X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  21.10.2009 08:23:01

Daily: Americký trh s bydlením je stále rizikem do budoucna

Úterní obchodování přineslo na trh opět o něco více nervozity, když obchodníci začali po pondělním růstu akcií likvidovat část zisků ze začátku týdne. K tomu přispěla jak samotná hodnota (překoupených) akciových indexů, tak slabší ekonomická data, případně horší výsledky některých amerických firem. Většina společností však reportovala opět spíše lepší výsledky, což platilo především o společnosti Caterpillar, která sice zaznamenala propad zisku, ten byl však daleko nižší než se čekalo, na což akcie společnosti reagovaly růstem o 3,04 %. Z dalších firem pak reportovaly společnosti jako Coca Cola, Pfizer, nebo Yahoo!, které ve večerních hodinách překvapilo více než ztrojnásobením svého zisku.

Ze Spojených států včera, vedle korporátních zpráv, přišly ale také ostře sledované výsledky z trhu s bydlením, které skončily již druhým měsícem pod většinovými odhady analytiků.  Například počty nově udělených stavebních povolenek v září klesly o 1,2 % na 573 tis., zatímco trh počítal s jejich růstem na 590 tis. Jen nepatrného růstu (o 0,5 % na 590 tis.) se pak dočkaly počty nově zahájených staveb, od kterých se však čekal růst až na 620 tis. Poté, co se americký trh s bydlením odrazil v minulých měsících od svého dna, začíná tedy zdá se opět stagnovat. Jak počty nových povolenek, tak počty nově zahájených staveb jsou navíc stále zhruba 40 % pod hodnotami, kterých dosahovali ještě v polovině minulého roku a jejich návrat zpět k podobným číslům, je i v delším horizontu téměř vyloučen. Co hůř, do dalších měsíců reálně hrozí, postupné zhoršování křehkého oživení, které by mohlo narušit ukončení programu na daňové slevy pro všechny, kteří si poprvé kupují nový dům, jež by měl vyprchat již v příštím měsíci. V březnu pak může trhu s bydlením uštědřit ještě tvrdší ránu americká centrální banka, která přestane vykupovat cenné papíry kryté hypotékami a odstraní tak monetární berličky, které podpíraly probíhající stabilizaci.

I do dalších měsíců proto bude velmi zajímavé situaci na trhu s bydlením pozorovat, když by jakékoli náznaky opětovného zhoršování, mohly začít opět velmi znervózňovat obchodníky na finančních trzích.

Lehce nervózní úterní seance dostala akciové indexy v Evropě pod tlak, a tak si jen celoevropský Eurostoxx50 odepsal 0,76 %. Podobným vývojem si pak v odpoledních hodinách a navečer procházely také indexy ve Spojených státech, kde se S&P500 propadnul o 0,62%. Výprodej na akciových trzích byl tentokrát dobrou zprávou pro trh s dluhopisy, jejichž cena znovu rostla, a tak se po včerejšku výnos z desetiletých T-Notes propadnul o 4,8bsp. na 3,343 %, zatímco výnos u dvouletých splatností klesal o 4,1bsp. na 0,923 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688