Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.03.2001 14:02:37

Akcie: Akcie na pražské burze prožily velmi volatilní týden (16.3.2001)

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 16.3.2001

Akcie na pražské burze prožily velmi volatilní týden. Index PX-D pravidelně střídal přírůstky se ztrátami. Týden pak završil ztrátou 2,1% na 1247,7 bodu. Od začátku roku tak akcie ztratily 8,7%. Ztráty trhu způsobily hlavně akcie Českých radiokomunikací, které si v tomto týdnu vedly nejhůře. Oslabily o 7,2% na 980,1 a stabilně se usadily pod úrovní 1000 za akcii. Nedařilo se ani Českému Telecomu, který poklesl o 2,7% na 415,3. Smíšeně se vedlo bankám, když Komerční banka oslabila o 1,3% a Česká spořitelna si připsala mírných 0,2%. ČEZ mírně poklesl o 0,5% a Unipetrol uzavřel nezměněn na 64,5. Nejlépe si vedly akcie Philip Morris ČR, který oznámil velmi dobré výsledky hospodaření za loňský rok což podpořilo očekávání vyplacení atraktivní dividendy. Akcie tabákové společnosti posílily o 1,4% na 6430.

       Čtvrtek 22. března bude velmi netrpělivě očekáván akciovými investory. V tento den bude oznámen HDP za 4. čtvrtletí, což je jediný makroekonomický indikátor, který má vliv na český akciový trh. Podle agentury Bloomberg trh očekává růst o 2,2%. Lepší údaje by samozřejmě pozitivně ovlivnily trh, především ČEZ a banky. Ve stejný den také oznámí Česká spořitelna konsolidované hospodářské výsledky podle IAS za loňský rok. Vláda na svém pravidelném zasedání bude projednávat zabezpečení služeb komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy o který se uchází obě největší české telekomunikační společnosti. Tržby za poskytování těchto služeb se odhadují v řádu několika miliard korun ročně, což je pro obě společnosti velmi zajímavé. Ze zahraničních událostí bude velmi sledováno pravidelné zasedání americké centrální banky (FED) 20. března. Obecně se očekává, že dojde ke snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Pokud se FED odhodlá k agresivnějšímu uvolnění měnové politiky dojde podle našeho názoru ke krátkodobému oživení amerických akciových trhů, což ovlivní i ostatní trhy. Samozřejmě, že budou opět sledovány informace o společnostech.

       V tomto týdnu se informace točily okolo Českých radiokomunikací. Hned v pondělí měli investoři podat závazné nabídky na privatizaci společnosti, se kterými se měl tento týden seznámit i privatizační komise. Společnost také oznámila konsolidované výsledky podle IAS, které překonaly naše očekávání. Naproti tomu, čistý zisk za očekáváním zaostal především ztrátě z finančních operací ve výši 800m. Ta vznikla změnou v konsolidaci RadioMobilu vzhledem ke snížení podílu společnosti z 51% na 39%. České radiokomunikace svolaly na 19. dubna valnou hromadu, na které navrhne představenstvo ke schválení výplatu dividend v celkové výši 10mld, což představuje 325 na akcii.

       Privatizace Unipetrolu zatím pokračuje podle harmonogramu. Privatizační komise vybrala z 19-ti uchazečů 11, které požádá o podání závazných nabídek na poradenství při privatizaci Unipetrolu. Postupně se také rozrůstá počet zájemců o tuto společnost. Postupně svůj zájem vyjádřily kanadský Norex, rakouská OMV, česká společnost Agrofert Holding, ke kterým se připojily i ruské společnosti Gazprom a Sibur.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688