TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.11.2009 11:31:01

Vláda projedná pozměněný lidovecký zákon o loteriích

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda se na svém pondělním zasedání bude zabývat návrhem zákona poslanců KDU-ČSL o loteriích. Pro původní návrh nenašli lidovci v září dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně, v polovině října proto představili jeho upravené znění.

"Navrhovaná právní úprava řeší katastrofální stav rozšíření hazardu v ČR. Hazard je jedním ze zdrojů šedé ekonomiky a daňových úniků. Dostupnost hazardu v ČR je extrémně vysoká, je vyšší než ve všech zemích EU," vysvětluje předseda lidovců Cyril Svoboda.

KDU-ČSL v návrhu prosazuje rozšíření oprávnění obcí regulovat hazard na svém území. Obce by měly mít možnost povolovat, zpoplatňovat či zakázat herní videoloterní terminály a hrací automaty. Kasino bude moci ministerstvo financí povolit až po souhlasném vyjádření zastupitelstva obce.

Lidovci také požadují jednotné zpoplatnění. Provozovatelé by měli hradit správní poplatek ve výši 30 000 korun za přístroj na jeden rok. Kromě toho by obec mohla vypsat ještě místní poplatek ve výši 10 000 až 40 000 korun za přístroj na rok.

Návrh počítá také s úplným zákazem reklamy na hazard a se zákazem sázení přes internet a prostřednictvím mobilních telefonů.

Část výtěžku z loterií by měla podle návrhu také připadnout Státnímu fondu kultury. Podle stávající právní úpravy odvádějí provozovatelé sázek šest až 20 procent svého výtěžku na veřejně prospěšné účely, které si sami vyberou. V praxi to ovšem mnohdy znamená, že si založí vlastní nadaci, přes níž se jim povinné odvody vracejí. "Návrh počítá s jednotnými odvody ve výši 20 procent výtěžku z provozování kurzových sázek, sázkových her v kasinu a sázkových her provozovaných prostřednictvím centrálního loterního systému s interaktivními videoloterními terminály a odvody části výtěžku z provozování výherních hracích přístrojů (70 000 za přístroj a rok). Tyto odvody budou jedním ze zdrojů Státního fondu kultury," vysvětlují předkladatelé.

V minulém roce Češi prosázeli 113 miliard korun a Praha patří v počtu kasin mezi první města v Evropě.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688