TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  10.12.2009 19:10:01

Volkswagen koupí téměř pětinový podíl v Suzuki

Mediafax

TOKIO/FRANKFURT (MEDIAFAX) - Automobilka Volkswagen (VW) koupí 19,9procentní podíl v japonské Suzuki Motor za 2,5 miliardy dolarů. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Volkswagen tímto krokem získá přístup k expertním znalostem japonské firmy ve výrobě malých vozů a také dominanci na indickém trhu. To by mělo Volkswagenu pomoci ve snaze stát se největší automobilkou světa.

V poslední době jde zároveň o druhou významnou akvizici pod vedením ambiciózního předsedy představenstva Volkswagenu Ferdinanda Piecha. Volkswagen totiž za 3,9 miliardy eur kupuje téměř poloviční podíl v automobilce Porsche.

Podle Piechovy pravé ruky, výkonného ředitele Volkswagenu Martina Winterkorna, vedení automobilky doufá, že spojení se Suzuki pomůže wolfsbuskému gigantu katapultovat se na první místo v žebříčku největších automobilek a překonat tak japonskou Toyotu dříve, než se původně předpokládalo.

"Pokud se nám to podaří dříve (než v roce 2018), tak budeme rádi," řekl Winterkorn.

Výkonný ředitel Suzuki, 80letý Osamu Suzuki, nicméně uvedl, že jeho cílem není dovést firmu, kterou po tři desetiletí řídil, pod kontrolu německého VW. "Nechci, aby nastalo nějaké nedorozumění. Suzuki se nestává dvanáctou značku Volkswagenu," odpověděl Suzuki na otázku, zda by jeho společnost mohla mít v budoucnu někdy německého šéfa. "Nechci, aby mi někdo jiný říkal, co a jak mám dělat," dodal.

Globální automobilový průmysl zažívá velmi křehký růst poptávky, zároveň ale čelí dlouhodobě nadměrné výrobní kapacitě a přísnějším environmentálním pravidlům. Výrobci automobilů se proto snaží spojit své síly a uspořit miliardy při vývoji co nejlepších elektromotorů.

O prohloubení vzájemné spolupráce již informovaly francouzský PSA Peugeot Citroen a japonská Mitsubishi Motors. Jejich dosavadní vztahy se přitom omezovaly na pouhé projektové partnerství.

Podle dohody by měla Suzuki investovat polovinu z částky za prodaný podíl do nákupu přibližně 2,5procentního podílu ve Volkswagenu.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688