TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  21.10.2009 16:16:01

Janota ve sněmovně představil návrh státního rozpočtu na rok 2010

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Eduard Janota představil ve čtvrtek na zasedání poslanecké sněmovny návrh státního rozpočtu na rok 2010. Návrh zákona počítá se schodkem veřejných financí 162,7 miliardy korun.

V příštím roce přibude do státní kasy 1 022 miliard korun, z ní se ale rozkutálí o 162,7 miliardy více, tedy 1 184,7 miliardy. Deficit rozpočtu vůči HDP bude 5,3 procenta, a ne 5,2 procenta, jak původně ministerstvo financí předpokládalo. Ministerstvo totiž zhoršilo prognózu české ekonomiky pro příští rok. Teď počítá s propadem hospodářství o 0,5 procenta místo původních 0,3 procenta.

Výdaje na rok 2010 ve výši téměř 1 185 miliard korun představují nárůst o 2,8 procenta oproti roku 2009. Z toho 338,5 miliardy korun představují výdaje na důchody. Jak upozornil ministr financí Eduard Janota, důchody se v nadcházejícím roce nebudou valorizovat, protože nebude naplněna podmínka dvouprocentního zvyšování cen. Přesto ale výdaje na vyplácení důchodů stoupnout o 11 miliard korun v závislosti na zvyšujícím se počtu lidí, kteří je budou pobírat.

Na sociální dávky je v rozpočtu vyčleněno 41,6 miliardy korun, na podporu v nezaměstnanosti 14,3 miliardy korun, tedy o pět miliard korun více než v rozpočtu na letošní rok.

Na zemědělskou politiku půjde příští rok 25,7 miliardy korun, na vědu a výzkum 29,4 miliardy korun, což představuje 0,8 procenta HDP.

Janota upozornil na stoupající deficit veřejných financí, který v příštím roce vzroste v porovnání s rokem 2009 o 15 procent a dosáhne 1 340 miliard korun.

„Z uvedených čísel vyplývá, že Česká republika nebude zdaleka schopná splnit kritéria pro vstup do eurozóny, což budeme Evropské unii těžko vysvětlovat. Mohli bychom se dostat do konfliktu s Evropskou komisí a Ecofinem a přijetí eura se nám tak velmi vzdaluje,“ varoval Janota. „Musíme si uvědomit, že bez legislativních změn není možné hranice tříprocentního schodku oproti HDP, který je podmínkou pro vstup do eurozóny, dosáhnout. Letos to bylo ještě relativně jednoduché. Snížíme platy státním zaměstnancům, mateřské, nezvýšíme důchody a podobně. To už ale za rok nebudeme moci zopakovat a šetřit se tak bude mnohem, mnohem hůře.“

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688