TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  24.11.2009 19:45:00

Koenigsegg vycouval z akvizice Saabu (24.11.2009)

Mediafax

STOCKHOLM (MEDIAFAX) - Švédská automobilka Koenigsegg odstoupila z jednání o akvizici ztrátové automobilky Saab, kterou chtěla koupit od americké General Motors (GM). Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Měli jsme připravený obchodní plán, ale tím, že Saab neustále ztrácí čas a ani se nesnaží se během té doby rozvíjet, staly se ekonomické důsledky takového jednání neúnosné, řekl švédskému deníku Svenska Dagbladet šéf švédské automobilky Christian von Koenigsegg. Dali jsme Saabu nejzazší termín do 30. listopadu a dnes nám došlo, že není možné obchod do tohoto data provést. Po tomto datu až bychom našemu plánu nevěřili, uplynulo už příliš mnoho času, dodal Koenigsegg.

V první smlouvě, kterou GM a Koenigsegg podepsaly v červnu tohoto roku, se obě společnosti dohodly na tom, že akvizice bude dokončena v září. Začátkem podzimu šéf Saabu Jan Ake Jonsson tvrdil, že k převzetí dojde k poslednímu říjnu. Od té doby se ale konečné datum stále jen posouvalo. Christian von Koenigsegg přitom několikrát zdůraznil, že čas tlačí a nedovoluje žádné další oddalování.

Saab rozhodnutí Koenigseggu podle vyjádření tiskového oddělení zaskočilo. „Bylo to pro nás překvapení. Teď ale nehodláme spekulovat o tom, co bude dál,“ řekl Eric Geers, ředitel komunikace v Saabu.

„Rozhodnutí Koenigseggu od akvizice odstoupit nás samozřejmě zklamalo, okomentoval nejnovější události Fritz Henderson, dočasný výkonný ředitel GM. Poslední měsíce jsme intenzivně pracovali na vytvoření rozvojového plánu, který počítal s prodejem značky Koenigseggu. Vzhledem k tomu, že se teď situace změnila, budeme následující dny jednat o dalším postupu,“ dodal.

Představenstvo GM se sejde příští úterý, aby projednalo další osud Saabu. Pokud se nepodaří Saab zachránit, jsou v samotném Švédsku ohroženy více než tři tisícovky pracovních míst.

Nejnovější vývoj znamená podle agentury Reuters značný neúspěch pro General Motors, která se v rámci vlastní reorganizace, do níž americká vláda investovala více než 50 miliard dolarů, snaží prodat některé ze svých značek a získat tak další finanční prostředky.

General Motors zaznamenala podobný neúspěch již v září tohoto roku, když se jí nepodařilo prodat značku Saturn společnosti Penske Automotive Group. Podobně jako v případě Saabu, i tato jednání zkrachovala těsně před tím, než měla být uzavřena příslušná dohoda.

Vzhledem k tomu, že General Motors o prodeji Saabu jednala jen s jediným zájemcem, má nyní na výběr jen ze dvou možností. Buď znovu zahájí výběrové řízení na nového majitele Saabu, nebo švédskou automobilku zavře. Vzhledem k tomu, že GM je nyní pod tlakem aby zachovala alespoň své hlavní automobilky, tedy Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC, lze podle zdroje agentury Reuters spíše předpokládat, že výroba v automobilce Saab bude zcela ukončena.

Kromě problémů se Saabem se musí GM vyrovnat také se situací v německé automobilce Opel, jejíž prodej rakousko-kanadské společnosti Magna International a ruské bance Sberbank zrušila americká firma sama. GM již vrátila německé vládě všechny finanční prostředky, které jí spolkový kabinet poskytl na záchranu Opelu a ve svém reorganizačním plánu pro německou automobilku snížil odhad počtu zaměstnanců, kteří budou muset firmu opustit na devět až devět a půl tisíce lidí.

General Motors koupila poloviční podíl v Saabu v roce 1990 za přibližně 700 milionů dolarů. Dalších 50 procent akcií získala v roce 2000 za 125 milionů dolarů v hotovosti a za převzetí dluhů Saabu na sebe.

Za téměř dvacet let, co GM Saab vlastnil, se však americké společnosti s výjimkou jednoho jediného roku nepodařilo dostat Saab do černých čísel a ani snahy o to, aby výroba Saabu mohla využívat dílů General Motors, se nesetkaly s úspěchem u zákazníků. Viceprezident GM Bob Lutz v minulosti navíc prohlásil, že Saab byl po celou dobu, co jej GM vlastnila, "uměle udržován při životě".

Vokurková Iva, Vandrovec David, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688