční nevídané rally nemají k poklesu.

Druhá polovina týdne ale už určité vystřízlivění přinesla. Opatrný výhled General Electric pro příští rok a smíšená makrodata z USA o PPI a meziročním propadu průmyslové produkce nadšení investorů trochu zchladilo.

Jednou z nejvíce očekávaných událostí týdne ale bylo dle mého názoru zasedání amerického FEDu. Ten ponechal cílování sazby v rozmezí 0 - 0,25 % dle očekávání, ale jeho vyjádření v tom smyslu, že expanzivní opatření pro podporu likvidity budou opuštěna brzy v příštím roce trh poněkud překvapil. I když sazby bude FED pozorně sledovat a plánuje jejich ponechání na velmi nízké úrovni po „delší období“, vyvolala zpráva FEDu obavy, zda se s novým rokem nevrátí na trh problémy s likviditou a zda je na takové kroky připraven. Zejména v návaznosti na fakt, že aktuální ekonomický růst i ten plánovaný v příštím roce, by měl být z velké části stimulován právě různými podpůrnými opatřeními a doplňováním zásob, což určitě není udržitelný stav. I proto FED naznačil, že postupné uvolňování bude přísně svázáno s reálným ekonomickým vývojem a zaměstnaností. Trhy reagovaly na tuto zprávu intradenním poklesem v závěru středeční obchodní seance, na kterou pak navázalo obchodování čtvrteční ve stejně negativním duchu. Toto oznámení také logicky vedlo k úvahám o vyšších výnosech na dolaru dříve než se čekalo a trend zpevňování této měny  pokračoval i tento týden. Za posledních 14 dní, tak dolar vůči euru posílil o 5 %.To mělo dopad na ceny zlata, které za uplynulé dva týdny kleslo ze svých maxim o cca 9 %.

Úplný závěr týdne pak přinesl v podstatě očekávané snížení ratingu Řecku ze strany agentury Standard&Poor’s na BBB+, čímž získalo Řecko smutné prvenství jako jediná země EU, jejíž rating není z třídy A. Dalším prvenstvím byl největší úpis kapitálu v historii USA, kdy Citigroup upsala kmenové v objemu přes 17 mld USD v návaznosti na dříve oznámený plán splacení vládní pomoci z programu TARP, podobně Wells Fargo dříve v týdnu emitovala akcie v objemu přes 10 mld USD.

Příští týden bude poměrně bohatý na makrodata, čeká nás spotřebitelská důvěraNěmecku, z USA přijdou údaje o nezaměstnanosti, HDP a prodeji existujících domů. Nicméně dle vývoje v tomto i minulém týdnu se dají očekávat spíše nižší, až podprůměrné objemy obchodů, takže vypovídací hodnotu tržního vývoje je třeba brát s určitou rezervou. Další směřování trhu udají spíše až první týdny ledna 2010.

 

Jan Michelfeit, Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688