X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  23.11.2009 11:23:23

Daily: Technologický sektor poklesl po propadu zisku společnosti Dell

 Závěr minulého týdne se nesl v podobném duchu jako čtvrteční seance. Akcie se dostaly znovu pod prodejní tlak, který byl obzvláště intenzivní u technologických titulů, kde se výprodej vystupňoval poté, co americký výrobce osobních počítačů DELL reportoval horší než očekávané výsledky hospodaření za 3Q.

Společnost DELL v 3Q zaznamenala propad zisku o 54 %, když dokázala vydělat pouze 337 mil., což představovalo jen 17 centů na akcii. Analytici přitom počítali se ziskem 28 centů na akcii. DELL doplatila na výrazné zhoršení poptávky po osobních počítačích a nedokázala tak napodobit dřívější výsledky ostatních firem v technologickém sektoru, které dokázaly povětšinou příjemně překvapit. Obavy z možného snižování jejího tržního podílu tak poslaly akcie společnosti v pátek níže o 10 %. Ke ztrátám však páteční výsledky zatlačily i ostatní akcie v technologickém sektoru, a tak si v pátek index NASDAQ odepsal 0,55 %.

Pod prodejní tlak se v pátek dostaly i ostatní burzovní indexy. V Evropě uzavřel německý DAX níže o 0,68 %, zatímco v USA zakončil páteční seanci širší index S&P500 se ztrátami 0,32 %, což vrátilo obchodníky zpět na zem a přispělo k tomu, že se minulý týden rozhodně nevydal ve stopách dvou týdnů předchozích a na trzích proto opět zavládla nervozita.

Páteční obchodování přitom bylo na ekonomická data velmi chudé. Ze Spojených států nepřišel jediný silnější market mover, a tak se tím nejzajímavějším staly jen v brzkých ranních hodinách zveřejněné výsledky německého PPI. V Evropě pak stál za pozornost ještě dopolední projev šéfa Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta, který naznačil, že by ECB nemusela v příštím roce prodloužit platnost jednoletých tendrů, když poznamenal, že banka začne pozvolna odčerpávat pohotovostní likviditu, kterou napumpovala do finančního systému. Vyjádřil se tak v podobném duchu, jako několik dní před ním jeho kolega z Rady guvernérů Quaden, čímž utvrdil přesvědčení obchodníků, že ECB začíná skutečně vážně uvažovat o variantách exitové strategie.

Kalendář

Pondělní seance bude na ekonomická data o něco bohatší, než bývá zvykem. První přijdou na řadu již v dopoledních hodinách zveřejněné výsledky PMI pro výrobní sektor a sektor služeb v eurozóně. V odpoledních hodinách pak za ECB opět promluví její šéf Jean-Claude Trichet a později odpoledne pak zveřejní pro tento den první a poslední výsledky Spojené státy, odkud přijdou počty prodejů starších domů.

Výsledky PMI přinesou z eurozóny nejprve Francie a Německo a až po nich (10:00) přijdou na řadu souhrnná čísla pro celou eurozónu. Od těch obchodníci čekají další mírné zlepšení, když by měl PMI pro výrobní sektor v listopadu mírně růst z 50,7b. na 51,4b., zatímco od stejného ukazatele pro sektor služeb se čeká jeho zvýšení jen o pouhou desetinu bodu z 52,6b. na 52,7b. Výrobní sektor i služby by tak měly opět expandovat, když zatím dokázaly těžit ze silné fiskální a monetární stimulace ze strany vlád a centrálních bank, které nejen v eurozóně, ale také v ostatních zemích dokázaly zvýšit domácí poptávku, což přispělo ke znovunastartování zahraničního obchodu, z něhož obzvláště těží právě na exportu závislé evropské ekonomiky. Přestože se země evropské šestnáctky budou moci o tato podpůrná opatřeni opírat i nadále, až příští rok, kdy tyto stimuly začnou odeznívat, skutečně ukáže, jak silné jejich pozvolné oživení ve skutečnosti je. I když PMI patří mezi ukazatele se silnou vypovídací schopností, reakce obchodníků na jeho zveřejnění pravděpodobně bude jen mírná, když obchodníci budou vyčkávat spíše na odpolední čísla ze Spojených států.

Americké počty prodaných starších domů budou jednoznačně největší událostí dne, jejíž význam obzvláště stoupá po minulý týden zveřejněných výsledcích počtů nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb. Ty totiž v říjnu skončily hluboko pod většinovými odhady analytiků, když se již druhým měsícem v řadě propadaly. Obchodníci proto budou velmi zvědaví, zdali také počty prodejů starších domů zaznamenají propad a potvrdí, že se situace na trhu s bydlením začíná postupně zhoršovat. Většinové odhady zatím od říjnových výsledků očekávají pravý opak, když by se počty prodejů měly zvyšovat ze zářijových 5,57 mil. na 5,72 mil., k čemuž by měl značnou měrou přispět zejména probíhající vládní program, který všem, kteří se rozhodnou poprvé v životě investovat do vlastního bydlení, umožňuje odepsat z ceny domu slevu na dani ve výši až 8 tis. dolarů. V případě, že by dnešní čísla dokázala skončit za očekáváním analytiků a zaznamenala dokonce kontrakci, může se na trhy velmi rychle vrátit nervozita z konce minulého týdne, která by mohla dostat akciové indexy znovu pod prodejní tlak.

Devizový trh FX

Americký dolar si závěrem minulého týdne na páru s eurem dokázal připsat další růstovou seanci, když páteční obchodování uzavřel silnější o 0,36 % na ceně 1,4860 EUR/USD. Dolaru k růstu pomohl téměř výhradně negativní sentiment na akciových trzích, který obchodníky vehnal do náruče bezpečných přístavů, jakými je právě americká měna, nebo americké vládní dluhopisy. I přes páteční růst se však americká měna nedokázala vzdálit výrazněji od hranice 1,49 EUR/USD, poblíž které se pohybuje v rozmezí jednoho centu v průběhu posledního měsíce, a proto ani minulý týden na tento měnový pár nepřinesl žádnou výraznější změnu. Sentiment na akciových trzích bude jedním z klíčových faktorů ovlivňujících kurz euro-dolaru i do dalších dnů, což potvrdila již dnes ráno asijská obchodní seance. Ta přinesla další nákupy akcií, když se indexy v Asii dostaly zpět do zelených čísel, na což evropská měna reagovala okamžitým růstem až zpět nad hranici 1,49 EUR/USD.

Dnešní obchodování na euro-dolaru bude hodně o ekonomických datech, a to především o výsledcích z amerického trhu s bydlením. Zatímco lepší čísla prodejů starších domů mohou nechat chodníky na překoupených akciových trzích spíše chladnými, horší čísla mohou přispět k prohloubení korekce dřívějších zisků, na což by mohl reagovat citlivě také euro-dolar, kde může začít opět zpevňovat americká měna.

Britská libra má za sebou těžký týden, během kterého slábla na všech nejvíce obchodovaných párech. Jen v pátek se tak na páru s americkým dolarem propadla až k ceně 1,65 GBP/USD, aby tak své ztráty od začátku týdne navýšila až na 1,2 %. Libře i nadále škodí spekulace o tom, že by Bank of England mohla ještě vystupňovat svou agresivní monetární expanzi, což nevyloučil při příležitosti zveřejnění inflačního reportu nedávno ani její šéf Mervyn King. Minulý týden navíc z Británie přinesl hned několik slabších ekonomických dat, jakými byly například říjnové maloobchodní prodeje, které se po dvou měsících bez růstu tentokrát zvyšovaly pouze o 0,2 %. Libra tak oslabovala na vlně rostoucí averze k riziku, vystupňované obavami z expanzivní politiky centrální banky a z celkové situace v britské ekonomice. Dnes se z Británie žádných nových dat nedočkáme, a proto bude dění na librových párech výlučně v rukou sentimentu na akciových trzích. Ten je díky růstu v Asii zatím mírně pozitivní, což se projevilo také na librových párech. Například na páru s dolarem tak libra dokázala znovu umazat část ze svých pátečních ztrát. Přestože krátkodobě může být situace pro britskou měnu stále mírně optimistická, v delším horizontu je to podle nás právě tato měna, která může na finanční krizi a její následky ještě dlouhou dobu doplácet. Britská ekonomika by sice měla začít již v příštím roce růst, její opětovná expanze však může mít jen krátkého trvání, když se bude muset v budoucnu vypořádat s následky odstraňování velmi silných fiskálních a monetárních podpůrných opatření.
 

Více z dnešního daily naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688