TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  11.11.2009 20:20:01

FOCUS: Rusko si nemůže dovolit přerušení dodávek plynu na Ukrajinu

Mediafax

MOSKVA (MEDIAFAX) - Rusko si podruhé v řadě nemůže dovolit přerušení dodávek zemního plynu na Ukrajinu, protože má mnoho co ztratit, včetně evropské podpory pro své klíčové plynové projekty právě v době, kdy trh s plynem v Evropě zažívá propad. Uvedla to ve středu ve své analýze agentura Reuters.

I přes shodu mezi analytiky, že přerušení dodávek na Ukrajinu a následně i do Evropské unie by pro Moskvu znamenalo jak politickou, tak i ekonomickou sebevraždu, někteří skeptici tvrdí, že politika Kremlu může být stále řízena zřejmě iracionálními rozhodnutími.

Agentura Reuters proto přinesla několik možných scénářů dalšího vývoje v rusko-ukrajinských vztazích a toho, co by se mohlo stát s dodávkami ruského zemního plynu do Evropy, která ruským plynem pokrývá téměř čtvrtinu svých potřeb.

UKRAJINA ZAPLATÍ, K ŽÁDNÉMU PŘERUŠENÍ NEDOJDE

Ukrajina bude pokračovat ve splácení měsíčních účtů za zemní plyn jak před, tak i po prezidentských volbách v zemi, které se mají konat 17. ledna příštího roku. Ve splácení jí možná bude pomáhat Evropská unie a mezinárodní finanční organizace a Moskva bude dále dodávat zemní plyn jako v současnosti.

Rusko a Ukrajina se v lednu tohoto roku dohodly, že Kyjev bude splácet účty za dodávky plynu vždy do sedmého dne následujícího měsíce a musí garantovat tranzit plynu do Evropské unie, jejíž některé země byly po tři týdny zcela odříznuty od dodávek plynu v zimním období a v těch nejsilnějších mrazech.

Ruský premiér Vladimír Putin sice Evropskou unii varoval, že Ukrajina možná nezaplatí plynový účet kvůli velmi špatné ekonomické situaci, nicméně Kyjev zatím vždy zaplatili včas, včetně účtu ve výši 460 milionů dolarů za říjnovou dodávku zemního plynu.

Moskva také obvinila prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, že brání včasným platbám za plyn, které se snaží zajistit premiérka Julija Tymošenková. Juščenko se dostal k moci v roce 2004, kdy ve volbách porazil tehdejšího moskevského favorita Vitkora Janukoviče. Současným oblíbencem Moskvy na vrcholu ukrajinské politiky je ale právě premiérka Tymošenková.

Jak Juščenko, tak Tymošenková kandidují na post ukrajinského prezidenta, stejně jako Janukovič. Podle Kremlu se vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem za Juščenka nemohou nikdy zlepšit.

"Jakékoliv přerušení dodávek plynu by hrálo do ruky Juščenkovi a nevěřím, že Rusko by letos přerušilo dodávky plynu," řekl Valeryj Nesterov, analytik společnosti Troika Dialog.

UKRAJINA BUDE MÍT PROBLÉMY SE SPLÁCENÍM, K ŽÁDNÉMU PŘERUŠENÍ I TAK NEDOJDE

Ukrajinská strana může mít problémy se splácením plynového účtu jak 7. prosince, tak i 7. ledna, protože se jí kvůli hluboké recesi, problémům státní firmy Naftogaz a pochybnostem kolem záchranného programu ze strany Mezinárodního měnového fondu, nepodaří získat finanční prostředky.

Moskva bude i tak pokračovat v dodávkách plynu a raději bude spoléhat na rostoucí roli Evropské unie jako prostředníka ve vyjednávání.
"Moskvě se od ledna podařilo výrazně zlepšit své vztahy s hlavními zeměmi Evropské unie a nebude chtít, aby se v tomto procesu vracela zpět," prohlásil Chris Weafer, hlavní stratég společnosti Uralsib brokerage.

Rusko má velký zájem na zrychlení svých projektů na výstavbu plynovodů South Stream i Nord Stream, aby snížilo závislost na Ukrajině jako transportní zemi. Urychlení výstavby těchto plynovodů by také mohlo dále zpozdit konkurenční evropský projekt plynovodu Nabucco, který podporují i Spojené státy.

Moskvě se také podařilo dojednat smlouvy s mnoha zeměmi, které kvůli lednovému přerušení dodávek plynu byly zcela odříznuty od zdroje této energetické suroviny a nebude chtít zničit křehké "detene", které tak bolestně celý rok připravovala, prohlásil Weafer.

Konec sporů kolem amerického raketového štítu v Evropě pomohlo uklidnit vztahy Ruska i s Polskem a Českou republikou a poslední věcí, kterou by Moskva chtěla je zažehnout další spory kvůli plynu.

Podle Weafera proto lepší koordinace mezi Moskvou a Bruselem garantuje řešení vzniku možných problémů, ať to prý bude úvěr ze strany Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu, nebo i samotné Moskvy.

"Kyjev je prostě příliš závislý jak na Evropské unii, tak i na Rusku, nebo lépe řečeno na obou, než aby si mohl dovolit nesouhlasit s žádným navrhnutým řešením. Ani Brusel ani Moskva navíc nepostaví Kyjev do takové situace, ze které by neměl žádné východisko," řekl Weafer.

MOSKVA PŘERUŠÍ DODÁVKY PLYNU

Podle tohoto scénáře, který analytici považují za nejméně možný, se Rusko rozhodne zahájit vůči Ukrajině tvrdou politiku a zastaví dodávky plynu poté, co Ukrajina nezaplatí za poslední dodávku plynu, možná ovšem také kvůli nízké spotřebě plynu na Ukrajině, nebo prostě kvůli nespokojenosti s výsledkem ukrajinských voleb.

"Putinova rozhodnutí jsou nepředvídatelná. 'Potrestání' Ukrajiny je stále jeho hlavní prioritou a třetí plynová válka je možná," řekl Michail Korčemkin ze společnosti East European Gas Analysis.

Právě ve středu ruský premiér Putin vystoupil s varováním Ukrajině, aby neoprávněně neodebírala plyn určený pro tranzit do Evropy.

"Poslední plynová válka byla také iracionální. Opuštění trhu v době, kdy roste konkurence, byl velmi hloupý nápad," řekl Korčemkin.

Ruský plynařský monopol Gazprom zaznamenal v tomto roce silný propad v poptávce po zemním plynu kvůli ekonomickému propadu v Evropské unii a také kvůli tomu, že mnozí klienti přešli na levnější a velmi dostupný zkapalněný zemní plyn.

Jakékoliv přerušení dodávek by znamenalo další propad zisku Gazpromu, který je se závazky ve výši 60 miliard dolarů zároveň nezadluženější firmou v Rusku. Gazprom je navíc hlavním přispěvatelem do ruského státního rozpočtu.

Podle Korčemkina je však jedna věc, kterou neovlivní ani Rusko, ani Ukrajina, nebo Evropská unie a která by mohla spustit další plynovou válku. "Rusko se pokusí znovu zahýbat s trhem, pokud klesnou ceny ropy," řekl Korčemkin.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688