X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  24.11.2009 11:23:18

Komoditní deník: Komodity neudržely vysoké intradenní zisky

Komoditní trhy v pondělí po většinu dne rostly a reagovaly tak na oslabující dolar a dobrou náladu na akciových trzích. S postupem dne se ovšem dobrá nálada začala vytrácet a komodity odevzdávaly své bohaté zisky.


Zlato v pondělí opět překonává rekordy, poprvé ve své historii se obchodovalo nad 1174 USD/oz. a pořád se drží blízko těchto hodnot. Na ceny zlata, stejně jako všech ostatních komodit, působí oslabující americký dolar a další nákupy zlata ze strany centrálních bank. Dnes vyšla zpráva, že ruská centrální banka zvýšila své zlaté rezervy o půl milionu uncí v průběhu října, což podtrhuje aktuální býčí situaci na trhu


Ropa WTI prudce rostla po zprávách o Íranském vojenském cvičení. Investoři se začali obávat o plynulost dodávek ze středního východu, protože Irán je čtvrtý největší producent ropy na světě (podle OPEC) a jakékoliv zvýšení vojenské aktivity má za následek nervozitu na trzích. V závěru dne oslabila a dostala se opět na hranici 77 USD/barel. Dnes dále klesá a pohybuje se kolem 76,70 USD/barel.

Měď včera opět pokořila svá 14-měsíční maxima, když nejprve vyrostla přes 7000 USD v Londýně, kam už se měď nepodívala od konce září 2008, aby se v závěru dne ponořila společně s ostatními průmyslovými kovy do ztrát. Jako brzda působí v současné době rekordní zásoby této komodity v Číně a vysoká produkce, která překračuje poptávku (o 151 tisíc tun). Za prvních 8 měsíců klesla globální poptávka o 1,5 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Sklizeň kukuřice se zrychluje. Ve srovnání s minulým týdnem vzrostlo procento sklizené kukuřice o 14 %, čemuž pomohlo současné suché počasí. Ve srovnání s minulým rokem však pořád zaostává o 20 %. Průměr za posledních pět let se drží na 90-ti procenty.

Vepřové půlky se včera dostaly na pětiměsíční maxima poté, co vládní report ukázal pokles stavu zásob, které se nyní odhadují na 520 mil. liber, což je o 1,5 % méně, než před rokem. Exporty vepřového v září vzrostly o 3,8 % ve srovnání s minulým rokem. Toto je první  vzestup od března, kdy se objevila prasečí chřipka. Navíc zvyšující se světová poptávka slibuje další nárusty exportu i ceny. Futures na dodání vepřových půlek vzrostlo o 1,7 %. Země jako Čína nebo Rusko stále blokují importy vepřového z důvodu prasečí chřipky, přestože světová zdravotnická organizace potvrdila nezávadnost masa. Obě země přitom patří mezi pět největších světových importérů vepřového.

Ceny cukru by mohly klesout poté, co Indie upravila vývoj letošní produkce směrem vzhůru a spekulanti opouštějí trh. V průběhu listopadu cukr ztratil 3,5 % a směřují tak druhému měsíčnímu poklesu. Na svém maximu se ocitl na konci září, když vystoupal na 28- roční maxima po zprávách o zničené úrodě v Indii a Brazílii. Situace se však nakonec ukázala lepší, než se zprvu odhadovalo a od té doby ceny s velkou mírou volatility klesají. Krátkodobý vývoj je však stále nejistý a trhy můžou stále reagovat na importy cukru Filipín a Indie, která se stala poprvé od sedmdesátých let čistým importérem cukru.

Produkce bavlny v Číně, největšího světového spotřebitele, může v tomto roce poklesnout až o 15 % podle amerického ministerstva zemědělství. Celková produkce bude dosahovat okolo 6,8 mil tun, což je přibližně o 1,2 mil. tun méně, než v předchozím roce. Čína bude importovat více než 2,5 mil tun, což je o 67 % více, než v roce 2008 kdy byla poptávka po textilních produktech nejnižší.

Více z dnešního komoditního deníku naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.07.2020Komodity přes mobil – vysoké zisky a vysoká rizika Kateřina Jandová (Quaentas)
09.09.2016Komoditní ETF a expozice spotových cen komodit STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688