Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  03.12.2009 06:45:30

DOWER-D: ČEZ index PX - co dál?

Dnes si dovolíme vstoupit na hodně tenký led a víme, že nás kritika nemine. Nicméně myslíme si, že i podobné myšlenky by měly zaznít. Proto na led vstupujeme. Ale k věci. Už před více než rokem jsme psali o "jestřábech" a jejich motivaci proč držet cenu akcií ČEZ, graf 1, dole.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 2.12. - pro zvětšení klikněte

(i) ČEZ je silná a zdravá energetická společnost se silným vlivem ve střední a jihovýchodní části Evropy. (ii) ČEZ bude, dříve či později, zprivatizován. Nemůže být proto pochyb, že finančně silní zájemci budou mít o ČEZ nebývalý zájem. Proto, aby nebyla jeho cena příliš vysoká, bude pro ně výhodné držet cenu akcií ČEZ co nejníže.

Cest jak cíle dosáhnout je víc. Od nekvalifikovaných výkřiků "prodáme ČEZ přes veřejný trh" (to by vrhlo na trh neúměrně velký počet akcií, jejichž cena by samozřejmě náhle klesla), přes "nezávislé" analýzy, zkorumpované státní úředníky (tak se podařilo srazit před privatizací akcie Českých radiokomunikací) a nadsazování síly konkurence (IPO polské PGE na varšavské burze) až po cílené sofistikované útoky (například nečekané razie ve firmách, obvykle vyprovokované "třetími" stranami). Nehledě na to, že podobné útoky slouží konkurenci i v boji při expanzi (očerněná firma má menší šance při privatizaci a fúzích).

To všechno jsou důvody proč a jak tlačit cenu akcií ČEZ dolů. Všechno okolo se dá zabalit do krásných a odborně znějících řečí a frází. A o to dnes jde. Vše ostatní jsou jen balast a odvádějící řeči.

A ještě jeden "tenký led" je dnes aktuální. Podívejme se na graf vývoje indexu PX v roce 2009, graf 2, a konfrontujme ho s mýty o jarnímo růstu, který prý trvá až do dneška a musí být proto nyní - jak velí technická analýza a zákonitosti trhu -  korigován a způsobí tak, jak jinak, také zákonitě, pokles trhu.

Graf 2, Vývoj indexu PX v roce 2009

(1) Mýtus hovoří o růstu, který startoval někdy v březnu (a trvá prý do dneška). V podstatě se ale v březnu nejednalo o start růstu, ale jen o korekci nebývale hlubokého propadu, ke kterému došlo na počátku roku.
(2) Pak následovalo zhruba tříměsíční období stagnace v postranní fázi (na úrovni před propadem).
(3) Druhé období růstu se realizovalo v době zhruba pouhých dvou letních měsíců. Takže když už růst, tak spíš letní růst, než jarní růst.
(4) Od konce léta až do dneška tuzemský trh "volatilně stagnuje".

Tak jakýpak jarní růst a jakápak jeho korekce?

V první části letošního růstu se jednalo o korekci dřívějšího nepřiměřeného propadu a v druhé jen o krátký pokus o oživení. Od září do prosince trh jen těká bez jasného směrování a při velmi nízkých objemech. Dnešní řeči o korekci jarního růstu jsou tedy spíš jen "renomovaným přiznáním, že nevíme kudy kam".

Do konce roku už mnoho času nezbývá. Budeme nejspíš, i s odvoláním na výše uvedený text, svědky podobného obchodování jako dosud. Čekají nás tedy nejspíš stagnace, volatilita a nízká aktivita trhu.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688