Commerzbank (Commerzbank)
Finance  |  30.10.2009 17:10:39

Týdenní report z trhů 26.-30.10.: Finanční trhy pod tlakem

Evropské i americké burzy oslabovaly, když propad cen ropy a zotavení se amerického dolaru zažehly odprodej akcií. Útěk ke kvaliatě odrazil dolar ze 14-měsíčního minima proti euru zatímco riziková aktiva jako akcie a komodity šla dolů. Nicméně trhy opět prokázaly schopnost zotavení. Reportovaná čísla o růstu americké ekonomiky o 3,5% ve třetím kvartále upokojila neklid.

 

Úvod uplynulého týdne naznačil co lze od akciových trhů očekávat. Evropské i americké burzy oslabovaly, když propad cen ropy a zotavení se amerického dolaru zažehly odprodej akcií. Nejhůře si vedl finanční sektor a největší banky a pojišťovny klesaly i během dalších obchodních dní. Útěk ke kvalitě odrazil dolar ze 14-měsíčního minima proti euru zatímco riziková aktiva jako akcie a komodity šla dolů. Návrat rizikové averze dokazoval i nárůst indexu volatility VDAX, který vyskočil na nejvyšší měsíční hodnotu.

Největší ústup investorů do defenzívy nastal během středečního obchodování. Akciové trhy zažily výraznou korekci a hlavní burzovní indexy spadly na nejnižší úrovně za poslední tři týdny. Na účastníky trhu dolehla kombinace  horších  zpráv jak z firemního sektoru tak na makroekonomické úrovni. Kvartální výsledky Banco Santander a SAP zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie bankovních domů a technologických titulů zaznamenaly v Evropě několikaprocentní propady. Po slabším údaji o spotřebitelské důvěře ve Spojených státech z předchozího dne navíc zklamala data o prodejích nových domů a pochybnosti o globálním ekonomickém oživení byly opět aktuální.  Investoři před zveřejněním  amerického HDP za třetí kvartál, klíčového ekonomického údaje týdne, spustili solidní výprodej. Vybírání zisků se hnalo napříč celým trhem a devět z deseti hlavních sektorů zaznamenalo ztrátu. Nejhůř si vedl finanční sektor v čele s bankovními domy JPMorgan Chase a Bank of America.  Těžké chvíle měly také akcie předních těžařských společností v reakci na pokles cen kovů. Široký americký index S&P500 se dostal pod svůj 50-denní klouzavý průměr, poprvé od půlky července.  Po masivním vzestupu o více než 60% z 12-letého dna v březnu  se momentálně index S&P500  nachází  zhruba 4% pod svým maximem, které dosáhl 19. října. Měny americký dolar a japonský jen, které jsou tradičně považovány za bezpečný azyl při útěku do méně rizikových aktiv, z celé situace těžily a posilovaly. Přeskakování velkých investorů do méně rizikových aktiv dokumentoval i solidní poptávka při aukci 5-letých amerických státních dluhopisů. Nejistota ohledně globálního ekonomického růstu se podepsala i na asijských trzích. Velké hedgeové fondy se po výprodejích v Latinské Americe předchozí den začaly i zde zbavovat rizikových aktiv a vybíraly zisky před koncem jejich obchodního roku v listopadu.  

 

Nicméně trhy opět prokázaly schopnost rychlého zotavení. Hned po zveřejnění HDP  ve Spojených státech za třetí kvartál zamířily směrem nahoru. Reportovaná čísla ukázala růst americké ekonomiky ve třetím kvartále o 3,5% a upokojila tak neklid, že by globální oživení mohlo být chatrné. Data byla lepší než trh očekával a signalizují neoficiální konec nejhorší recese za posledních 70 let. Také zveřejněné výsledky společností Motorola a Procter Gamble předčily očekávání  trhu .

 

Aktuální ústup burz ze svých nejvyšších ročních hodnot stále navozuje otázku zda-li je více než 6-měsíční vzestup akcií fundamentálně ospraveditelný. Akcie už nejsou levné, ale nejsou ani předražené. Také v následujích dnech lze očekávat pokračující rozkolísanost trhů. Opět se však ukázalo, že na trhu je stále velké množství volných peněz a investoři využívají slabších obchodních dní (např.  5ti procentní pokles v tomto týdnu) jako příležitost k dokupování.

 

Americký dolar během posledních dní posiloval a vracel se k hodnotě 1,48 vůči euru. Zatím se však spíše jedná o korekci  než o změnu trendu. Posilování dolaru na pozadí klesajících akciových trhů znovu ilustruje, že vývoj kurzu EUR/USD je primárně tažen globální situací - averzí k riziku. Právě nárůst rizikové averze na finančních trzích (a také zavírání krátkých pozic) dopomohlo dolaru korigovat prolomení psychologické hodnoty 1,50 a posílit zpět k úrovni 1,48. Dolar však pravděpodobně zůstane dále pod tlakem kvůli nízkým úrokovým sazbám a z toho plynoucí atraktivitě  jako financující měn pro  tzv. carry  obchody Lepší než očekávaná data z americké ekonomiky, která zlepší tržní sentiment, budou napomáhat opětovnému posilování eura vůči dolaru.    

 

Sentiment na komoditních trzích se během posledních dní výrazně zhoršil. Cena ropy WTI klesla k 77 dolarům, nejnižší úrovni od půlky října. O minulého týdne, kdy ropa dosáhla na roční maximum, klesla její cena o 5 dolarů. Koncem týdne se ceně ropného kontraktu podařilo zotavit a po datech o ekonomickém růstu ve Spojených státech znovu vystoupala k hodnotě 80 dolarů za barel. Cena zlata pokračovala v korekci až na 3-týdenní minimum  k  hodnotě  1026 dolarů za unci. Zatímco slabý kurz dolaru vytáhl cenu zlata v půlce října na historické maximum 1070, zotavení zelené bankovky dostalo zlato pod velký tlak a přinutilo krátkodobé investory vybrat zisky. Klesaly i ceny základních kovů jako zinku nebo mědi.

 

 

30.10.2009 - Michal Doležal, Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688