X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  13.11.2009 09:23:01

Daily: Včerejší obchodování v duchu korekce na akciovém i devizovém trhu

Stejně jako celý dosavadní týden, také včerejší obchodování bylo na ekonomická data poměrně chudé a nabídlo tak jen málo důvodu k tomu, aby obchodníci jakkoli změnili svůj náhled na současnou situaci. Přesto čtvrtek přinesl korekci silného růstu akcií z minulých dnů a to především poté, co otevřely burzy ve Spojených státech.

Protože z Evropy přišlo tentokrát jen minimum ekonomických dat, největší pozornost na sebe soustředily až odpoledne zveřejněná čísla z amerického pracovního trhu. Ta dokázala znovu příjemně překvapit, protože se v minulém týdnu opět snižovaly počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které tentokrát rostly (anualizovaně) o 502 tis., což byl lepší výsledek než očekávaný růst o 512 tis. a zároveň také nejlepší údaj od začátku letošního roku. Počty nově podaných žádostí vytrvale klesají již od března, kdy dosáhly svého vrcholu (674 tis.), což jasně dokládá také trend ve vývoji zaměstnanosti v nezemědělských sektorech americké ekonomiky, která v říjnu klesala „pouze“ o 190 tis. pracovních míst. I když je zcela evidentní, že se situace na trhu práce pozvolna uklidňuje, ani zdaleka zatím není stabilizovaná. Nezaměstnanost totiž vystoupala v říjnu na 10,2 % a velmi pravděpodobně může růst i v průběhu druhé poloviny příštího roku. Jak navíc vyplývá ze včerejších čísel, celkový počet žadatelů o podporu klesnul o 110 tis. na 5 631 tis., přičemž naprostá většina tohoto snížení byla dána tím, že nezaměstnaní ztrácejí po půl roce nárok na podporu a vypadávají ze statistiky. Jejich příjmy se ale ještě více sníží, což může mít, v kombinaci se stále rostoucí nezaměstnaností, do budoucna velmi negativní dopad na americkou poptávku.

Z dalších dat stály včera za pozornost také hospodářské výsledky maloobchodního řetězce Wal-Mart.  Ten v 3Q vydělal 3,23 mld. dolarů, což bylo více než v minulém roce, kdy jeho tržby dosahovaly 3,14 mld. Zisk na akcii činil 84 centů a o tři centy překonal většinové odhady analytiků. Lepší data však Wal-Mart doprovodil slabšími odhady na důležité čtvrté čtvrtletí, které by mělo být poznamenáno právě zvýšenou mírou nezaměstnanosti.

Zatímco v Evropě uzavřely akciové indexy povětšinou spíše mírně v červených číslech, ztráty amerických akcií navečer narostly. Index Dow Jones tak včera ukončil šestidenní růstový trend, když si odepsal 0,91 %, k čemuž do značné míry přispěly i akcie energetických firem, které včera negativně zasáhla klesající cena ropy, jež se propadla až pod hranici 76 USD (brent). K tomu přispělo zejména zveřejnění amerických ropných zásob, které nečekaně rostly o 1,8 mil. barelů.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688