Tomáš Nekola (Letime.cz)
Cestování  |  20.03.2001 13:57:38

Air France přemlouvají Thai Airways pro SkyTeam

I po bombovém útoku na letoun B737 Thai Airways zůstávají představitelé Air France přesvědčeni o nepřetržitém růstu thajského národního dopravce – a svého možného partnera ve SkyTeamu. I přes nejasnosti provázející vyšetřování incidentu Francouzi stále vážně uvažují o nákupu podílu v Thai Airways a pokračují v přesvědčování k jejich přestupu ze Star Alliance ke SkyTeamu. Hlavním lákadlem je nabídka Air France na údržbu thajské flotily Boeingů 747 na letišti Charles de Gaulle v Paříži. Podle interview Pierre-Henri Gourgeona z Air France pro thajská média je Bangkok významným hubem v oblasti, který otevírá dveře k expanzi Air France do celé oblasti, včetně Austrálie. Pokud by jednání selhala, je Air France okamžitě připravena začít jednat s jiným dopravcem: “Jsme flexibilní, ale Thajsko je pro nás z geografického hlediska velmi důležité. Na druhou stranu nikam nepospícháme.” Air France se nezajímá o samotnou investici, ale o širší spolupráci v rámci SkyTeamu, která je podle šéfa pro jihovýchodní Asii M.J. Malea mnohem lepší než ve Star Alliance.

Thai v současné době soupeří se Singapore Airlines o lepší výchozí pozici v regionu. Singapore se stále více snaží prosazovat jako hlavní alianční dopravce na trase Evropa – jihovýchodní Asie a má velkou výhodu v supermoderním letišti Changi. Thai se také snaží prezentovat Bangkok jako hub, avšak potýkají s řadou technických nedostatků a nedobrou pověstí. “Teď se bude muset thajská vláda a managment Thai rozhodnout, kdo je pro ně lepší partner,” říká pan Male, “pro aerolinky je členství v alianci jako manželství. Pokud se Thai rozhodne pro SkyTeam, jsme přepraveni nabídnout řadu výhod.” Star Alliance je podle Air France příliš roztříštěná, každá společnost vystupuje víceméně samostatně a vytváření image aliance jako celku je zcela nedostatečné: “Teď to vypadá, že členové Star Alliance dělají business úplně stejným stylem jako dříve, kdy byly v platnosti maximálně bilatelární dohody mezi společnostmi.” Podle Malea má SkyTeam mnohem pevnější vazby, malý počet členů a lepší orientaci na zákazníka: “Mezi leteckými společnostmi se většinou velmi těžko hledá kompromis, čím více členů aliance má, tím je obtížnější se na čemkoliv dohodnout.” Air France také nabízí participaci na přepravě carga, v čemž má nyní Sky Team nejsilnější postavení v historii.

Air France minulý týden pozvala více než 200 novinářů z celého světa k prohlídce hangárů letiště CDG v Paříži. Společnost novináře zavedla do hangáru letounů Concorde, kde ukázala přípravy na opětovené zahájení provozu. Všechny motory Concordů byly vymontovány. Podle Gourgeona zahájí Concordy povoz do konce tohoto roku, v závislosti na rozhodnutí úřadů. Air France je třetím největším “údržbářem” dopravních letadel na světě. Technické zázemí ve Francii je skutečně jedno z nejrozsáhlejších na světě. Air France například servisuje téměř všechny motory CFM56-5A, které "pohánějí" Airbusy A319 a A320. Air France Industrie má přes 100 zákazníků po celém světě a jen na technických základnách v Paříži zaměstnává 4200 mechaniků.

Air France jsou polostátní podnik, ke pouze 33% akcií je volně obchodovatelných, 11% akcií je zaměstnaneckých a celých 56% drží Francie.

Z informačního servisu portálu http://www.letime.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688